Frax Share (FXS) Coin Nedir? Hangi Borsada Var? 

    Kripto para piyasasında yatırımcıların son dönemlerde yakından ilgilendiği, diğer birçok projeye göre sunduğu farklı hizmetlerle dikkatleri çeken Frax Share (FXS) Coin ile ilgili olarak “Nedir, hangi borsada var, nasıl alınır?” sorularına bu yazımızda yanıt bulabilirsiniz. 

    FXS Coin Nedir? 

    FXS Coin en temelde, Frax protokolünün yerel kripto para birimidir. Frax protokolü ise piyasa değeri ile en büyük kripto para birimi Bitcoin’e (BTC) benzer sabit arzı olan dijital varlıklar yerine, yüksek performanslarda ölçeklenebilir, algoritmik kripto paraları sağlamak hedefi ile kurulan bir protokoldür. Frax projesinin, çapraz zincir uygulamaları üzerinden çalışması hedeflenmiştir. Ağda bulunan FXS Coin miktarının bir bölümü kullanıcıların tedarik için verdiği teminatlardan oluşurken, bir bölümü ise Stablecoin’lerden oluşur. Ancak Frax Share standart bir Stablecoin modeli değildir. 

    FXS Projesi ve Whitepaper 

    Frax Share (FXS), protokoldeki kararlı olmayan protokol token’ıdır. Projenin volatil yapıda olması, yönetişim ve sistemin tüm faydalarına dair haklara sahip olması amaçlanmıştır. Frax projesinin arkasında bulunan geliştirici ekip “MakerDAO gibi DAO benzeri aktif yönetimden kaçınıyoruz” ifadeleri ile projedeki esas amaçlarından birini tanımlamıştır. Proje ekibine göre bir topluluğun aktif olarak yönetilebilmesi için ne kadar az parametre varsa, üzerinde o kadar az fikir ayrılığı olur. 

    Buradan yola çıkarak, FXS aracılığı ile yönetişime uygun parametreler arasında teminat havuzlarının eklenmesi/ayarlanması, çeşitli ücretlerin ayarlanması (para basma veya itfa gibi) ve teminat oranının yenilenmesi bulunur. Protokolde tamamen yeni bir uygulamaya gönüllü olarak geçmeyi gerektirecek bir hard fork dışında, teminatın aktif yönetimi ya da insan tarafından değiştirilebilir parametrelerin eklenmesi gibi başka hiçbir eylem mümkün değildir. Frax Share (FXS) Coin ile ilgili daha detaylı bilgilere ve Whitepaper bilgilerine https://docs.frax.finance/ adresinden ulaşabilirsiniz. 

    FXS Coin Kurucuları Kim, Hangi Ülkeye Ait? 

    İşlem hacmi bakımından dünyanın en büyük kripto para borsası konumunda bulunan Binance borsasında listelenmesi ile dikkatleri çekmeyi başaran, listelenme sonrası söz konusu dönemde ciddi bir değer artışı yaşayan Frax Share, 2019 yılında “kesirli – algoritmik Stablecoin” fikrini ortaya atan Amerikalı yazılım geliştiricisi Sam Kazemian tarafından kurulmuştur. Stablecoin alanı için oluşturulan proje, standart Stablecoin’lerin içeriğinin dışına çıkarak ilk kesirli – algoritmik Stablecoin’ini sunmayı amaçlamıştır. 

    Kullanım Alanları Nelerdir? 

    Stablecoin alanında kullanılmak üzere ortaya çıkarılan Fraxe Share projesinde, Ethereum (ETH) ağı üzerinde iki token vardır. Bunlardan biri ABD dolarına sabitlenmiş olan ve sıkı bir bandı hedefleyen Stablecoin olan FRAX iken; diğeri de ücretler, senyoraj geliri ve fazla teminat değeri tahakkuk eden yönetişim token’ı olan Frax Share yani FXS Coin’dir. Stablecoin’ler daha öncesinde 3 ana grupta toplanıyordu. Bunlar; fiat para teminatlı Stablecoin’ler, kripto para birimi ile aşırı teminatlı Stablecoin’ler ve teminatsız algoritmik Stablecoin’ler idi. 

    Frax ise kendisini 4. ve benzeri olmayan bir kategoride, kesirli – algoritmik başlangıç olarak konumlandıran ilk merkeziyetsiz Stablecoin ürünü olarak tanımladı. Frax, yüksek düzeylerde ölçeklenebilir, güvenilmez, son derece istikrarlı ve ideolojik olarak saf zincir üstü bir para oluşturmak adına tasarım ilkelerini uygulamakta olan ilk Stablecoin protokolü olmayı hedeflemektedir. Frax protokolü, bir Stablecoin olan Frax (FRAX) ve bir yönetişim token’ı olan Frax Share (FXS) Coin içeren, 2 token’lı bir sistemdir. 

    FXS Projesini Benzersiz Yapan Nedir? 

    Frax protokolü, topluluk odaklı ve eşsiz bir Stablecoin olmak ile birlikte, zincir içi yönetişim ile tamamen merkeziyetsiz bir protokoldür. FXS Coin arzının %60’ından daha fazlası, birkaç yıl içerisinde likidite sağlayıcılarına ve stake edenlere dağıtılır. Ayrıca 2019 yılında ortaya çıkarılan bu protokolün Kasım 2020’de piyasaya sürdüğü FXS token’ı, piyasaya sürüldüğü sırada kesirli – algoritmik hibrit tasarımı birleştiren ilk ve tek Stablecoin’i olmuştur. Bu özelliği, FXS Coin’i benzersiz kılan en önemli özelliktir. Projeyi benzersiz kılan diğer önemli özellikler şöyle sıralanabilir: 

    • FXS Coin’in değerindeki delta değişikliklerinin her zaman FRAX token’ının kendisinden uzakta sabitlendiği, sistemin yukarı yönlü ve aşağı yönlü fayda potansiyeli vardır. ● FXS arzı başlangıçta 100 milyon token olarak ayarlanmış olsa da FRAX daha yüksek algoritmik oranda basıldığından, dolaşımdaki arzın deflasyonist bir yapıda olması kuvvetli bir ihtimaldir. 
    • Protokolün tasarımı, FRAX talebi arttığı sürece FXS’nin arzda büyük ölçüde deflasyonist olacağı şekildedir. 

