Merkezsiz finans protokolü olarak işlev gösteren güçlü sabit para ekosistemi Frax, sektöre kazandırdığı ilkler ile dikkat çekti. Projenin yerel varlıkları arasında yer alan FRAX Token’in tanıtımı amacıyla hazırlanan rehber içeriğimizde Frax nedir, ne vaat eder, artıları ve eksileri nelerdir gibi merak edilen tüm sorularınızın yanıtları yer alıyor.
Frax (FRAX) Token Nedir?
Frax, para birimi olarak stablecoin’leri kullanan açık kaynaklı, izinsiz ve tamamen zincir üzerine kurulu ilk kesirli algoritmik stabil coin sistemidir. Ethereum altyapısı kullanan Frax platformunun yayımlanan üç stablecoin projesinin ilki FRAX Token’dir. FRAX Token, değeri ABD Dolarına sabitlenmiş ve yüksek düzeyde ölçeklenebilirliğe sahip kripto teminatlı bir stablecoin’dir.
Frax Projesi ve Whitepaper
Frax protokolü, Bitcoin (BTC) gibi sabit tedarikli dijital varlıkların yerine yüksek oranda ölçeklenebilir ve merkezi olmayan algoritmik bir para sağlamayı hedefliyor. Bu hedefine giderken kesirli algoritmik, merkezi olmayan ve yönetişim, tamamen zincir üstü oracle’lar ve Two Tokens kavramlarını bünyesine katan Frax protokolü; şu anda FRAX, FPI Ve frxETH isimli 3 sabit para yayımladı.
Frax protokolü ayrıca, kendi stabil coin’lerini entegre eden Fraxlend, Fraxswap ve Fraxferry isimli üç alt protokole sahiptir. Oluşturmaya çalıştığı Birleşik Frax Finans sistemi ile sabit paraların kullanıldığı ve kendi kendine yeten bir merkezsiz finans (DeFi) stablecoin alt yapısı olarak hizmet vermek isteyen protokol, sağladığı ürünler ile bu isteğini yerine getirmiş görünüyor.
Rehber içeriğimizin konusu olan ve platformun yayımladığı ilk stablecoin olan FRAX, yüksek düzeyde ölçeklenebilir bir sabit para olmanın yanında güvenilmez ve ideolojik olarak saf zincir üstü bir para birimidir. Kripto teminatlı olarak piyasaya sürülen bu token’e Frax Fiyat Endeksi (FPI) ve FraxEther (frxETH) sabit paraları eşlik eder. FPI, herhangi bir ulus devlerin para biriminden farklı olarak kendi hesap birimini oluşturan tüketim malları sepetine göre değer bulur. frxETH ise akıllı sözleşmelerde WETH’nin yerine kullanılan değeri ETH’a sabitlenmiş bir LST sistemidir.
Frax, üç alt platformuna kendi stablecoin’lerini entegre etti. Platform yönetimi içinse Frax Fiyat Endeksi Payı (FPIS) ve Frax Share (FXS) isimli iki yardımcı token’i görevlendirdi. Tamamen topluluk odaklı bir yaklaşım benimseyen ve FRAX kullanıcılarının DeFi platformlarına ödünç vererek APY kazanabildikleri bir ekonomi inşa eden projenin teknolojik altyapısını https://docs.frax.finance/ adresi üzerinden erişim sağlanabilen Frax Whitepaper’indan takip edebilirsiniz.
FRAX Token Kurucuları Kim, Hangi Ülkeye Ait?
Frax protokolü 2019 yılında Amerikalı yazılım geliştiricisi Sam Kazemian tarafından geliştirildi. Projenin mühendis kökenli kurucu ekibinde Kazemian ile birlikte Travis Moore ve Jason Huan da yer almaktadır. Piyasanın kısmen algoritmik ve kısmen teminatlandırılmış bir sabit paraya olan güvenini ölçmek adına tasarlanan projenin son güncellemelerini aşağıda paylaşılan Frax sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz:
- Twitter (X) - @fraxfinance
- Telegram - Frax Finance
- Github - FraxFinance
- Discord – Frax Finance
- IQ.wiki – Frax Finance
Kullanım Alanları Nelerdir?
FRAX Token, Frax Finance’in para birimi belirtecidir. Dinamik bir arza sabit olan FRAX Token’in arzı, fiyatını 1 dolarda tutacak şekilde daima değişir. Ekosistemin resmi para birimi belirteci olarak görev alan FRAX Token’i sınır ötesi para transferleri ve listeleme yapan kripto para borsalarından verilecek alım, satım ve takas işlemleri için kullanabilirsiniz.
Frax Projesini Benzersiz Yapan Nedir?
