Gelişen ve büyüyen kripto para ve blok zinciri teknolojisine yeni nesil çözümler sunmak isteyen Hedera Hashgraph protokolü, son dönemlerin en çok araştırılan projeleri arasında yer alıyor. Bu rehber yazımızda “HBAR Coin nedir, nasıl alınır, hangi borsada var?” gibi soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.
Hedera Hashgraph (HBAR) Coin Nedir?
Kullanıcıların talep ve ihtiyaçlarına göre dizayn edilmiş olan Hedera Hashgraph (HBAR), hem bireysel katılımcıların hem de kurumsal katılımcıların kendi merkezi olmayan uygulamalarını (DApp) oluşturmasına olanak tanıyan, halka açık bir ağdır. Ağ, katılımcı beklentilerine uygun şekilde tasarlandığı için hem bireysel geliştiricilerin gem de girişimcilerin faydalanabileceği uygun ve makul çözümler sunmaktadır. HBAR coin ise Hedera Hashgraph platformunun kamu ağındaki yerel kripto para birimidir.
HBAR Projesi ve Whitepaper
Artık bilindik hale gelen ve alışılagelmiş olan blok zinciri yapılarının ötesine geçerek yenilikçi çözümler sunan Hedera, düşük performanslı ve istikrarsız sistemleri ortadan kaldırarak, artık eskidiği kabul edilen blok zinciri tabanlı platformların karşı karşıya kaldığı sorunları çözmeyi hedefliyor.
Hedera protokolünün başlangıcında, Ağustos 2018’de ilk token arzı (ICO) düzenlendi ve finansman sağlandı. Daha sonra Eylül 2019 döneminde maainnet faaliyete geçti ve platformun yerel token’ı olan HBAR coin, ICO sürecinde uygun fiyatlar ile yatırımcılara sunuldu. Hedera Hashgraph (HBAR) ile ilgili daha detaylı bilgilere, teknik makale içeriklerine ve Whitepaper bilgilerine: https://hedera.com/papers web adresini ziyaret ederek ulaşabilirsiniz.
HBAR Coin Kurucuları Kim, Hangi Ülkeye Ait?
Blok zinciri ekosistemine yenilikçi çözümler getirmeyi hedefleyen Hedera Hashgprah projesinin arkasında, alanında uzmanlaşmış olan birçok araştırmacı bulunmaktadır. Projenin kurucu ortakları ise Dr. Leemon Bairt ve Mance Harmon’dur. Diğer yandan projenin ürün kısmında ise Lionel Chocron, Atul Mahamuni, Azeem Malik, Ken Anderson ve Alex Popowycz isimleri yer aldı.
Kullanım Alanları Nelerdir?
Hedera ağı üzerinde; Hashgraph, defter ve ağdaki node’lar olmak üzere 3 farklı katman yer almaktadır. Halka açık olan defter katmanı, Hedera’da güvenli ve paylaşılabilir olan veri tabanında, herkes tarafından görüntülenebilir ve defterdir. Bu deftere tüm bilgiler kaydedilmiştir ve son versiyonu da node’lar için geçerlidir. Öte yandan merkezsizlik ve dağıtık mutabakat algoritması ile daha şeffaf bir ağ görünümü ortaya koymaktadır.
İkinci katman olan ağdaki node’lar ise bu defterin ana ağdaki yönetimini sağlamaktadır. Şirket, gelecek dönemlerde ana ağ node’larının izinsiz şekilde çalışabilmeleri için çalışmalarını sürdürmektedir. İşlemler sonucunda yalnızca ana ağ node’larının, zamanla işlemlerin doğruluğunu ve düzenini kontrol edilebilir hale gelmesi amaçlanmaktadır.
Ağdaki ana katman olan Hashgraph mutabakat algoritması ise ölçeklenebilir, güvenli ve merkezsiz şekilde saniyede 10 binden fazla işlemi düşük gecikmelerle gerçekleştirmektedir. İşlemlerde mutabakat sağlandığında işlemin tüm detayları herkes tarafından görünebilir hale gelmektedir.
Tüm bunlarla birlikte yazılımcılar da HBAR coinleri, işlem ücretlerini ödemek için kullanmaktadır. Her bir işlem onaylandığında HBAR coinler bant uzunluğunu kompanse eder, hesaplar ve depolar.
HBAR Projesini Benzersiz Yapan Nedir?
Hashgraph algoritması, kendisini “üçüncü nesil dağıtık defter teknolojisi (DLT)” olarak tanımlamaktadır. Hashgraph, ağın işlemlerin tamamlanması ve blok zincirden çok daha hızlı ve çok daha etkili şekilde çalışmasına imkan sunmaktadır. Hashgraph’ın saniyede 10 binden fazla kripto para işlemini, işlem başına yaklaşık olarak 0,0001 masrafla gerçekleştirdiği iddia edilmektedir. Bunun yanı sıra, Hedera Hashgraph (HBAR) projesini benzersiz kılan diğer temel özellikler şöyle sıralanabilir:
- HBAR, protokol üzerindeki akıllı sözleşme, dosya saklama ve düzenli işlem gibi hizmetlerde bir tür yakıt olarak kullanılmaktadır.
