2019 yılında duyurulan ancak o dönemden bu yana bir türlü piyasaya sürülemeyen, Facebook’un kripto para birimi Diem için ilk resmi adım atıldı. İlk olarak Libra olarak duyurulan ve sonradan Diem adını alan kripto para için, ilk yatırımcılarına yönelik indirimli satış düzenlenecek.
2019 yılında sosyal medya devi Facebook, kripto para piyasasına kendi kripto parası ile giriş yapacağını duyurmuştu. Söz konusu dönemde büyük heyecan uyandıran bu duyurudan sonra beklenen adım bir türlü gelmemişti. İlk olarak “Libra” ismi ile duyurulan ve sonradan “Diem” adını alan Facebook’un kripto para biriminin, yıl sonuna kadar piyasaya sürüleceği Nisan ayında açıklanmıştı. Bu duyurudan yaklaşık 2 ay sonra sevindiren haber geldi.
Diem’in piyasaya sürüleceği açıklandıktan sonra Facebook’un veri güvenliğine ilişkin olarak adının skandallara karışması ile birlikte Mastercard ve Visa gibi dev ortaklar projeden çekilmişti. Bunun üzerine yaşanan kaos, Diem’in piyasaya sürülmesini oldukça geciktirmişti. Şimdi ise Facebook’un kripto parası Diem için ilk yatırımcılara yönelik indirimli satış müjdesi duyuruldu.
Diem İçin İlk Etapta Olumsuz Bir Bakış Açısı Olabilir
Diem’in ilk olarak itibari para destekli bir stablecoin şekline piyasaya sürülmesi planlanmıştı. Ancak daha sonra ABD’den gelen baskı ile Çin Yuanı gibi bazı dijital paraların gündemden çıkarılması için proje bir kez daha askıya alınmıştı. Facebook’un isminin skandallara karışmış olması ve ABD’den baskı uygulanıyor olması, Diem için ilk etapta elbette olumsuz bir etki yaratıyor gibi görünüyor.
Diem Ödeme Konusunda Aracı Olmayı Hedefliyor
Diem için hazırlanan teknik dokümanlara bakıldığında, Diem için ilk hedefin ölçeklenme ihtiyacı olan ödeme alanlarına çözüm olarak sunulacağı görülüyor. Diem, ödeme alanlarında milyarlarca insana aracı olmak için piyasaya sürülecek. Söz konusu kripto para biriminin makro altyapıyla da tam uyumlu olacağı görülüyor. Bu da Diem’in regülatörlerden tam onay alacağı anlamına geliyor.
Diem Facebook’tan Bağımsız Olduğunu Göstermek İstiyor
Diem geçmişte yaşanan bazı sorunlardan sonra, Facebook’tan bağımsız olduğunu gösterebilmek için bazı hamlelerde bulundu. Zira teknik dokümanlarda da Facebook’un ismi yalnızca 1 kere geçiyor. Dokümanda bu ifade de kurucuların geçmişi ile ilgili bilgi verirken kullanılmış durumda.