MATIC, 2022 yılının başlarından itibaren iyi bir çıkış yakalayarak, kripto para topluluklarının gündemine yerleşmiştir. Uzun bir süredir analistler ve yatırımcıların radarında yer alan Polygon, kripto endüstrisi için sunduğu birçok yenilik ve çözüm ile iyi bir ivme kazanmıştır. MATIC yatırımını yapmak isteyen yeni yatırımcıların ise doğru bir strateji belirlemeleri için proje detaylarını öğrenmeleri daha az riskle yatırım stratejilerini yapmalarını sağlayacaktır. Polygon projesinin tüm detaylarını sizler için bir araya getirdik.
Polygon (MATIC) Coin Nedir?
MATIC, Polygon ağının yerel tokenidir. Ethereum blok zincir üzerinde çalışan bir ERC – 20 standardına uygun dijital varlık olarak tanımlanmaktadır. Protokol var olduğu müddetçe hem sistemi güvence altına almak hem de yönetişimi sağlamak için önemli rol üstlenecek bir tokendır. Polygon ağı üzerinde işlem yapılmasını kolaylaştıran ve işlevsel özelliklere sahip bir dijital varlıktır.
Polygon (MATIC) Projesi ve Whitepaper
Polygon projesinin başlamasında ana etken kripto dünyasında önemli bir sorun haline gelen ölçeklendirmeye çözüm üretmektir. Polygon, herkes için Web3’e inanan bir yol haritasına sahiptir. Geliştiricilerin güvenlikten asla şaşmadan düşük işlem ücretleri ile ölçeklenebilir, kullanıcı dostu dApp’ler oluşturmasını sağlayan merkezi olmayan bir Ethereum ölçeklendir platformu olarak çalışmaktadır. Polygon, en iyi Ethereum ve egemen blok zincirlerini tam teşekküllü çok zincirli sistemde birleştirme becerisine sahip bir projedir.
Eski adı Matic Network olan Polygon, Ethereum ağında ölçeklendirme ve altyapı geliştirmeleri sunmak için yapılandırılmış, kullanımı son derece kolay bir platform sunmaktadır. Projenin temel yapı taşlarına bakıldığında ise çoklu uygulama türleri oluşturmayı destekleyen, modüler ve esnek bir altyapı olan Polygon SDK üzerine inşa edildiği görülecektir. Polygon (MATIC) projesinin diğer detaylarına ve projenin hedeflerine ilişkin merak ettiğiniz detaylara: https://polygon.technology/ resmi bağlantı adresini kullanarak kolay erişim sağlayabilirsiniz.
Polygon (MATIC) Coin Kurucuları Kim, Hangi Ülkeye Ait?
Şimdiki adı Polygon olan Matic Network, Ekim 2017 yılında kullanıma açılmıştır. Piyasaların iki önemli blok zincir geliştiricisi olarak tanınan Jaynti Kanani ve Sandeep Nailwal ile iyi bir danışman olan Anurag Arjun tarafından kurulmuştur. Beraberinde profesyonellerden oluşan bir ekiple faaliyet gösteren Polygon, 2019 yılında kendi ağına geçmeden önce Ethereum ekosistemi için son derece önemli katkılarda bulunmuştur. Ekibin büyük oranda Wallet Connect protokolü ve Ethereum ağında yaygın olarak kullanılan Dagger olay bildirim motorunu Plasma MVP’ye entegre etmek için çalışmıştır.
Polygon (MATIC) Kullanım Alanları Neler?
Polygon ağının yerel tokenı olan MATIC, Polygon ağındaki ödeme hizmetleri ve ekosistemde faaliyet gösteren kullanıcılar arasında ödeme işlemlerinin gerçekleştirilmesinde yerel bir para birimi olarak kullanılmaktadır. Ayrıca Polygon yan zincirlerindeki işlem ücretleri de MATIC kullanılarak ödenmektedir. Ağ üzerindeki işlevsel kullanımlarının yanı sıra piyasalarda da yatırım amaçlı kullanımına ve ticaretine imkan verilmiştir. Bu yönüyle yatırım amaçlı da tercih edilebilmektedir.
Polygon Projesini Benzersiz Yapan Nedir?
Polygon’u rakiplerinden ayıran birçok farklı benzersiz özelliğinden söz etmek mümkündür. Kendi kendini Layer 2 ölçeklendirme çözümü olarak tanımlanan proje bu yönüyle benzersizdir. Ölçeklenebilirlik ve gerçek zamanlı blok zincir işlemlerinin karmaşıklığının azaltılmasına odaklanan bir proje olması da Polygon’u özel kılmaktadır. Genel hatlarıyla Polygon projesinin benzersiz yanlarına bakıldığında şu özellikler öne çıkacaktır:
- Ethereum ana zincirinde çalışan PoS kontrol noktaları üzerine inşa edilmiş ve Plazma altyapısının özelleştirilmiş versiyonunu kullanmaktadır.
- İkinci Katman (Layer 2) ölçeklendirme çözümüdür.
- Ethereum’u herkes için erişilebilir kılmaktadır.
Güncel MATIC Coin Fiyatı
Güncel durumda 1 MATIC fiyatı %matic-network+try% TL. Döviz cinsinden ise %matic-network+usd% Dolar olarak borsalarda alıcı bulmaktadır. Son olarak, Polygon Coin 24 saatte %matic-network+yuzde%.
