2017 yılında lansmanı yapılan Gitcoin projesi, bugüne kadar elde ettiği sonuçlar ile dikkat çekmeyi başarıyor. 2021 yılında yönetişim ihtiyaçlarını karşılamak adına GTC Token’in hayata geçirildiği projede teknik detaylara hakim olmak isteyen okurlarımız için hazırlanan rehber yazımızda;
Gitcoin nedir, ne vaat eder, artıları ve eksileri nelerdir, GTC Token nereden ve nasıl alınır gibi merak edilen tüm sorular yanıtlandı.
Gitcoin (GTC) Coin Nedir?
Gitcoin, Ethereum blockchain’inde faaliyet gösteren ve açık internetin geleceğini geliştirmek için bir araya gelen inşaatçıların, protokollerin ve geliştiricilerin oluşturduğu bir topluluktur. Birbirleriyle ve daha geniş Web3 ekosistemiyle anlamlı bağlantılar geliştirmeye değer veren bir inşaatçılar topluluğunu merkeze alan Gitcoin projesinin yönetişim token’i GTC Coin’dir. GTC Coin, Gitcoin’i yönetecek Merkeziyetsiz Otonom Kuruluşun (DAO’nun) oluşturulması ve finanse edilmesi adına kullanılan bir ERC-20 token’idir.
Gitcoin Projesi ve Whitepaper
Gitcoin misyonunu dijital kamu malları oluşturmak ve finanse etmek olarak açıklıyor. Açık web’in geleceğini yaratmak adına inşaatçı topluluklarına bağlantı kurma ve birlikte çalışma gücü verdiğini iddia eden Gitcoin’de, sadece son dört yıl içinde dünyanın dört bir yanında onbinlerle ifade edilen inşaatçı bir araya gelerek açık kaynak projeleri başlatmak, finanse etmek ve ölçeklendirmek için birlikte çalıştı.
Gitcoin; projeler, bağımsız geliştiriciler ve fon sağlayıcılar için açık kaynaklı yazılımlar üzerinden bağlantı kurma ve birlikte çalışma ortamı sağlar. Proje sahipleri protokol üzerinden ilan verebilirken, grafik tasarımcılar ve yazılımcılar ise kendilerine uygun olarak projeyi seçerek yaptıkları çalışma karşılığında kripto para ile ödeme alabilmektedirler.
Gitcoin ayrıca Web3 ekosistemine değer kattığını düşündüğü için açık kaynak projelerinin sürdürülmesine yardımcı olmaktadır. Binlerce proje ve ekibin açık kaynak ekosistemlerini büyütmesine yardımcı olmak adına proje finansmanı sağlayan Gitcoin, herhangi bir topluluğun kendi hibe programını yürütmesini ve bu yolla finansmana erişimini merkezileştirmeyi hedeflemektedir.
Gitcoin, geliştiricileri kendisine çekmek adına hibe ve fon ile proje finanse etmenin yanında sosyalleşmeyi de destekler. Geliştiriciler Gitcoin üzerinde çeşitli topluluklara katılarak takip ettikleri geliştiricilere bağışta bulunabilmektedirler. Bünyesinde Web3 eğitim platformu da bulunan Gitcoin’de, DAO aracılığı ile merkeziyetsiz bir yönetim hedeflemekte ve bu anlayışın merkezinde ERC-20 standartlarında geliştirilen GTC Token yatmaktadır. Geliştiricilerin uygulamaları üzerinden kazanç da elde edebildikleri Ethereum tabanlı Gitcoin projesi hakkında daha fazla teknik detaya ulaşmak için https://gitcoin.co/about adresi üzerinden erişim sağlayabildiğiniz whitepaper’a göz atabilirsiniz.
GTC Coin Kurucuları Kim, Hangi Ülkeye Ait?
Gitcoin, Scoot Moore ve Keving Owocki tarafından kuruldu. Owocki projede CEO koltuğunda otururken, Moore teknik büyüme lideri ve araştırma direktörü olarak görev almaktadır. GTC ise Mayıs 2021 sonlarında piyasaya sürülmüştür. Projenin geliştiricileri kadar kullanıcılar ve yaptıkları olumlu yorumlar da ön planda olup, Gitcoin kullananlar arasında yer alan isimlerden bazılarına aşağıda örnekler verilmiştir:
- Vitalik Buterin – Ethereum Kurucusu
- Hishamaru Konkon – Geliştirici
- Sebastian TF – Tam Yığın Geliştirici
- Austin Griffith – Javascript Geliştiricisi
- John Wilkinson – Çekirdek Mezunlar
- Ethan Chiasson – Çekirdek Mezunlar
Kullanım Alanları Nelerdir?
GTC Token, Gitcoin’in yönetişim token’idir. Ekosistemin yönetimini üstlenen DAO’nun oluşturulması ve finanse edilmesi adına GTC Token kullanılır. GTC sahipleri, Gitcoin protokolünün geleceğine yönelik oylamalara katılma hakkı elde etmektedirler.
Gitcoin Projesini Benzersiz Yapan Nedir?
Gitcoin, açık kaynak projeleri için topluluk oluşturmayı destekleyen bir platform olarak farklılaşmıştır. Web sitesinde paylaşılan verilere göre 72,4 milyon dolarlık açık kaynağa finansman sağlayan Gitcoin, aylık aktif 312 bin geliştiriciye sahiptir. Bugüne kadar 3 bin 400 adet proje oluşturulmasında rol oynayan Gitcoin protokolünün benzersiz yönlerine kısaca aşağıda değinilmektedir:
- Açık Web Teşviki: Gitcoin; açık kaynak kodu oluşturan, açık verileri paylaşan ve açık yönetişimi benimseyen P2P toplulukları ile açık web’in ruhunu temsil ettiğini iddia ediyor.