    Güncel FXS Coin Fiyatı 

    Güncel durumda 1 FXS fiyatı %frax-share+try% TL. Döviz cinsinden ise %frax-share+usd% Dolar olarak borsalarda alıcı bulmaktadır. Son olarak, Frax Share Coin 24 saatte %frax-share+yuzde%. 

    Amerikalı yazılımcı Sam Kazemian tarafından 2019 yılında kurulan proje ile birlikte, Kasım 2020 itibariyle FXS Coin piyasaya sürüldü. Söz konusu dönemden itibaren FXS Coin en düşük 1,52 dolar seviyesini gördü. Ancak FXS Coin piyasa trendlerine de uyumlu olarak, yüksek oranlarda fiyat artışlarıyla da karşılaştı. Nisan ayı başında, piyasa genelinde yükseliş hareketleri görülürken, FXS Coin de yüksek oranlı değer artışları ile dikkat çekti. 

    FXS Coin'in Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir? 

    Piyasada yatırımcıların dikkatini çeken varlıklar arasında bulunan FXS Coin, sağladığı kesirli – algoritmik hibrit tasarımı ile ilk Stablecoin özelliğiyle farklı bir konumda bulunmaktadır. Projenin bu özelliği, beraberinde çeşitli avantajları ve dezavantajları da getirmiştir. FXS Coin’in avantajları şöyle sıralanabilir:

    • Teminat miktarı konusunda FXS Coin bir denge sunabilmektedir. 1 dolar üzerinde işlem yapılıyorsa FXS Coin sahipleri düşük teminat oranından yararlanır. Bu da onlara daha düşük maliyetlerde işlem yapma fırsatı sunar. 
    • FXS Coin aynı zamanda çok yönlü işlem yapabilme olanağı tanır. 
    • FXS Coin sahipleri, tercihe bağlı olarak DeFi üzerinden merkezi olmayan işlemler yapabilir. 
    • FXS sahipleri hiçbir şey yapmadan kripto para kazanmak adına FXS stake ederek pasif gelir elde edebilir. 

    FXS Coin dezavantajları ise şöyle sıralanabilir: 

    • FXS Coin, özellikle hızlı al-sat işlemlerinde yüksek oranlı kazanç elde etmek isteyenlere hitap etmez. 
    • Ethereum ağı üzerinden destek alınarak çalıştırılabilen FXS Coin, bununla birlikte henüz ETH ile aynı fiyat performansını göstermeyebilir. 

    FXS Coin Hangi Borsalarda Var? 

    FXS Coin birçok büyük ölçekli borsada yer almaktadır. FXS Coin’in listelendiği borsalar şöyle: 

    • Binance 
    • KuCoin 
    • Gate.io 
    • Uniswap 
    • Kraken 
    • Gemini 
    • Bittrex 
    • SushiSwap 
    • MEXC 
    • Crypto.com Exchange 
    • IDEX 
    • Tokocrypto 
    • AscendEX (BitMAX) 
    • Bitrue 
    • XT.COM 
    • CoinEX 
    • Hoo 
    • Pionex 
    • BKEX 
    • Bitget 

    FXS Coin Piyasa Bilgileri 

    FXS Coin ilk olarak 100 milyonluk toplam arz ile piyasaya sürülmüştür. FXS Coin’in dolaşımdaki arzı ise 16 milyon adettir. 2021 yılsonu itibariyle FXS Coin piyasa değeri CoinMarketCap verilerine göre 527 milyon dolar seviyesini aşmıştır. Bu süreçte varlık en yüksek 39,43 dolar seviyesini, en düşük ise 1,52 dolar seviyesini görmüştür. Ethereum (ETH) blok zincirinde piyasaya sürülen FXS Coin, Stablecoin kripto para alanında kullanılmak üzere tasarlanmıştır.

    FXS Coin Nasıl ve Nereden Satın Alınır? Frax Share (FXS) Coin satın almak için şu adımlar izlenir: 

    • 1. Adım: FXS Coin listeleyen borsalara giriş yapın. 
    • 2. Adım: Bu borsada hesap açma işlemini tamamlayın. 
    • 3. Adım: Hesap onayı sonrasında alım-satım (işlem) sayfasına gidin. ● 4. Adım: Borsanın izin verdiği işlem çiftlerinde FXS Coin alımı yapın. ● 5. Adım: Güvenli cüzdanlarda/hesaplarda FXS Coin’lerinizi saklayın. 

    Özet Olarak 

    Frax Share, 2019 yılında kesirli – algoritmik hibrit tasarımı birleştiren ilk ve tek Stablecoin olarak ortaya çıkmıştır. Frax protokolünde, Ethereum ağında bulunan, ABD dolarına sabitlenmiş FRAX’ın yanı sıra ücretler, senyoraj geliri ve fazla teminat değeri tahakkuk eden yönetişim token’ı olarak Frax Share (FXS) Coin bulunmaktadır. FXS Coin, FRAX’ın ERC-20 tabanlı yönetişim token’ıdır.

    Benzer Başlıklar

    Daha Fazla Yükle