Kaldıraçlı işlemlere ilgi duyan trader’ların yakından izlediği Perpetual Protocol ve yerel belirteç PERP Coin, önemli borsalarda listelenerek kripto endüstrisinde büyük ses getirdi. Projeye ve PERP Coin’e ilgi duyan okurlarımız için hazırlanan rehber ile PERP Coin nedir, hangi borsalarda listelenir. Perpetual artıları ve eksileri nelerdir, hangi yönlerden belirsizdir gibi en çok merak edilen soruları yanıtlamaya çalışacağız.
Perpetual (PERP) Coin Nedir?
Perpetual Protocol, vadeli işlemleri Ethereum ve xDai platformlarına getiren merkeziyetsiz bir borsadır. Uniswap’tan ilham alınarak otomatik piyasa yapıcı (AMM) tasarımı üzerine kurulan Perpetual projesinin yerel token’i PERP Coin’dir. PERP Coin, protokolün merkeziyetsiz yönetimine teşvik sağlamak ve işlemleri kolaylaştırmak adına geliştirilen bir ERC-20 token’idir.
Perpetual Projesi ve Whitepaper
Perpetual Protocol; dünyanın en iyi, en erişilebilir ve en güvenli merkeziyetsiz türev işlem platformu haline gelme misyonu doğrultusunda geliştirildi. Geliştiriciler misyonu yakalamak adına hem merkeziyetsiz finans (DeFi) projeleri oluşturmayı hem de protokol üzerine proje inşa edilmesine izin verecek tasarımı hayata geçirdiler. DeFi para birimlerinin Lego’su haline getirilen ve diğer zincirlere genişleme, kaldıraçlı token ve havuzlarda dinamik likidite özelliklerini hayata geçirmeyi planlayan Perpetual Protocol hakkındaki teknik bilgi birikiminizi artırmak için https://perp.com/developers adresi üzerinden ulaşılabilen proje whitepaper’ı ve çeşitli dökümanları incelenebilir.
PERP Coin Kurucuları Kim, Hangi Ülkeye Ait?
Perpetual projesi Tayvanlı Yenfen Weng ve Shao-Kang Lee tarafından geliştirildi. İki kripto para girişimcisi 2019 yılında ilk olarak Strike Protocol ismi ile geliştirdikleri projeyi, daha sonra Perpetual Protocol markasına dönüştürdüler.
Kullanım Alanları Nelerdir?
PERP Coin kullanım alanları şu şekildedir:
- Stake edilerek platformdan elde edilen işlem ücretlerinden pay alınabilir.
- 10 kata kadar kaldıraçlı işlem açmak için kullanılır.
- Protokolün merkeziyesiz yönetişimine teşvik sağlamak için kullanılır.
Perpetual Projesini Benzersiz Yapan Nedir?
Perpetual Protocol, merkeziyetsiz borsaların (DEX’lerin) bilinen emir defter modelini takip etmek yerine yatırımcıların ilk likiditesinin operatör tarafından bilindiği sanal bir otomatik piyasa yapıcıya karşı alım-satım yaparak özgünleşti. Herkes tarafından kullanılabilecek tipte sözleşme işlem platformu oluşturmayı hedefleyen projenin bu misyon doğrultusunda kazandığı benzersiz özelliklerden öne çıkanları şu şekilde paylaşılabilir:
- Sanal otomatik piyasa yapıcı (vAMM) her işleme uygun hesap olarak işlev görür ve uzun vadede muhakkak dengeyi yakalar.
- Ağ, xDai üzerinde çalışır.
- İşlem ücreti veya anlık uzlaşma gerekmeksizin zincir üstü alım-satım yapımını destekler.
- Gas ücreti gerekmeden 500 USDC’ye kadar para yatırma desteği verir.
