Blast Token Nedir? Avantaj ve Dezavantajları

    Kullanıcıların varlıklarını bağlamak için birbiri ile yarıştıkları Blast projesi büyük ilgi görüyor. Ülkemizde de yeni nesil Ethereum Katman-2 çözümüne ilgi artarken akıllara takılan soruları yanıtlamak üzere hazırlanan içeriğimizde BLAST nedir, ne vaat eder, benzersiz özellikleri nelerdir, BLAST artıları, eksileri ve çok daha fazlası hakkında tüm aradıklarınıza ulaşabilirsiniz.

    BLAST Token Nedir?

    Blast, piyasaların verimliliğe doğru ilerlemesi ilkesi üzerine inşa edilmiş Ethereum Sanal Makinesi (EVM) uyumlu bir Ethereum Layer-2 çözümüdür. Mevduat sahiplerine BLAST token yanı sıra platforma aktarılan Ether üzerinden getiri elde etmeyi vaat eden Blast ağının yerel varlığı BLAST Token’dir. BLAST Token, ağ içi ücretlendirme ve zincirler arası köprü ihtiyacını karşılamak adına geliştirilmiş bir kripto para birimidir.

    Blast Projesi ve Whitepaper

    Blast, “piyasaların verimliliğe doğru ilerlemesi” ilkesi üzerine inşa edildi ve geliştirici projeye “yerel getiri” modelini kazandırdı. Yerel getiri modelini takip eden ilk Ethereum L2 olarak lanse edilen Blast, güçlü bir teşvik sistemi ve Pacman olarak bilinen değiştirilemez token (NFT) pazarı Blur geliştiricisinin elinden çıkması ile doğrudan fark yarattı.

    Blast geliştirici ekibi mevcut Katman-2 çözümlerindeki temel faiz oranlarının yüzde 0 olduğunu ve zamanla varlıkların değerini enflasyona karşı kaybettiğini söylüyor. Yerel getiri modelini bu anlamda benimseyen geliştirici ekip “Blast Puanları” olarak bilinen ödüller ile birlikte kullanıcılara her Ether için %47 ve stabilcoin’ler için %5 faiz kazancı teklif ediyor. Ayrıca bakiyeleri otomatik olarak birleştiren Blast, farklı platformlar gibi %3-4 civarı faiz vererek enflasyona karşı yenilmediğini iddia ediyor.

    Blast ek olarak MakerDAO gibi zincir içi T-Bill protokollerine yatırılan USDC, USDT ve DAI üzerinden stabilcoin getirisi sunuyor. Otomatik olarak yeniden tabanlanan stabilcoin’i USDB biçiminde getiriler kullanıcılara yeniden aktarılıyor. Bakiyelerin zaman içinde otomatik olarak arttığı söylenen protokol ayrıca kendisinin “Ponzi Şeması” olarak tanımlanmasına yol açan bir “davet et kazan” modeline de sahip!

    Blast’ta kullanıcılar, davet kodları aracılığı ile arkadaşlarını platforma davet etmeleri halinde kazanç elde edebiliyorlar. Henüz vaat ettiği köprüyü inşa etmeyen projenin mevcut L2’si olmadığı ve 5 kişilik bir çoklu imzaya ait kapalı bir sözleşme olarak kaldığını söyleyen pek çok kullanıcı, Blast projesini, “BLUR sahiplerini teşvik etmek için bir L2 ödül token’i” olarak değerlendiriyor. Öte yandan Paradigm, Standard Crypto, eGirl Capital ve Andrew Kang gibi önemli yatırımcılardan 20 milyon dolar civarında bir fon toplamayı başaran Blast’ta şu anda para yatıran kullanıcılar, fonlarını Şubat 2024’ten önce çekemeyecekler. Devam eden kripto oynaklığında 3 ay sonrası için fon kilitlenen ve bazı yönleri ile kripto ekosisteminde “şüphe” uyandıran protokolün teknolojik yeniliklerini takip etmek için https://github.com/blastdev/blast-core-v2/releases adresi üzerinden erişim sağlanabilen whitepaper’ini inceleyebilirsiniz.

    BLAST Token Kurucuları Kim, Hangi Ülkeye Ait?

    Blast projesi NFT pazarı Blur’un kurucusu “Pacman” olarak bilinen Tieshun Roquerre tarafından inşa edildi. Şubat ayında Blur’u “NFT’lerin Binance’i” yapma hedefi ile ortaya çıkan Pacman, bu anlamda Blast projesini hayata geçirdi. Projeye yönelik önemli gelişmeler için takip edilmesi gereken Blast sosyal medya hesapları ise şu şekilde sıralanabilir:

    • X (Twitter) - @Blast_L2
    • Web Sitesi - blast.io
    • Github - Blastdev

    Kullanım Alanları Nelerdir?

