Teknik analiz, kripto para işlerine başlayan her kullanıcının ilk merak ettiği konulardan birisi. BTC, ETH ve altcoin analizlerinin önemli bir parçası olan teknik analiz bize fiyatın geleceğine dair fikirler verir.
Kapsamlı bir Bitcoin teknik analizi için ilk olarak teknik analize dair temel fikirler öğrenilmeli ardından trend çizgilerinin nasıl oluşturulacağı ve işlem hacminin nasıl takip edileceği öğrenilmeli. Teknik analiz yatırımcıya doğru bir alım-satım kararını vermek için gerekli olan tüm bilgileri sunar. Bu yazımızda teknik analiz ideal bir şekilde yapılması için nelerin uygulanması gerektiğini ele alacağız.
Teknik Analizin Dayandığı Temel Fikirler
BTC teknik analizinde ve diğer kripto para birimlerinin teknik analizlerinde ilk olarak Dow Theory’nin teknik analize kazandırdığı temel fikirleri bilmek gerekir. Özellikle teknik analize yeni başlayanların öğrenmesi gereken bu temel fikirler şunlardır:
- Her Şeyi Göz Önünde Bulundurma: BTC’nin piyasa fiyatına yönelik doğru bir tahmini yapmak için tenkil analiz uygulanıyorsa, BTC’nin fiyatına ve kripto para piyasasının durumuna yönelik her şey göz önünde bulundurulmalıdır. BTC’nin geçmiş fiyat değerleri, kripto para piyasasındaki tüm coinlerin geleceğini etkileyebilecek yeni düzenlemeler, BTC geliştiricilerinin geleceğe yönelik beklentileri, BTC’nin son bir haftalık ve 24 saatlik fiyat grafikleri ve hareketleri ele alınmalıdır.
- Hiçbir Şeyin Tesadüf Olmadığını Bilmek: Teknik analiz yaparken hem BTC için hem de diğer kripto paralar için gündeme gelen fiyat değişimlerinin hiç birinin tesadüfe bağlı gelişmediği bilinmelidir. Tam aksine bir fiyat kısa ve orta vadede seyrettiği yön ile geleceğe yönelik fikir verir. Eğer BTC yeni bir trend içine girerse fiyatı da bu trend yönünü seyreder. Bu kapsamda teknik analistler BTC’nin trend yönünü takip ederek tahmin yapıp, kar elde etmeye çalışırlar.
- Neden Sorusunu Değil Ne Sorusunu Kullanmak: BTC ve tüm diğer kripto para birimleri için teknik analiz yapılırken, kripto para biriminin direkt olarak fiyatına fiyata etki eden faktörlerden bir tık daha fazla odaklanmak gerekir. Bunun için ise yoğun bir şekilde arz-talep dengesinin incelenmesi şarttır. Eğer BTC’ye olan alım talebi artarsa fiyatta artış yönüne girer.
- Tarihte Tekrar Eden Noktaları Dikkat Etme: Başarılı bir BTC teknik analizi için BTC2nin kripto para piyasasında tarih içinde ne gibi değişimler ile gündeme geldiği not alınmalıdır. Bu diğer kripto paralar için de uygulanabilir ve piyasa psikolojisinin tahmini yapmakta kolaylık sağlar. Not alınan BTC hareketlerine benze durumlar güncel tarihte yakalanır ise bir adım sonra BTC fiyatının nasıl bir yöne gideceği görülebilir.
Teknik Analizde Trend Çizgi Takibi
Bitcoin’in trend çizgileri, teknik analizinin yapılmasında en temel ve en faydalı araçlardan biri olarak kullanılır. BTC ve diğer kripto para birimleri normalin üzerinden bir volatiliteye sahiplerdir. Buna bağlı olarak kısa süre içinde yüksek değişimleri gündeme getirebilirler.
BTC’nin fiyat hareketlerinin incelenmediği bir grafiğe bakıldığında alçalan ve yükselen mumlardan meydana gelen doğrusal bir model görüntülenebilir. Teknik analistler ilk olarak bu sade grafikleri inceleyerek, volatiliteyi bir kenara bırakarak düşüş ve yükseliş trendlerini açık şekilde belirlerler. Trendlerde yer alan noktalar ise BTC fiyatında yüksek volatilite hakim olduğu anlarda göz ardı edilebilecek fiyat rakamlarını açık şekilde gösterir.
İşte bu inceleme ile trend çizgisi adı verilen ve aşağı, yukarı ve yatay yönlü olan çizgi tespit edilir. Bu trend çizgisi kısa ve orta vadeli olarak çizilerek her BTC teknik analizinde yeni durumu incelenmelidir.
Teknik Analizde Trend Çizgisi Doğru Şekilde Nasıl Çizilir?