Frax ekosistemi, topluluk odaklı ve benzersiz tasarımlı bir stabil coin altyapısı olarak farklılaşır. Ekosistemin yönetişim belirteci olan FXS’in arzının yüzde 60’ından fazlasını sadece birkaç yılda likidite sağlayıcılar ile getiri çiftçilerine geri vererek dikkat çeken projenin farklı yönlerine değinmek için entegre edilen üç alt protokole göz atmak yeterlidir:
- Fraxswap: Bu protokol, büyük işlemleri uzun süreler boyunca güvenilir bir şekilde yürütebilmek için yerleşik bir zaman ağırlıklı ortalama piyasa yapıcıya (TWAMM) sahip ilk AMM olarak geliştirildi. Tamamen izinsiz olan Fraxswap, sabit çarpım değişmezine (xy=k) dayanır.
- Fraxlend: Herhangi iki ERC-20 belirteci arasında borç verme piyasaları sağlayan Fraxlend; güvenilir, izinsiz ve saklamasız bir borç verme protokolüdür. Protokol, herkesin borç verme ve borç alma faaliyetlerine katılmasına olanak tanıyan izole bir Pazar olarak hizmet verir.
- Fraxferry: Yerel Frax token’lerini köprülemek adına geliştirilen Fraxferry, üçüncü taraf uygulamalarına olan ihtiyacı ortadan kaldırarak birden fazla blok zincirine token aktarmaya yarayan izinsiz, gözetimsiz ve güvenli bir protokoldür.
FRAX Token’in Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?
Güçlü bir stabil coin altyapısı olarak öne çıkan Frax ekosisteminin avantajları ve dezavantajları hakkında şunlar söylenebilir:
Avantajları
- İlk kesirli-algoritmik hibrit tasarımı birleştirmiştir.
- Tamamen izinsiz ve merkezsidir.
- Topluluk odaklıdır.
- Kendi yerel varlıklarını entegre ettiği üç ana protokol ile token’lerinin benimsenmesine pozitif etki gösterir.
- Yüksek likiditeye sahiptir.
- Maksimum arzı değerin 1 dolara sabitleneceği şekilde otomatik olarak değişir.
- FRAX belirtecinin fiyatı 1 dolara sabit olup, pozisyon değişimlerinde güvenli limanda beklemek isteyen yatırımcıların beklentilerine karşılık verir.
Dezavantajları
- Frax ürünleri, başta USDT olmak üzere güçlü stablecoin rakiplere sahiptir.
- Sabit para olmasına karşın değerinin 1 doların altına düştüğü dönemler yaşanmıştır.
- Binance ve OKX gibi en büyük kripto para borsalarında listelenmez.
- Borsalarda tutulan FRAX Token’ler saldırı ve çalınmaya karşı korunmasız olması nedeniyle donanım cüzdan kullanmak gerekebilir.
FRAX Token Hangi Borsalarda Var?
FRAX Token listeleme yapan kripto para borsalarından bazıları şunlardır:
- Uniswap
- Gate.io
- Curve Finance
- TraderJoe
- SushiSwap
- Poloniex
- SpiritSwap
- Solidly
- PancakeSwap
- Pangolin
Frax (FRAX) Token Piyasa Bilgileri
FRAX Token toplam arzı 1.044.853.133 adettir. Maksimum token arz sınırı tanımlanmamıştır. FRAX Token, 16 Kasım 2021 tarihinde $2,19 fiyatla tüm zamanların en yüksek değerine (ATH) ulaştı. FRAX Token’de tüm zamanların en düşük seviyesi (ATL) ise $0,7805 fiyatla 23 Şubat 2021 tarihinde görüldü. FRAX Token geleceği ve uzman değerlendirmeleri için hazırladığımız piyasa analizi içeriğine buradan ulaşabilirsiniz.
FRAX Token Nasıl ve Nereden Satın Alınır?
- 1. Adım: Uniswap, Gate.io, Pangolin, vb. FRAX listeleme yapan kripto para borsalarının web sitelerine girin ve ücretsiz hesap oluşturun.
- 2. Adım: Hesabınızı “Güvenlik” doğrulamalarını tamamlayarak aktifleştirin.
- 3. Adım: Borsa cüzdanınıza para ya da stabil coin gönderin.
- 4. Adım: Kripto para alım ve satım aracı yardımı ile FRAX Token alım emri verin ve emrin gerçekleşmesini bekleyin.
- 5. Adım: Gerçekleşen emir sonrası FRAX bakiyenizi borsa cüzdanınızdan takip edebilir ya da FRAX’ı alternatif listeleme yapan borsalara veya donanım cüzdan gibi saklama seçeneklerine taşıyabilirsiniz.
Özet Olarak
Frax (FRAX) Token, Ethereum üzerine inşa edilen Frax platformunca piyasaya sürülmüş ve değeri ABD Dolarına endekslenen kripto teminatlı bir sabit paradır. Frax, stablecoin çözümleri ve bu stablecoin’leri entegre etmek adına sunduğu alt protokoller ile dikkat çeker. FRAX ise ekosistemin para belirtecidir ve değeri 1 Dolara endekslidir. FRAX satın almak için Curve Finance, Gate.io, Uniswap, vb. listeleme yapan kripto para borsalarında hesap açabilirsiniz.