- Açık Kaynak: Gitcoin’de açık kaynak oluşturucuları, işbirliği kültürü içinde çalışırken kazanç elde edebilmektedirler.
- Açık Ekonomiler: Finansal özgürlük, işbirlikçi kararlılık ve ortak mülkiyet hedeflerini destekleyen açık Web3 teknolojileri oluşturulmasını destekler.
- Kullanıcı Desteği: Gitcoin’i deneyimleyen ve olumlu yorumlar aktaran isimler arasında Ethereum’un kurucu ortağı Vitalik Buterin yer almaktadır.
- Etkili Sonuçlar: Kasım 2017 tarihinde yapılan lansmandan bu yana 163 bin 759 fon sağlayıcısı, Gitcoin ile 444 bin 34 gelir elde eden kitleye ulaştı. Sadece 2022 yılının üçüncü çeyreğinde 4,1 milyon dolarlık değer transferi kolaylaştırıldı.
- Ödüller: Çalışmanın teşviki ve para kazanmak için açık kaynak topluluğundan yararlanılması adına kripto para merkezli bir ödül sistemi yer almaktadır.
- Hibe: Kamu mallarının keşfi ve finansa edilmesi adına Gitcoin topluluğu projelere hibe sağlamaktadır.
- Gitcoin Passport: Kişisel bilgilerin saklanması gerekliliğini ortadan kaldıran ve internet genelinde kullanılabilen doğrulanabilir kimlik bilgileri kullanan bir dijital kimliktir.
GTC Coin’in Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?
Gitcoin projesi ve GTC, benzersiz yönleri ile dikkat çekerken yatırımcılar için de önemli avantajlar barındırır. Bir yatırımcı gözünden yapılacak değerlendirmede projenin artıları ve eksileri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Avantajları
- Açık kaynaklı projelerin finansmana erişimini “hibe” yolu ile kolaylaştırır.
- Büyük ve etkin bir topluluk oluşturarak Web3 gelişimini destekler.
- Pasif gelir elde edilebilir.
- Uygulama satış yolu ile geliştiricilere kazanç elde etme fırsatı tanır.
- Büyük borsalarda listelenir.
- Güvenlik anlamında geliştirdiği “Gitcoin Passport” ile kimlik bilgilerini saklamaya yardımcı olur.
- Önemli isimlerce desteklenmektedir.
- GTC, ekosistemin yönetişiminde kullanılır.
Dezavantajları
- Maksimum token arzı sınırlandırılmamıştır.
- GTC Token, yönetişim dışında protokol içi bir kullanım alanına sahip değildir.
- Dalgalı fiyat seyri nedeniyle GTC Token yatırımı riskli görülebilir.
GTC Coin Hangi Borsalarda Var?
GTC Token listelenen borsalardan bazıları şunlardır:
- Binance
- Kraken
- Uniswap
- Coinbase Exchange
- Crypto.com Exchange
- Gate.io
- MEXC
- LBank
- Pionex
- Hotcoin Global
Gitcoin (GTC) Coin Piyasa Bilgileri
GTC Token toplam arzı 100.000.000 adettir. GTC Token’de maksimum token arzı sınırı bulunmamaktadır. GTC Token, 27 Kasım 2021 tarihinde $29,03 fiyatla tüm zamanların en yüksek değerine (ATH) ulaştı. GTC Token’de 9 Kasım 2022 tarihinde ise $1,41 dolar fiyatla tüm zamanların en düşük seviyesi (ATL) görüldü. GTC Token’e ilişkin piyasa analizi ve analist tahminlerini rehber yazımızdan takip edebilirsiniz.
GTC Coin Nasıl ve Nereden Satın Alınır?
- 1. Adım: Binance, Uniswap, Kraken, Coinbase, vb. GTC Token listeleme yapan kripto para borsasının web sitesine ya da mobil uygulamasına erişim sağlayın.
- 2. Adım: Seçtiğiniz borsanın web sitesi ya da mobil uygulaması aracılığı ile istenen KYC bilgilerinizi kullanarak ücretsiz hesap açın.
- 3. Adım: Açılış işlemlerini tamamladığınız borsanın “Güvenlik” menüsüne giriş yaparak, istenen iki doğrulamayı tamamlayın.
- 4. Adım: Son doğrulama ardından hesabınıza para gönderin.
- 5. Adım: Kripto para alım ve satım ekranını kullanarak GTC Token alım emri oluşturun ve emrin gerçekleşmesini bekleyin.
- 6. Adım: Satın alınan GTC Token’i listeleme yapan borsalar arası transfer edebilir ya da Ethereum cüzdanlarına çekebilirsiniz.
Özet Olarak
Gitcoin (GTC) Coin, ERC-20 standartlarında geliştirilmiş bir yönetişim token’idir. Ethereum blok zinciri üzerinde faaliyet gösteren Gitcoin, fon toplamak adına oluşturulmuş bir topluluğu bünyesinde barındırır. Açık kaynaklı projelerin finanse edilmesi ve geliştiricilerin finansmana erişiminin kolaylaştırılması adına geliştirilen Gitcoin projesi, Vitalik Buterin gibi isimlerin desteğini almaktadır. Ekosistemin yönetişimi için geliştirilen GTC Token ise Binance başta olmak üzere büyük borsalarda listelenmektedir.