Güncel PERP Coin Fiyatı
Güncel verilere göre şu anda 1 PERP fiyatı %perpetual-protocol+try% TL. Döviz cinsinden ise %perpetual-protocol+usd% Dolar olarak borsalarda alıcı bulmaktadır. Son olarak, Perpetual Protocol Coin fiyatı 24 saatte %perpetual-protocol+yuzde%.
PERP Coin’in Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?
Hız, sermaye optimizasyonu ve düşük işlem ücreti gibi artılar ile öne çıkan Perpetual Protocol avantajları ve dezavantajları aşağıda paylaşılmaktadır:
Avantajları
- 10 kata kadar kaldıraçlı işlem opsiyonu ile sermaye verimliliği artar.
- İşlemler yüksek hızda ve düşük ücretlerle gerçekleşir.
- Pasif gelir elde edilebilir.
- Alım ve satım işlemleri arasındaki makas farkı düşüktür.
- Yapılan işlemler birden fazla düğüm tarafından doğrulanarak güvenilirliği sağlanmaktadır.
- Büyük borsaların tamamında listelenmektedir.
- 150 milyon adetle sınırlanan maksimum arzın deflasyonist olduğundan bahsedilebilir.
Dezavantajları
- Token fiyatında görülen dalgalanma nedeniyle PERP Coin riskli bir yatırım aracı olarak görülebilir.
- Kaldıraçlı işlem opsiyonu sunan pek çok merkeziyetsiz borsa (DEX) ile rekabet halindedir.
- 10 kata kadar verilen kaldıraç opsiyonu, pek çok DEX’te var olan 25 ya da 50 kat gibi kaldıraçlara göre düşük kalmaktadır.
PERP Coin Hangi Borsalarda Var?
Kendisine hemen hemen tüm büyük borsalarda yer bulan PERP Coin’in listelendiği kripto para borsalarından bazıları şu şekilde sıralanmaktadır:
- Binance
- Coinbase Exchange
- KuCoin
- io
- FTX
- Kraken
- Huobi Global
- Uniswap
- OKX
- MEXC
PERP Coin Piyasa Bilgileri
PERP Coin maksimum arzı 150.000.000 adettir. PERP Coin, 30 Ağustos 2021 tarihinde $24,84 fiyatla tüm zamanların en yüksek seviyesine (ATH) ulaştı. PERP Coin’de tüm zamanların en düşük seviyesi (ATL) $0,5053 fiyatla 18 Haziran 2022 tarihinde görüldü.
PERP Coin Nasıl ve Nereden Satın Alınır?
- Adım: Binance, KuCoin, FTX, vb. PERP Coin listeleme yapan kripto para borsalarının web sitelerine erişim sağlayın.
- Adım: Seçtiğiniz borsaya ait web sitesinde, KYC bilgileriniz yardımı ile ücretsiz hesap oluşturun.
- Adım: Hesabınızı “Güvenlik” sekmesi altında yer alan Seviye 1 ve Seviye 2 doğrulamalarını tamamlayarak aktifleştirin.
- Adım: Borsa cüzdanınıza para gönderin.
- Adım: Bakiyeniz tutarınca PERP Coin alış emri oluşturun ve emrin gerçekleşmesini bekleyin.
- Adım: Gerçekleşen emirle birlikte borsa cüzdanınızdan takip edebileceğiniz PERP Coin cinsinden bakiyenizi, farklı Ethereum destekli cüzdanlara aktarabilirsiniz.
Özet Olarak
Perpetual (PERP) Coin, 10 kata kadar kaldıraçlı işlemlere izin veren DEX’in yerel belirtecidir. ERC-20 standartlarında geliştirilen PERP Coin, 150 milyon toplam arza sahiptir. Sanal otomatik piyasa yapıcısı (vAMM) ile pek çok DEX sorununu ortadan kaldıran ve manipülasyona karşı önlem alan Perpetual Protocol, düşük işlem ücretleri ve yüksek işlem hızı gibi artılarla öne çıkar. PERP Coin büyük kripto para borsalarında listelenen likiditesi yüksek bir kripto para birimidir.