UMA (UMA) Coin Nedir? Hangi Borsada Var?

    Geleneksel finans kurumlarının gelişmekte olan ülkeleri izole olmaya zorladığı sınırlı erişebilirlik sorununu düşük maliyetlerle çözmeyi başaran UMA protokolü, hemen hemen her kripto para borsasında listelenmesi ve misyonunu yerine getirme başarısı ile yakından izleniyor. Bir yatırım aracı olarak UMA Coin’in nasıl bir tercih olduğunu analiz etmek isteyen okurlarımız için hazırlanan rehber yazımızda; UMA Coin nedir, hangi borsalarda listelenir, UMA misyonu, benzersiz yönleri, artıları ve eksileri gibi önemli detaylara ilişkin merak edilen sorular yanıtlandı.

    UMA Coin Nedir?

    UMA, geliştiricilerin kendi finansal sözleşmelerini ve sentetik varlıklarını tasarlamasına ve oluşturmasına olanak tanıyan, Ethereum blok zincirine dayalı sentetik varlıkların oluşturulmasına yönelik geliştirilmiş bir açık kaynaklı protokoldür. Adını evrensel pazara erişim (Universal Market Access) oluşturma misyonundan alan protokolün yönetim belirtecidir. UMA token, protokolde gerçekleşecek sistem güncellemelerinin oylamalarında kullanılan kripto para birimidir.

    UMA Projesi ve Whitepaper

    UMA projesi, finansal türev piyasalarını merkeziyetsizleştirmeyi ve demokratik bir yapı kazandırmayı hedefler. Bu hedefe ulaşmak adına protokolü Ethereum blok zinciri üzerinde sentetik varlıkların ve finansal sözleşmelerin oluşturulmasına olanak sağlayacak şekilde inşa edilmiştir.

    UMA, kullanıcılarının ekonomik teşviklerle güvence altına alınan ve kendi kendini yürüten finansal sözleşmeler tasarlamasını ve oluşturmasını, bunları Ethereum blok zincirinde çalıştırmasını sağlar. Her UMA kullanıcısı, ETH blockchain’i üzerinde herhangi bir izne ihtiyaç duymadan, dijitalleştirilmiş türev araçları oluşturmak adına UMA sözleşmelerini kullanabilmektedir. UMA Coin sahiplerine verilen protokol sistem güncellemeleri değişikliklerine oy kullanma rolü ile tüm hedeflerini gerçekleştirebilecek detayları kazanan protokolün teknik detayları için rehber yazımızla birlikte https://docs.umaproject.org/ adresi üzerinden ulaşılabilen proje whitepaper’ı takip edilebilir.

    UMA Coin Kurucuları Kim, Hangi Ülkeye Ait?

    UMA, Columbia Üniversitesi mezunu Hart Lambur ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) Ekonomik ve Yönetim mezunu Allison Lu tarafından kuruldu. İki ortak, Goldman Sachs ticaret katında tanıştı. Lambur, UMA kurucu ortaklığına ek olarak Evrensel Pazar Erişim protokolünü geliştirmekten sorumlu Risk Labs şirketinin CEO’su ve kurucusudur. Lu ise 2009 – 2015 yılları arasında Goldman Sachs’ta başkan yardımcısı olarak çalışmış ve finansal hizmetler mobil uygulaması Tala’da kredi ve risk analizinden sorumlu başkan yardımcılığı görevi ile birlikte Ethereum tabanlı eşler arası borç verme platformu One Daijo’da danışmanlık görevini yürütmüştür.

    Kullanım Alanları Nelerdir?

    UMA Coin, protokolün yönetişim ihtiyacını karşılamak adına geliştirildi. UMA Coin sahipleri, sistem güncellemelerini oylama hakkı elde etmektedir. UMA oylama süreci ise iki ayrı aşamada taahhüt vermeyi ve açıklama yapmayı gerektirir. Her aşama 24 saatlik olup, toplam oylama 48 saat sürmektedir.

    UMA token sahipleri, oylamaya geçmeden önce UMA Discod’un #voting kanalında tartışmaktadırlar. Tartışma ardından protokol kararlarına oy vermek için Voter DAPP’i kullanılmaktadır. UMA sahiplerinin oy kullanabildikleri yönetişim teklifleri ise şu şekilde sıralanmaktadır:

    1. Yeni fiyat tanımlayıcıları ile teminat para birimlerinin oylamaları
    2. Fiyat talepleri ve yaşanan anlaşmazlıklar
    3. Çekirdek DVM protokolünün yükseltilmesi veya parametrelerinin değiştirilmesi
    4. Sözleşme şablonlarının kaydedilmesi ve kayıtların silinmesi
    5. Nadir durumlarda olmak kaydı ile sözleşme örneklerinin kapatılması

    UMA Projesini Benzersiz Yapan Nedir?

