Altcoin nedir, nasıl alınır?

    En çok adından söz ettiren ve kripto para birimlerinin atası olan birim BTC iken, Ethereum, Ripple, Litecoin, Neo gibi kripto para birimleri ise birer altcoin olarak bilinirler.

    Altcoin Nedir?

    Altcoinler diğer bir ifade ile BTC’ye alternatif olarak sunulmaya çalışılan kripto para birimleri olarak tanımlanırlar. BTC’den daha iyi bir kripto para birimi sunma çabasında olan bilgisayar programcıları tarafından geliştirilmişlerdir. Bazıları hız ve işlem ücretleri açısından BTC’ye göre daha iyi bir performansı sergilerler. Altcoinler kullanıldıkları konsensüs algoritmasına göre değişik yönlere sahiplerdir.

    Altcoinlerin Amacı Nedir?

    Altcoinlerin amacı BTC olarak bilinen ve ilk çıkan kripto para birine alternatif olmaktır. Diğer yandan BTC üzerinde bulunan kusurları bir daha uygulamadan daha gelişkin bir kripto para birimi geliştirmek amaç edinilir. Bu kapsamda altcoinler BTC’den daha geniş özelliklere sahiplerdir.

    En Popüler Altcoinler Hangileri?

    En popüler altcoinler hakkında bilgiler şu şekilde sıralanır:

    • Namecoin: BTC’nin büyük başarısı ve program kodunu açık şekilde paylaşması ardından geliştirilen ilk altcoin olarak bilinir. 2011’de yeni kripto para birimi olarak ortaya çıkmıştır. Kripto para borsalarında işlem görürken, alım-satım ve takas işlemlerine girebilir. Merkeziyetsiz kripto para birimi olan Namecoin, diğer kripto para birimlerine dönüştürülebilir.
    • Ethereum (ETH): Ethereum Blockchain teknolojisine dayalı, halka açık, dağıtılmış kaynaklı kripto para birimidir. Ethereum yazılım geliştiricilerinin, merkezi olmayan uygulamaları, (daap) küresel node ağı üzerinden çalıştırabilmelerine olanak sağlar. En belirgin özelliği akıllı sözleşmelerdir. Genç yazılımcı ve bilgisayar programcısı Vitalik Buterin önderliğinde geliştirilen ETH akıllı sözleşmeleri ile kripto para dünyasında tutunmayı başarmıştır.
    • Ripple (XRP): Bankaların kripto para birimi olarak adından söz ettirir. Ripple Blockchain sistemini kullanmaz. XRP tokenlar ve doğrulama ağı sunucuları ile oluşan dağıtık bir defter üzerinde çalışır. Paranın serbest şekilde hareket edebilmesi için farklı ödeme sistemlerini birbirlerine bağlamak amacıyla geliştirilmiştir. BTC ile aralarında oluşan temel fark transferde daha hızlı işlem sunmasıdır.
    • Litecoin (LTC): P2P ağına dayalı anonim bir kripto para birimi olarak bilinir. Litecoin ağı BTC ağından daha hızlı ve daha düşük işlem ücreti yansıtan bir ağdır. P2P ağının temel ilkesi otoriteden bağımsız işlemcidir. Bitcoin ağında yapılan bir işlemin tamamlanması 10 dakika sürerken Litecoin aynı işlemi 2 dakikada tamamlar.
    • Tether( USDT): Tether şirketi tarafından geliştirilen stabil kripto para birimidir. Bir itibari para birimine göre sabit bir değeri koruma altına alır. Biriminin değeri her zaman 1 ABD dolarına eşittir. 20 milyar dolardan fazla hacme sahip olan USDT, fiyat oynaklığı hakkında endişelenmeden kripto para birimi işlemi yapabilmeye olanak sağlar.
    • Cardano (ADA): ADA blockchain teknolojisini uygulayan dağıtılmış bir bilgi işlem platformunda işlem görebilen kripto para birimidir. Merkezi olmayan bir blokzinciri platformu olarak bilinen Cardano, açık kaynaklı bir proje olarak tanımlanır. Cardano, Haskell kodu olarak bilinen ve yönetim sistemleri için kullanılan kodu temel alır.
    • Chainlink (LINK): Akıllı sözleşmeler ve gerçek dünya verilerini birleştiren, merkezi olmayan bir ağdır. Bu ağda işlem gören kripto para birimi diğer bir ifade ile altcoin ise LINK olarak bilinir. Kullanıcılarına "oracle" uzman ağı olarak hizmet veren Chainlink’de LINK ödemeler ile birden fazla işlem gerçekleştirilir.
    • TRON (TRX): TRON, akıllı kontratları ve yüksek ölçeklendirilebilirlik özelliğini sunan ağdır. Ethereum platformuna oldukça benzer özelliklere sahiptir. Sistemi içinde kullandığı ve kripto para borsalarında işlem görebilen TRX ise bir altcoin çeşididir. TRX, transfer işlemlerinde düşük işlem ücreti çıkarması ile tanınır.
    • Tezos (XTZ): XTZ merkezsiz bir ağda işlem gören altcoindir. Tezos PoS algoritmasını kullanan ve topluluk tarafından yönetilen bir kripto para birimidir. Kripto para borsalarında işlem görebilir ve diğer kripto para birimleri üzerinden satın alınır.
    • Polkadot (DOT): Birden çok blokzincirini tek bir ağ üzerinde bağlayan Polkadot, bir Blockchain protokolüdür. İşlemleri için ise DOT altcoin birimini kullanır. DOT kripto para piyasalarından işlem görebilmektedir.

