Minneapolis Federal Rezerv Bankası Başkanı Neel Kashkari, Dogecoin’e (DOGE) yönelik sert eleştirilerde bulundu. 2021 yılında en popüler kripto paralardan biri haline gelen DOGE için Başkan Kashkari “Ponzi” tanımlaması yaptı.
Dogecoin (DOGE), 8 Mayıs tarihinde 0,73 dolar seviyesine kadar yükselerek tüm zamanların fiyat rekorunu kırdı. Aynı zamanda piyasa değeriyle de aynı tarihte 90 milyar doların üzerine çıkan DOGE, en büyük kripto paralar listesinde de 4. sıraya kadar yükseldi. Arkasına Tesla ve SpaceX CEO’su Elon Musk ve Dallas Mavericks’in sahibi Mark Cuban gibi isimlerin desteğini de alan DOGE, sadece bireysel yatırımcıların yatırımları ile bu yükselişleri elde etti. Ancak yine de birçok kişi Dogecoin’i çeşitli yönleri ile eleştirmeye devam ediyor.
“Kripto Para Dünyası Dev Bir Çöplük”
Dogecoin’i eleştiren son isim ise Minneapolis Federal Rezerv Bankası Başkanı Neel Kashkari oldu. Kashkari, Dogecoin’in “Ponzi” olduğunu iddia etti. Daha önce de kripto paralar hakkında olumsuz yorumlar yapmış olan Neel Kashkari, önceki açıklamalarında şu ifadelere yer vermişti:
“Kripto para dünyası dev bir çöplük. Doların değerli olmasının sebebi ABD hükümetinin dolar üretme konusunda yasal bir tekele sahip olmasıdır. Kripto para sektöründe bu çöp paralardan binlercesi bulunuyor. Kelimenin tam anlamıyla insanlar milyonlarca doları çöpe attı. Neyse ki SEC sonunda bu olaya el attı.”
“Kripto Paraların Harika İşler Yapması İçin En Az 20 Yıl Var”
Neel Kashkari, kripto para sektörünün dev bir çöplük olduğuna inanıyor. Ancak yine de bu alanda Kashkari açık kapı da bırakıyor. Kripto paraların geleceğinde neler olacağı konusunda bir bakıma umutlu konuşan Kashkari, görüşünün temelini ise koruyor. Konuya ilişkin olarak Neel Kashkari’nin ifadeleri şöyle:
“Belki gelecek dönemlerde kripto para birimleri harika işler ortaya koyabilir. Fakat bunun için en az 20 yıl gerekiyor. Şu ana kadar piyasaya sürülmüş olan tüm projeler çöp, başka hiçbir şey değil.”
Ponzi Şeması Nedir?
Minneapolis Federal Rezerv Bankası Başkanı Neel Kashkari’nin Dogecoin için söylediği Ponzi şeması, bir dolandırıcılık türüdür. Ponzi oyunu, Ponzi sistemi olarak da bilinen Ponzi şemasında, üretim varmış gibi gösterilir ama aslında ortada hiçbir üretim yoktur. Sisteme yatırımcılar dahil edilir, ilk aşamadaki yatırımcılara, sonradan gelen yatırımcıların paraları ödenir. Böylece sistem işliyormuş gibi gösterilir ancak başka ödeme yapılmaz.