- HBAR kullanıcıları token’larını stake ederek ağın güvenliğine katkı sunmaktadır.
- Hashgraph Consensus algoritması, ağın güvenliğini sağlamaktadır.
- Bizans hata toleransı algoritması sayesinde verilerin bazıları eksik olsa da işlemler doğru şekilde tamamlanmaktadır.
Güncel HBAR Coin Fiyatı
Kripto para borsalarında güncel olarak 1 HBAR fiyatı %hedera-hashgraph+try% TL. Döviz cinsinden ise %hedera-hashgraph+usd% Dolar olarak borsalarda alıcı bulmaktadır. Son olarak, Hedera Hashgraph 24 saatte %hedera-hashgraph+yuzde%.
HBAR Coin'in Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?
Hedera Hashgraph (HBAR), yenilikçi çözüm önerileri ile ortaya çıkmış ve bu sayede birçok benzersiz özelliğe sahip olmuştur. Bu yönleri ile proje, çeşitli avantajları da elde ederek katılımcılara sunmayı başarmıştır. Bu kapsamda, Hedera Hashgraph (HBAR) projesinin avantajları şöyle sıralanabilir:
- Gelişmekte olan blok zinciri teknolojisine yenilikçi çözümler getirmeyi amaçlamaktadır, bu da projenin sürekli gelişime açık olduğunu göstermektedir.
- İşlem hızlı çok yüksek bir ağın kripto para birimidir ve bu da varlığa yönelik talebi piyasanın her döneminde artırabilir.
- Sadece birkaç kod ile ağ üzerinde NFT’ler (Non Fungible Token) olmak üzere çeşitli kripto varlıklar inşa etmek mümkündür.
- Proje, akıllı kontratlar araçları sayesinde güçlü ve verimli, merkezi olmayan uygulama (DApp) oluşturulmasına olanak tanımaktadır.
- HBAR coin çok sayıda popüler borsada listelenmektedir ve bu sayede erişimi oldukça kolaydır.
Hedera Hashgraph (HBAR) için dezavantajlar ise şöyle sıralanabilir:
- Kripto para piyasalarında ana akım olarak bilinen Bitcoin, Ethereum, Binance Smart Chain, Solana, Cardano gibi ağların daha yoğun talep görmesinden dolayı, Hedera projesine ilgi azalabilir.
- HBAR coin, diğer birçok kripto varlık gibi volatil bir yapıdadır ve bu nedenle yatırımları risk barındırır.
HBAR Coin Hangi Borsalarda Var?
Hedera Hashgraph (HBAR) listeleyen borsalar şöyle:
- Binance
- Gate.io
- KuCoin
- Huobi Global
- Bittrex
- Binance.US
- Bitstamp
- Liquid
- FMFW.io
- OKX
- Bybit
- MEXC
- eToroX
- Crypto.com Exchange
- Indodax
- WazirX
HBAR Coin Piyasa Bilgileri
Hedera Hashgraph ağının yerel kripto para birimi olan HBAR coinin maksimum arzı, yani üretebileceği azami miktarı 50 milyar adettir. Protokolün kullanıma açılmasıyla birlikte bu 50 milyar token da oluşturuldu. CoinMarketCap verilerine göre 14 Mayıs 2022 itibariyle dolaşımdaki HBAR coin miktarı ise 20,74 milyar adettir. Hedera, kilidi açılacak olan HBAR miktarı ile ilgili düzenli rapor yayımlayarak kullanıcıları bilgilendirmektedir.
HBAR Coin Nasıl ve Nereden Satın Alınır?
Hedera Hashgraph (HBAR) coin satın almak için şu adımlar izlenir:
- 1. Adım: HBAR coin listeleyen borsalara girin.
- 2. Adım: Borsada hesap açma işlemlerini tamamlayın.
- 3. Adım: Hesap onaylandıktan sonra alım-satım (işlem) sayfasına gidin.
- 4. Adım: Borsanın onayladığı işlem çiftlerinde alım yapın.
- 5. Adım: HBAR coinlerinizi güvenli cüzdanlarda/hesaplarda saklayın.
Özet Olarak
Hedera Hashgraph (HBAR) projesi, temelde blok zinciri teknolojisine yenilikçi çözümler getirmek için ortaya çıkmıştır. Proje, yavaş ve istikrarsız olan, eski blok zinciri tabanlı platformların karşılaştığı problemleri ortadan kaldırmayı ve çözüm üretmeyi amaçlamaktadır. Hedera, kendisini “internetin güvenli katmanı” olarak tanımlamaktadır ve Hedera Hashgraph, hem bireysel hem de kurumsal katılımcıların kendileri için DApp’ler oluşturmalarına olanak tanımaktadır.