    UMA, geleneksel finansal piyasalarda bireylerin katılımını engelleyen yüksek giriş engellerini ortadan kaldırarak farklılaşmaktadır. Finansal türev piyasalarının demokratikleştirilmesi ve merkeziyetsizleştirilmesi misyonuna sahip UMA protokolünün benzersiz yanları şu şekilde sıralanabilir:

    • UMA sözleşmeleri, izinsiz doğaya sahiptir.
    • Herhangi bir UMA kullanıcısı, dünyanın herhangi bir yerinden dijitalleştirilmiş türevler oluşturabilir, çalıştırabilir ve ticaretini yapabilir.
    • Finansal kurumların olgunlaşmadığı bölgelerin izolasyona zorlanma sorununu aşarak gelişmekte olan ülke ekonomilerine küresel bir erişebilirlik yeteneği kazandırır.
    • Ağın güvenliği çalışma kanıtı karma işlevi Ethash tarafından korunur.

    Güncel UMA Coin Fiyatı

    Güncel durumda 1 UMA fiyatı %uma+try% TL. Döviz cinsinden ise %uma+usd% Dolar olarak borsalarda alıcı bulmaktadır. Son olarak, Uma Coin 24 saatte %uma+yuzde%.

    UMA Coin’in Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?

    Karşı tarafların vadeli işlemler, fark sözleşmeleri (CFD’ler) veya toplam getiri takasları gibi gerçek dünya finansal türevlerini dijitalleştirme ve otomatikleştirme izni veren UMA protokolü, gerek teknolojisi gerek yerel belirtecin işlevi nedeniyle önemli avantajlara sahiptir. Bununla birlikte kripto endüstrisinin sahip olduğu genel risklerin UMA Coin için de geçerli olduğunu söylemek mümkündür. Bu doğrultuda protokolü daha iyi anlamak adına aşağıda sıralanan UMA avantajlarına ve dezavantajlarına göz atabilirsiniz:

    Avantajları:

    • Topluluk odaklı bir Web3 yerel protokolüdür.
    • Protokolü güçlendirmek için geliştiricilere tasarımda herhangi bir sınırlamaya takılmaz.
    • UMA tarafından sunulan kehanet güvenlidir.
    • Daha az Oracle kullanımı nedeni ile işlem ücretleri düşüktür.
    • Likidite madenciliği yolu ile pasif gelir elde edilebilmektedir.
    • Düşük maksimum token arzına ek olarak büyük kripto para borsalarının hemen hemen tamamında listelenmektedir.

    Dezavantajları:

    • UMA Coin protokolde sadece yönetişim alanında kullanılmaktadır.
    • Fiyatlarda yaşanan ani değişimler, UMA Coin yatırımının riskini artırmaktadır.
    • Saldırı ve çalınma riskine karşı UMA token soğuk cüzdanda saklanabilir.

    UMA Coin Hangi Borsalarda Var?

    UMA Coin listeleme yapan kripto para borsalarından bazıları şunlardır:

    • Binance
    • Coinbase Exchange
    • io
    • Huobi Global
    • KuCoin
    • Gemini
    • Bitstamp
    • Kraken
    • Poloniex
    • Bithumb

    UMA Coin Piyasa Bilgileri

    UMA Coin maksimum arzı 101.172.570 adettir. UMA Coin, 4 Şubat 2021 tarihinde $43,37 fiyatla tüm zamanların en yüksek değerine (ATH) ulaştı. UMA Coin’de tüm zamanların en düşük seviyesi (ATL) ise 25 Mayıs 2020 tarihinde $1,16 fiyatla görüldü.

    UMA Coin Nasıl ve Nereden Satın Alınır?

    • Adım: Binance, Huobi Global, Kraken, vb. UMA listeleme yapan kripto para borsalarının web sitelerine ya da mobil uygulamalarına erişim sağlayarak ücretsiz hesap açın.
    • Adım: Hesabınızı “Güvenlik” sekmesinde yer alan doğrulamaları tamamlayarak aktifleştirin.
    • Adım: Borsa cüzdanınıza para transfer edin.
    • Adım: Bakiyeniz tutarınca kripto para alım ve satım menüsünü kullanarak UMA alış emri oluşturun.
    • Adım: Gerçekleşen alım emri sonrası borsa cüzdanı bakiyenize yansıyan UMA Coin’i dilerseniz donanım cüzdan gibi alternatif cüzdanlara taşıyabilirsiniz.

    Özet Olarak

    UMA Coin, geliştiricilerin kendi finansal sözleşmelerini ve sentetik varlıklarını tasarlamalarına ve oluşturmalarına olanak tanıyan açık kaynaklı UMA protokolünün yönetişim belirtecidir. İki aşamalı bir oylama sürecinin geçerli olduğu ve bir oylamanın 48 saat sürdüğü UMA protokolünde token sahipleri, iki aşamalı sürece katılarak protokol yükseltmeleri ile fiyatlara ilişkin anlaşmazlıklara varana dek önemli konularda oy hakkına sahiptirler. UMA Coin 100 milyon adetin biraz üzerinde maksimum arzla deflasyonisttir. Bunun yanında Binance, Coinbase, vb. büyük kripto para borsalarında listelenmektedir.

    Benzer Başlıklar

    Daha Fazla Yükle