ECB raporunda BTC, balona benzetildi

    Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından yılda iki kez yayınlanan ekonomik istikrar raporu yayınlandı. Emlak fiyatlarındaki şişkinliğin ve Euro bölgesinde artan finansal istikrarsızlık riskinin yanı sıra raporda Bitcoin’e (BTC) de değinildi. Değer kazançları elde eden Bitcoin, bu yönüyle raporda bir kez daha “Lale Balonu’na” benzetildi.

    Mart 2020 döneminde Covid-19 salgını tüm dünyayı etkisi altına almaya başladı. Salgın ile birlikte ekonomi piyasaları da beklenmedik hareketlilikler ile karşılaştı. Avrupa Merkez Bankası (ECB), yılda iki kez yayınladığı ekonomik istikrar raporunu yayınladı. Raporda, pandemi kaynaklı artan borç yükünün finansal istikrar bakımından risk oluşturduğu belirtildi. Raporda ayrıca emlak fiyatlarındaki şişkinliğin, AB’nin en kırılgan noktaları olduğu ifade edildi. Öte yandan Euro bölgesinde yükselen finansal istikrarsızlık riskinin yanı sıra, Bitcoin’deki (BTC) fiyat artışı da bir kez daha “Lale Balonu’na” benzetildi.

    ECB As Başkanı Guindos’un Açıklamaları

    ECB’nin yayınladığı raporda, pandemi döneminde kriz ile mücadele etmek için oluşturulan parasal teşvik akımının tehlikeli dengesizliklere yol açtığı ifade edildi. ECB as başkanı Luis de Guindos konuya ilişkin olarak aşı çalışmalarına değindi. Guindos çalışmaların tüm AB bölgesine yayıldığını ve bu sayede de ekonomik açıkların daha hızlı şekilde giderildiğini ifade etti. Rapora göre daha ılımlı bir görüş sunan Guindos, bazı alanlarda normalden fazla değerlenme olduğunu kabul etti ancak “balon” tabirini kullanmanın doğru olmadığını ifade etti.

    Bitcoin İçin Lale ve Güney Denizi Benzetmesi

    ECB’nin söz konusu raporunda küçük bir bölümde de olsa kripto paralara da değinildi. Raporda kripto paralardaki coşkunun ciddi ölçüde arttığı belirtildi. Raporda ayrıca yer verilen Bitcoin için “Bitcoin fiyatındaki yükselişler Lale Balonu ile Güney Denizi Balonu’nu geçti.” ifadesi yer aldı.

    Lale Balonu ve Güney Denizi Balonu Nedir?

    17. Yüzyıl’da lale soğanları özellikle Hollanda’da neredeyse para yerine geçmişti. Aşırı artan lale fiyatları daha sonra finansal çöküş ile sonlanmıştır. 18. Yüzyıl’da ise Güney Denizi Şirketi İspanya Veraset Savaşı sırasında, İspanya’nın Güney Amerika kolonilerinde tekel konuma gelmiştir. Bunun karşılığında şirket İngiltere’nin borcunu üstlenmiştir. Ardından şirketin hisseleri üzerindeki spekülasyonlar, 1720 yılında finansal çöküşe neden olmuştur.

    Benzer Başlıklar

    Daha Fazla Yükle