Borsalarda Balina Nedir? En Büyük BTC Balinaları Kimler?

    Haber bültenlerinde ya da forum sitelerinde kripto para yatırımcıları sıkça balina tabiri ile karşılaşır. Balinaların kripto para toplaması olumlu algılanırken balinaların sert hareketleri ise bir token’de büyük bir düşüşü sürükleyebilir. Kripto para literatüründe bir yatırımcı grubunu tanımlayan ve piyasanın yeni yüzleri için ne anlama geldiği merak edilen borsalardaki balina kavramını, balinaların nasıl hareket ettiklerini, etkilerini ve en büyük BTC ve altcoin balinalarını yazımızda sizler için detaylı bir şekilde açıkladık.

    Borsalarda Balina Nedir?

    Para piyasalarında sıkça duyabileceğiniz balina kavramı, belirli bir yatırım aracında büyük miktar pozisyonu bulunan kişileri tanımlamak için kullanılır. Kripto para piyasası için balinanın ne demek olduğunu ifade etmek gerekirse, elinde Bitcoin veya altcoin’de milyon dolarla ifade edilen sayıda coin’i olan bir yatırımcı balina olarak tanımlanmaktadır. Balinalar kişi ya da kurum olabilirler, bu statü olmak için portföyde yer alan coin miktarının büyük olması önemlidir.

    Kripto Para Balinaları Kimler Oluyor?

    Kripto para balinası denince akla kurum veya kuruluş gelmemelidir. Yukarıda ifade ettiğimiz gibi bu terimde belirleyici olan eldeki kripto para miktarıdır. Bu doğrultuda gerçek kişiler, şirketler, kurumlar veya kuruluşlar mevcut yatırımları ile balina olma fırsatına sahiptir.

    Borsada Balinalar Nasıl Hareket Eder?

    Borsalarda balinaların etkisini en iyi tanımlayan kelime manipülasyondur. Bilindiği üzere hisse senedi, kripto para, emtia ya da herhangi bir finansal enstrüman borsada işlem gördüğünde; fiyatlarını arz ve talep arasındaki denge belirler. Basit ifade ile türünden bağımsız olarak borsaların çalışma yöntemini anlatmak gerekirse, arz ve talep dengesi kavramlarının mantığını anlamak gereklidir.

    Arz, bir yatırım enstrümanının dolaşımdaki miktarı olarak düşünülebilir. Arz artması ise basitçe dolaşımda daha fazla finansal enstrümanın bulunması anlamına gelir. Kıtlık ilkesine göre piyasada çok olan bir şeyin fiyatı düşer. Hatta para arzının bile fazla olması değerini düşürür ve enflasyonu tetikler. Kripto para birimlerinde arzın artması satış şeklinde değerlendirilmeli ve artan satışın fiyatı düşüreceği anlaşılmalıdır. Tersi şekilde alış yönünde piyasanın istekli olması da kripto para biriminin fiyatını yukarı taşıma etkisine sahiptir.

    Balinalar, arz ve talep dengesinde doğrudan belirleyici rol oynamaktadır. Bireysel yatırımcılar için binlerce dolar ile ifade edilen küçük rakamlar piyasayı etkilemezken, balinaların milyon dolarlık işlemleri doğrudan dengeyi etkiler ve fiyatları aşağı ya da yukarı yönlü hareket ettirir. Balinaların da bu denli piyasa yapıcı güce sahip olması, piyasanın bütününün ya da herhangi bir kripto para biriminin balinalarının ne şekilde hareket ettiğinin önemini artırmaktadır.

    Kripto Para Balinaları Nasıl Ticaret Yapıyor?

    Kripto para balinalarının bu denli piyasayı etkileme gücü bulunması, mal toplama olarak adlandırılan alım ve pozisyon kapatma döneminde satım yönünde yüklü işlemler yapılması anlamına gelir ki piyasanın bundan etkilenecek olması, yüklü mal alım ve satım işlemleri için iyi bir strateji izlenmesini gerektirir. Bu noktada ise balinalar OTC brokerleri adı verilen ve daha fazla kar etme ya da likiditeye ulaşmak isteyen yatırımcılara hizmet veren kuruluşlardan hizmet alırlar. Halihazırda kendi bünyesinde profesyonelleri barındıran kurum ve kuruluşlar ise bu işlemleri kendi bünyesinde gerçekleştirir.