    BLAST Token için öngörülen kullanım alanları şu şekildedir:

    • Köprüleme: Farklı ağlar arası işlemlerin BLAST ile gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.
    • Ödüllendirme: Blur ekosisteminin katılımcılarına verilecek ödüllerin BLAST ile dağıtılabileceği düşünülmektedir.
    • Teşvikler: Stake ödülleri “BLAST Puan” adı ile yerel varlık kullanılarak dağıtılacak.
    • İşlem Ücretleri: Blast ağındaki işlem ücretleri BLAST ile ödenebilecek.
    • Yatırım: İşlem görmeye başlaması ile birlikte BLAST Token listeleme yapan kripto para borsaları üzerinden alım, satım ve takas işlemleri gerçekleştirilebilecek.
    • Para Transferleri: Sınır ötesi para transferleri BLAST kullanılarak daha hızlı ve düşük ücretlerle gerçekleştirilebilecek.

    Blast Projesini Benzersiz Yapan Nedir?

    Blast, Ether yanında stabilcoin gibi farklı kripto para birimlerinin staking’de kullanımının önünü açmasına yol açan “Yerel Getiri Modeli” ile farklılaşıyor. Stabilcoin’ler arasında köprü kuran Blast kullanıcılarının protokole ait otomatik yeniden tabanlama stablecoin’i USDB’yi satın alarak getirisi MakerDAO’nun zincir üstü T-Bill protokolünden geldiği bir sistem inşa eden Blast projesinin farklı yönlerine gelin hep birlikte göz atalım:

    • L2’yi yeniden tasarlayan Blast ekibi, bu yolla Blast cüzdanında duran Ethereum’un (ETH) zamanla otomatik olarak yükselebileceği bir pasif getiri modeli yarattı.
    • Blast, staking mekanizmalarının enflasyona karşı yenik düştüğünü iddia ederek daha yüksek bir faiz geliri vaat ediyor.
    • Mevduat sahipleri BLAST puanı adı verilen ödüller yanında aktarılan ETH üzerinden de getiri elde edebiliyorlar.
    • Erken erişimi duyurulan projede rehber içeriğin hazırlandığı şu dakikalarda toplam kilitli değerin (TVL) 230 milyona ulaştığı Blast X hesabında paylaşıldı.
    • Blast aralarında Paradigm, Standard Crypto, eGirl Capital ve Andrew Kang gibi önemli isimlerin yer aldığı isimlerden 20 milyon dolar üzerinde fon topladı.
    • Blast staking yanında davet kodu ile arkadaşlarını çağıran kullanıcılarını ödüllendirdiği bir piramit inşa etmek istiyor.

    BLAST Token’in Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?

    Şubat ayında ana ağının lansmanını gerçekleştirecek olan BLAST Token’e ilişkin sıralanabilecek avantajlar ve dezavantajlar şu şekildedir:

    Avantajları

    • Pasif getiri anlamında birden fazla ödüllendirme yöntemi benimseyen BLAST, mevcut projelere göre daha avantajlı görülmektedir.
    • Ethereum Layer-2 protokollerine sektörde büyük bir ilgi gösterilmektedir.
    • Kısa sürede 230 milyon dolarlık TVL’ye ulaşması, Blast protokolüne olan ilgiyi ortaya koymaktadır.
    • Staking yanında davet yolu ile kazanç elde edilmesine imkan tanır.
    • Staking yanında aktarılan Ethereum’dan Blast aracılığı ile kazanç elde edilebilir.
    • Blur ile tüm sektörün yakından tanıdığı Pacman tarafından geliştirilmiştir.

    Dezavantajları

    • Kilitlenen fonlar Şubat ayına kadar kalacak olup, kazanılan BLAST puanların Mayıs ayında kullanılabilecek olması pek çok yatırımcı için şüphe uyandırmaktadır.
    • “Davet et-kazan” modelini tanıtması “Ponzi Şeması” şüphelerini uyandırmaktadır.
    • Henüz açıklanan bir borsa listelenmesi bulunmamaktadır.
    • Mevcut Ethereum Layer-2 protokolleri ile rakip olması, BLAST fiyatlarının seyrine ilişkin olumsuzluk yaşatabilir.
    • Henüz vaat ettiği köprüyü inşa etmemesi, 5 kişilik bir çoklu imzaya ait kapalı bir sözleşme olduğu yönünde eleştirilerin yöneltilmesine yol açmaktadır.

    BLAST Token Hangi Borsalarda Var?

    BLAST Token’in airdrop’u henüz gerçekleşmedi ve ana ağın lansmanı Şubat 2024’te yapılacak. Kripto para borsalarınca açıklanan BLAST listelemeleri ile birlikte bu bölüm üzerinden güncel BLAST listeleyen kripto para borsalarını takip edebilirsiniz.

    BLAST Token Piyasa Bilgileri

    BLAST Token’in işlem görmeye başlaması ile birlikte güncel piyasa verilerini bu bölümden izleyebilirsiniz.

    Özet Olarak

    BLAST Token, yeni geliştirilen Ethereum L2 çözümü Blast ağının yerel varlığıdır. Blast ağı kullanıcılarına ETH için %4 ve USDC gibi stabilcoin’ler için %5 getiri vaat ederek dikkat çekiyor. Giderek artan TVL ile dikkat çeken Blast projesinin Şubat 2024’te ana ağının lansmanını gerçekleştirmesi bekleniyor.

    Benzer Başlıklar

    Daha Fazla Yükle