    Altcoin Nasıl Alınır?

    Altcoin almak için internet üzerinden erişim sağlanan kripto para borsalarından hesap açılışı yapılması ve burada oluşan sanal cüzdana para transferi yaparak, altcoin alım emrinin verilmesi gerekir.

    Bu işlem için Binance ve türevi kripto para borsa platformlarının ana sayfa bölümünde sunulan "kayıt ol" sekmesine giriş sağlanmalıdır. İşlem ile ekrana gelen tabloya, talep edilen kimlik ve iletişim bilgileri yazılıp, hesap açılış onayı verilmelidir. Daha sonra yeni ekrandan "para yatır" sekmesine girilerek bir banka hesabı üzerinden bu alan belirli miktara TL veya dolar transfer edilir. Otomatik olarak geçiş yapılan ana ekrandan ise "kripto para satın alma işlemleri" sekmesine girilip, bu alandan tercih edilen altcoin paritesi işaretlemeli ve "satın alma emri" başlığına tıklanmalıdır. Bu adımlar ile satın alma onaylandığında miktar sanal cüzdanda görüntülenir.

    Avantajları Neler?

    Altcoinlerin avantajları hakkında detaylar şöyledir:

    • Kripto para borsalarında yatırım amaçlı kullanılabilirler.
    • Yüksek likiditeden yararlanma avantajı sunarlar.
    • Kullanıcılara ait bilgilerin gizliliğini sağlarlar.
    • Bitcoin’den daha yüksek işlem hızı kazandırırlar.
    • Dünyanın her noktasına 7/24 transfer yapabilme avantajı sunarlar.
    • BTC’den daha düşük işlem ücretleri yansıtırlar.
    • Ucuz madencilik ekipmanları ile üretilebilirler.
    • Finansal açıdan istikrarlı bir erişim diğer bir ifade ile birden fazla kripto para borsası platformlarında işlem yapabilme imkanı sunarlar.
    • Madenciliği daha hızlı hale getiren algoritmaya ve kodlara ilişkin güncellemeler kazandırırlar.
    • Merkeziyetsizlik sayesinde işlemlerin tümünün açık kaynakta izlenebilmesine olanak sunarlar.
    • Yatırımcıları tek bir kripto para birimine bağlı kalma probleminden kurtarırlar.

    Dezavantajları Neler?

    Altcoinlerin dezavantajları hakkında bilgiler şunlardır:

    • Güçlü Dalgalanma: Yatırımcılar ve trade’ler genel olarak kripto para piyasasından gelen haberlere, önemli ticari açıklamalara, kripto para borsası yorumcularına göre ani tepkiler verirler. Bu ise keskin fiyat hareketlerine sebep olur. Özellikle BTC fiyatında yaşanan dalgalanmalar tüm kripto para piyasasını etkiler. Altcoin’lerde bu dalgalanma sonunda dakikalar içinde çok farklı fiyat rakamlarını görürler. Bu durum yeni yatırımcılar için bir riskken, iyi araştırma yapanlar için kısa vadede yüksek kazanç etme yoludur.
    • Güven Kaybı Riski: Potansiyel altcoin sayısı, yatırımcıların bu dijital varlıklara karşı ilgi göstermelerine bağlıdır. BTC ve ETH gibi kripto para birimleri çok tercih edilen seçeneklerken, yeni altcoinler daha az tercih edilir. Bu kapsamda coinlerin talep eksikliğine bağlı ani fiyat erimesi yaşamaları olasıdır. Bu kapsamda da yatırımcılar ani kayıplar yaşayabilirler. Fakat Litecoin ve ETH gibi güçlü altcoinler şuan için piyasada adlarından söz ettirirler.

    Sonuç: İstikrarını koruyan Altcoinler Artıyor!

    Diğer yandan Litecoin, ETH, LINK, DOT gibi altcoinler popülerliğini koruyan ve belirli bir kısmı akıllı sözleşmeler ile işlem güvenini kazanan modellerdir. Yatırım için talep oranı daha yüksek olan altcoinlerin tercih edilmesi kapsamında kripto para borsalarında işlem yapmak daha güvenli hale gelir.

    Benzer Başlıklar

    Daha Fazla Yükle