    OTC brokerleri olarak tanımladığımız profesyoneller, arz ve talep dengesinde asıl hedefe ulaşmak adına bu işlemleri gizli ve maksimum kara yönelik olarak yürütür. Bu işlemlerde piyasanın gidişatına etki etmeme hedefi bulunurken, kimi zaman balinaların piyasanın yönünü değiştirmek için fiyatları aşağı veya yukarı yönde sürmesi gereklidir. Bu işleyişi anlamak içinse kripto para balinalarının nasıl işlem yaptıklarının anlaşılması önemlidir. Brokerler aracılığı ile bu ticaret aşağıda paylaşılan şekillerde gerçekleşebilir:

    • Balinaların gerçekleştirdikleri alım ve satım işlemlerinde piyasayı etkilemek istemediği durumlarda tek bir borsa yerine birden fazla borsada işlem yapılabilmektedir. Örneğin broker aynı anda Binance, KuCoin, FTX ya da daha fazla sayıda borsa üzerinde işlem yapar. Yaptığı işlemler küçük miktarlarda olsa da aynı anda çok sayıda borsada gerçekleşmesi fiyata manipülatif etkide bulunmaz.
    • Farklı borsalarda yapılan işlemler, kimi zaman tek bir borsaya ya da soğuk cüzdana çekilebilir. Bu işlemler borsalar arası transfer yolu ile gerçekleştirilir.
    • Yeterli sayıda kripto para toplayan ve orta vadeli bir trendi takip etmek isteyen balinalar, topladıkları dijital para birimlerini hodl etmek için soğuk cüzdana ya da borsa dışındaki online cüzdanlara çekebilir. Hodl adı verilen bu yöntem bahsettiğimiz gibi sadece küçük yatırımcılar için değil balinalar için de geçerlidir. Balinalarda bu kavram ayrıca uyuyan cüzdan tanımı ile de sektörde tabir edilebilmektedir.
    • Eğer bir balina yeterli malı topladıysa piyasayı yukarı, yeterli sayıda satış yaptı ve yeniden mal toplamak istediğinde ise piyasayı aşağı sürecektir. Bu gibi durumlarda kripto para derinliğine bakılmadan satış yapılır. Tercihen daha az likiditeye sahip borsalarda bu işlemler yapılarak fiyata istenen etkinin yapılması sağlanır.

    En Büyük Balinalar Kimler?

    En büyük balinalara bakıldığında, listenin başında BTC’nin geliştiricisi Satoshi Nakamoto’nun olduğu görülebilir. Nakamoto’nun cüzdanında 1,9 milyon adet Bitcoin’in hareketsiz bir şekilde beklediği bilinmektedir. Henüz ilk çıktığı yıllarda yaptıkları yatırım ile balinalar listesine giren pek çok isim de yer almaktadır. Tüm sektörü göz önüne alırsak kripto para piyasasının en büyük balinaları ve yatırım yaptıkları coin’ler aşağıda sıralanmaktadır:

    • Satoshi Nakamoto – Bitcoin
    • Changpeng Zao – Bitcoin ve diğer kripto para birimleri
    • Lights – Ethereum ve metaverse coin’leri
    • Grayscale – Bitcoin
    • MicroStrategy – Bitcoin
    • Chris Larsen – Bitcoin ve diğer kripto para birimleri
    • Micree Zhan – Bitcoin
    • Michael Saylor – Bitcoin
    • Elon Musk – Bitcoin, Dogecoin ve diğer kripto para birimleri
    • Tim Draper - Bitcoin

    En Büyük BTC Balinaları Kimler?

    Kripto para balinalarının büyük bölümü aynı zamanda Bitcoin balinasıdır. Başta kripto para kavramı ile tüm dünyayı tanıştıran Satoshi Nakamoto ile birlikte listede, henüz bebekken BTC’ye yatırım yapan isimler ve büyük şirketler bulunmaktadır. Sadece Bitcoin’e odaklanan balinalar şu şekilde sıralanabilir:

    • Satoshi Nakamoto
    • Tim Draper
    • MicroStrategy
    • Grayscale
    • Michael Saylor
    • Mathew Roszak
    • Winklevos Kardeşler
    • Craig Wright
    • Micree Zhan
    • Barry Silbert

    Özet

    Kripto para piyasasında balinalar, yüksek tutarda Bitcoin veya diğer kripto para birimlerini elinde tutan yatırımcıları tanımlayan bir terimdir. Balinalar milyon veya milyar dolarlık portföylere sahiptir ve yaptıkları yatırımlar ile piyasaya yön vermektedir. Manipülasyona sebep olarak  küçük yatırımcının zarar etmesine yol açtıkları nedeniyle sıkça eleştirilen balinalar listesinin başında Bitcoin’in mucidi Satoshi Nakamoto ismi yer alır. Balinalar kimi zaman Satoshi örneğinde olduğu gibi hodl tarzını benimserken, Elon Musk örneğinde olduğu gibi kripto para birimlerine manipülatif etki gösterebilmektedir.

    Benzer Başlıklar

    Daha Fazla Yükle