Piyasalarda yer almaya başlamasının ardından MATIC performansı da yakından takip edilmeye başlamıştır. Aralık 2021’de Bitcoin ve Ethereum dahil birçok kripto para birimi gibi iyi bir çıkış yakalayan MATIC, tüm zamanların en yükseği olan 2,92 USD seviyesine gelmiştir. Bu tarihten sonra gelen belirsizlik ortamı ise fiyatının yeniden 1 USD seviyelerine kadar gerilemesine neden olmuştur. Fiyatında ciddi bir değişim olmasa da yatırımcıların temkinli olmaları önerilmektedir.
MATIC Coin'in Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?
Herhangi bir kripto para birimine veya projeye yatırım yapmadan projenin güçlü ve zayıf yönlerini karşılaştırmanız önerilmektedir. Bu sayede avantajları ve dezavantajlarına göre doğru bir strateji geliştirerek işlem yapabilirsiniz. Projenin sahip olduğu avantaj ve dezavantajlar belirli dönemlere göre ve piyasa verilerine göre de farklılık gösterebilir. Genel hatlarıyla Polygon (MATIC) avantajları ise kısaca şöyledir:
- Ethereum ağ etkilerinden tam olarak faydalanma olanağı sunar.
- Doğal olarak daha güvenilirdir.
- Daha açık ve güçlüdür.
- Özel Blok zincirler, ölçeklenebilir fikir birliği algoritmaları ile ölçeklenebilirlik sorunlarına çözümler sunar.
Polygon (MATIC) dezavantajları:
- Fiyat hareketi üzerinde piyasa belirsizlikleri devam etmektedir.
- Hizmetler için ağ kaynaklı sorunlar görülebilir.
MATIC Coin Hangi Borsalarda Var?
Kripto para dünyasının önemli varlıklarından olmayı başaran MATIC, Binance dahil çok sayıda dijital varlık ve kripto para borsasında listelenmektedir. Ethereum gelişimine büyük katkı sunan MATIC; DeFi odaklı çevrimiçi borsalarda bulunabilmektedir. Şu an için MATIC alım satımı yapabileceğiniz en iyi ve güvenilir borsalardan bazıları ise kısaca şunlardır:
- Binance
- BİONE
- HotBit
- WhiteBit
- Coinbase Exchange
- Gate.İo
- KuCoin
- UniSwap
- ZebPay
MATIC Coin Piyasa Bilgileri
Polygon tarafından MATIC tokenları aylık olarak dolaşıma sokulmaktadır. Maksimum token arzı ise 10 milyar MATIC olarak belirlenmiştir. 2017 yılında gerçekleştirilen ilk özel satış sonrasında maksimum MATIC token arzının %3,8’i dolaşıma girmiştir. Nisan 2019’da ise faaliyete geçiş satışı sırasında toplam arzın %19’u, token başına 0,00263 USD değerle satılmıştır. Bu satıştan ise 5 milyon dolar fon elde edildiği aktarılmıştır. Aralık 2022’ye kadar tüm token arzının piyasaya sürülmesi beklenmektedir.
Geriye kalan MATIC token arzının dağıtımına bakıldığında ise şu oranlar görülmektedir:
- Ekibe Ayrılan Token: %16
- Danışmanlara Ayrılan Token: %4
- Ağ Operasyonları İçin Ayrılan Token: %12
- Vakfa Ayrılan Token: %21,86
- Ekosisteme Ayrılan Token: %23,33
Polygon (MATIC) Coin Nasıl ve Nereden Satın Alınır?
Güvenilir birçok borsa üzerinde MATIC alım satımı gerçekleştirmek mümkündür. Belirli işlem çiftleri ve işlem kolaylıkları ile piyasa değeri en yüksek borsalarda MATIC satın alınabilmektedir. Polygon (MATIC) satın almak için şu adımlar takip edilebilir:
- 1. Adım: Binance, KuCoin, Coinbase gibi MATIC listeleyen borsalardan birine girin.
- 2. Adım: İşlem yapacağınız borsayı seçtikten sonra üyelik adımlarını takip edin.
- 3. Adım: Hesap doğrulama ve onay sonrası hesaba para atarın.
- 4. Adım: USDT, BUSD, USD gibi uygun çiftler ile talimat oluşturun.
- 5. Adım: Satın alma işlemi sonrasında güvenli hesaplarda MATIC tokenı saklayın.
Özet Olarak
Polygon, ölçeklendirme sorununa getirdiği çözüm önerisi sayesinde öne çıkmış ve önemli bir konuma ulaşmayı başarmış önemli bir projedir. Düşük işlem ücretleri, ölçeklenebilir ve güvenli bir ağ olarak dApp oluşturulmasına katkı sağlar. Gelecek dönemde de bu alanda daha fazla çözüme ihtiyaç duyulmasının beklenmesi ise projeyi güçlendiren bir diğer etken olarak değerlendirilmektedir. Gelecek dönem için uzmanların MATIC gelecek beklentisi ise pozitif eğilim göstermektedir. Ancak piyasa belirsizlikleri nedeniyle tüm kripto paralar gibi MATIC token da riskli bir yatırım aracı olarak değerlendirilmektedir.