Kriptopara

Bulut Madenciliği Nedir? Kazançlı mı?

    Kripto paraların yükselişi pek çok kullanıcıyı madencilik ve türlerine yöneltti. Coin üretimi yaparak kazanç elde etmek isteyenler madencilik tipleri hakkında detayları öğrenmek istiyorlar. Bu yazımızda, ASIC çipler ve bireysel donanımlar üzerinde yapılan madencilikten çok daha farklı olan bulut madenciliği hakkında detaylı bilgiler aktaracağız. Bulut madencilik kazandırır mı, nedir, nasıl yapılır gibi merak edilen sorulara yanıt verdik!

    Bulut Madenciliği Nedir? 

    Bulut madenciliği, mining yapabilmeye olanak sunan asic minner isimli ekipman ile güçlendirilmiş olan sunucuları kiralayarak BTC madenciliği yapma işlemidir. Yatırılan ücret oranı üzerinden pay alma modeliyle kazanç elde edilen madencilik tipidir. Kullanıcıların, kurulan madencilik tesisinde çalışan donanımların gücünü belirli süreliğine kiraladıkları bir yöntemdir.

    Nasıl Çalışır?

    Bulut madenciliğin çalışma şekli şöyledir:

    • Bu madencilik tipinde bir donanım kurulmaz veya ASİC çip alınmaz. Bunun yerine asic minner ile donatılan sunucular bulut sistemden kiralanır. Çalışma sisteminin ilk adımda bu bulunur.
    • Çalışma sisteminde sözleşme yapılan farmların bilgisayarları yani güç kiralanan alanlar sürekli olarak açık olduğundan, sürekli mining sisteminde bir üretim gerçekleşir.
    • Madenci olan kişi ise ek bir işlem yapmadan kiraladığı sunucu ile farm’ın karına ortak olarak kazanç sağlar.

    Bu çalışma sisteminde ASIC çiple veya madencilik havuzu ile yapılan işlemlerden çok rahat şekilde coin kazanılır.

    Bulut Madenciliği Nasıl Yapılır?

    Bulut Madencilik yapmak için izlenen adımlar:

    • 1 Adım: İlk olarak madenciliği yapılmak istenen kripto para biriminin saklanabileceği bir kripto cüzdan hesabı edinilir.
    • 2. Adım: İnternet üzerinde yer alan ve asic minner ile donatılmış sunucuları kullandırmak için kullanıcılar ile belirli miktar ödeme karşılığında kontrakt yapan şirket adreslerine giriş yapmalıdır. Bunlar Hashfalare, Genesis Mining gibi şirketlerdir. 
    • 3. Adım: Seçilen şirketin platformunda gerekli profil açılıp, sözleşme yapılır ve sözleşmeye dair ücretler ödenir.
    •  4. Adım: Haftalık, aylık veya günlük işlem gücünü sözleşme yapılarak kiralandığında, mining işlemine onay verilir ve üretim başlar.

    Bu adımlar ile bulut madencilik yapılırken sözleşmeye bağlı vadelere ve kar payına göre kazanç sağlanır.

    Avantajları Neler? Kazançlı mı?

    Bulut madenciliğinin avantajları şöyledir:

    • Güçlü bir bilgisayar donanımını yaratmak için harcanacak vakti kazanmayı ve mining ile geçirebilmeyi sağlar.
    • ASIC çip ve CPU gücü sunacak donanım masraflarını ortadan kaldırır.
    • Bireysel ACIS madenciliğinde yarattığı Elektrik harcamalarını ortadan kaldırırken, daha fazla kar sağlama imkanı sunar. 
    • Madencilik havuzlarında birden fazla kişi ile yarışmak zorunda kalınırken bu durum bulut madenciliğinde ortadan kalkar.

    Bulut madenciliğinin sunduğu avantajlar yanında kazancının da ne kadar olduğu merak ediliyor. Ancak kazanç hakkında sabit bir rakamı vermek mümkün değildir. Çünkü kazanç mining için ne kadar süre ayrıldığın yani sözleşme süresine göre değişir. Şirketlerden günlük, haftalık veya aylık bazda üretim için güç kiralanabilir. Bu kapsamda aylık sözleşmelerde kazanç daha yüksek olacaktır. 

    Dezavantajları Neler?

    Bulut madenciliğin avantajları dezavantajlarının önünde yer alır. Ancak belirli dezavantajlarını da vurgulamak gerekir. Bu madencilik kişinin kendisine ait olmayan, kontrak yaptığı platforma ait olan asic minner ile donatılmış farmlar üzerinden gerçekleşiyor. 

    Bunlardan yararlanılacak süre ise sözleşme üzerinden belli oluyor. Yani kişi eğer 1 senelik bir sözleşme yaparsa bunu iptal etme şansı bulunmuyor. Sözleşme süresi sonuna kadar kiralanan sunucu masrafları ödenmek zorundadır. 

    Ayrıca cihazlar size verilmediğinden dolayı her an şirketin batma riski de bulunuyor. Böyle bir durumda kullanıcılar mağdur olabilirler. Geçmiş yıllarda benzer dolandırıcılık vakaları olmuştur. Ancak yıllardan beri piyasada kök salmış güvenilir firmalarda bulunuyor elbette.

    Sonuç Olarak

    Bulut madencilik, bireysel donanım üzerinden yapılan madencilik tiplerinden çok daha az zahmetli bir yöntem. Bu yol ile masrafları kısıp, getiriyi yükseltebilen bir madencilik modelidir. Siz de bulut madencilik yapmak isterseniz, seçtiğiniz bir şirket ile donanım gücünü kiralayabilir ve üretime başlayabilirsiniz. Bu yöntem tercih edildiğinde kullanıcı pek çok mali ve fiziki zahmetten kurtuluyor. Yine de bu işin de kendi içerisinde riskleri bulunabiliyor. Özellikle bazı dönemlerde madencilik karlı bir iş olmadığında, şirket tarafından sözleşmeniz fesh edilebilir. BTC madenciliği ile üretilen coin değeri, o günkü elektrik masrafını karşılayamaz hale geldiğinde sistem durdurulabiliyor.

    Benzer Başlıklar

    Daha Fazla Yükle