Ethereum, en popüler kripto paralar arasında yer alır ve en büyük altcoin olarak bilinir. Bitcoin devriminden sonra Ethereum akıllı kontrat devrimi ile kripto para piyasalarını sallamıştır. Makalemizde, Ethereum’u diğer kripto paralardan ayıran özelliklerini ele alacağız.
Ethereum Nedir?
Ethereum, merkeziyetsiz bir kripto paradır. Aslında ETH, bir bilgisayar gibi düşünülebilir. Ancak onu bilgisayardan arındıran şey, çalışmayı tek bir donanım ile gerçekleştirmemesidir. Dünyanın her yerinde binlerce cihaz ile çalışır. Bu da ETH’nin bir merkeziyeti olmadığını ve ortak bir biçimde çalıştırıldığı anlamına gelir.
Ethereum esasında bir kripto para olarak bilinse de, bundan çok daha fazlasıdır. Ethereum blok zinciri üzerinde, kişisel olarak kod yaratılabilir ve farklı uygulamalar ile etkileşim kurulabilir. Birçok program ve proje, esnek yapısından ötürü ETH blok zinciri üzerinde çalıştırılabilir.
Ethereum’u ortaya çıkaran Vitalik Buterin, ETH ortaya çıkmadan önce Bitcoin ağının farklı uygulamaların kullanımına da izin vermesi gerektiğini savunmuştu. Daha sonra Buterin, bu fikirlerini ETH üzerinde hayata geçirdi. Buterin, tek bir merkezde yer alan sunucu yerine, büyük bir ağ üzerinde çalışabilen bir kod yaratmıştır. Bu nedenle ETH üzerinde yer alan uygulamaların, merkezi bir otorite tarafından sansürlenmesi gibi bir ihtimal söz konusu değildir.
Ethereum’un Ayırıcı Özellikleri
Akıllı Kontratlar
Ethereum’u Bitcoin’den ve bazı kripto para birimlerinden ayıran en önemli özelliklerden bir tanesi, akıllı kontratlardır. Bitcoin, birinci nesil bir blockchain teknolojisini kullanırken, dünyadaki tüm BTC kullanıcılarının tek bir ağ üzerine aktif olmasını sağlar. Bunu yaparken de bir merkeziyetsiz bir yapı da ortaya koymasını bilir.
BTC, çok kompleks bir sistem yaratmadığından ötürü son derece güvenlidir. Ancak güvenliğin bu kadar üst seviyede tutulması, BTC’nin esnek olmamasına neden olmuştur. Bu nedenle BTC’deki akıllı kontrat kullanımı Ethereum’a nazaran oldukça kısıtlıdır. Bu nedenle farklı uygulamaların ağ üzerinde yer alması çok mümkün değildir.
Ethereum ise ikinci nesil blok zinciri teknolojisini kullanır. Akıllı kontratlar ile çalışan ETH blok zinciri üzerinde, birçok merkeziyetsiz uygulama yer alabilir. Şuanda da Ethereum blok zinciri üzerine çalışan, sayısız uygulama söz konusudur.
Arz Sınırı
Aslında bu konu biraz karmaşık olarak nitelendirilebilir. Çünkü her kripto paranın kendine özgü bir arz politikası vardır. Ethereum’un arzı, yarı kısıtlı olarak nitelendirilebilir. Örneğin Bitcoin, 21 milyon adet çıkacak ve daha fazlasının piyasada bulunması mümkün olmayacaktır. Ancak Ethereum’da durum farklıdır. Ethereum’da da bir sınır vardır. Ancak bu sınır yalnızca yıllık olarak sınırlıdır. Bir yıl içerisinde kazılabilecek ETH sayısı maksimum olarak 18 milyondur. Ancak bu rakam her sene sıfırlanır.
Tüm kripto paralarda farklı farklı politikalar gözlenebilir.
Para Birimi
Ethereum ve Bitcoin arasında oldukça keskin bir fark bulunur. Aslında bu fark arz sınırı ile de alakalı olsa da, yatırımcıların tutumunun da büyük bir rol oynadığını belirtmek gerekir.
Bitcoin’in arzı sınırlıdır ve yalnızca 21 milyon tane üretilecektir. Ethereum’un yıllık üretim sınırının haricinde ise bir sınırı söz konusu değildir. Durum böyle olunca, Bitcoin’in yaşadığı doğal kıtlıktan ötürü, varlığın daha değerli olması kaçınılmazdır. Ethereum bu nedenle genellikle bir para birimi olara görülürken, Bitcoin ise bir para biriminden ziyada dijital altın olarak görülmektedir.
Ödül Sınırı
Bitcoin madenciliğinde, blok oluşturulmasının ardından kullanıcılara blok ödülü verilir. Ancak BTC’de bu rakam 4 senede bir yarılanmaktadır. BTC ağında şuanda 6.25 BTC ödülü söz konusudur.
Ethereum’da ise yapılan her blok onaylama işleminde 3 ETH ödülü verilir. Ancak bu ödülün yarılanması gibi bir durum söz konusu değildir.