Teknik analizde trend çizgisini en doğru şekilde çizmek için izlenen adımlar:
- İlk olarak hangi parite ile BTC yatırımı yapılıyor ise (BTC/USD gibi grafiği gibi) bu pariteye ait güncel bir grafik görüntüsüne ulaşılır.
- Ardından grafikte yer alan mum modellerinin üst noktaları kontrol edilir.
- Bu alanlarda özel simgeler ile belirtilmiş olan en yüksek fiyat seçimleri bulunur.
- Diğer yandan mum modellerinin alt bölümlerinde ise yine özel bir simge ile ifade edilen en düşük fiyatlar görüntülenir.
- Yukarı yönlü trendinin ne yöne gideceğinin belirlenmesi için mum üzerindeki en yüksen fiyat noktasından bir çizgi çizilir.
- Aşağı yönlü trendin hangi fiyat yönünde şekilleneceğini görmek için ise mumdaki en düşük fiyat üzerinden uzun bir çizgi çizilir.
- Yapılan çizgilerin iki yönlü modelde, orta noktası tepe ve taban fiyat olan sağ ve sola uzanan bir sayı doğrusu gibi çekilmelidir.
- Bu çizginin sağ ve sol konumuna grafik üzerinden denk gelecek olan diğer tüm yeni fiyatlar ise düşüş veya yükseliş trendlerinde oluşabilecek değerlerdir.
İşte bu noktada yatırımcı BTC’nin düşüş trendine girmesi halinde ilk olarak hangi fiyatı görebileceğini veya yükselişte ulaşacağı kademeli fiyatların neler olabileceğini, teknik analiz kapsamında saptar.
Piyasa eğer tespit edilen fiyatlara en yakın konumda BTC artışı veya azalışı gerçekleşirde, bir sonraki adımda gündeme gelecek fiyat hakkında doğru bir tahmin görüntülenmiş ve buna göre alım-satım için daha sağlıklı bir karar verilmiş olur.
Teknik Analizde İşlem Hacminden Yardım Alma
Teknik analizde işlem hacminden yardım almak BTC için ve diğer kripto paralar için gündeme gelen sahte kırılmaları tespit edebilmeye imkan sağlar. Eğer BTC’nin paritesine ait bir fiyat grafiğine bakıldığında düşüş hareketi ardından hızlı bir yükseliş hareketinin geldiği görülüyor, bu trendin bağlandığı noktada ise çizgi üzerinden bir kesiklik olduğu fark ediliyorsa, burada false breakout yani sahte kırılma olduğundan şüphe edilir.
Bunun sahte olup olmadığını anlamak için ise direkt olarak BTC’nin güncel piyasa işlem hacmine bakılmalıdır. Eğer hacimde yüksek değişimler varsa bunun sahte kırılma olduğunun kanısına varılır. Sahte kırılma halinde ise kırılma ardından trend hangi yöne gidiyorsa o yönde devam edeceği ve bir süre daha değişemeyeceği bilinmelidir. Örneğin sahte kırılma ardından belirli bir saat tren yükselişte ise bir süre daha yükselişe devam eder. Teknik analiz ile saptanan bu bilgiye göre yatırımcı yönünü almalıdır.
BTC Teknik Analizinde Hareketli Ortalama Nasıl Bulunur, Ne İşe Yarar?
Teknik analizde hareketli ortalamayı bulmak için yapılacaklar şu şekildedir:
- İlk olarak BTC/USD paritesinin son 10 günlük fiyat grafiğine veya hangi parite ile işlem yapılıyorsa onun güncel 10 günlük fiyat grafik görüntüsüne erişilir.
- Bunun yerine son 10 gün için paylaşılmış olan tüm grafiklerde tek tek ele alınabilir.
- Grafiklere bakılıp son 10 gün içinde her gün BTC’nin hangi fiyatlardan kapanış yaptığı not alınır.
- Daha sonra tüm bu fiyatların ortalaması alınır.
Ortalama ile elde edilen fiyat rakamı ise 10 günlük hareketli ortalama değeri olarak adlandırılır. BTC’ye ait bu teknik analiz verisi kripto para borsaları tarafından gündeme bilgisi sunulan 30 gülük hareketli ortalama değerinin üzerinde ise BTC için pozitif yönlü trendin başlayacağını bilmek gerekir. İşte bu analiz sonunda hareketli ortalama BTC yükselişini önceden tespit etmeye imkan sağlar.
Kişi grafik analiz ile teknik analizi birleştirmekte zorlanıyor ise direk olarak o gün kripto para piyasası hakkında gündeme yansıyan haberlerden BTC’nin son bir haftalık hareketli ortalamasının kaç dolar olduğunu ve aylık hareketli ortalamanın kaç dolar olduğunu öğrenebilir. Bu iki veriyi karşılaştırarak da bir yorum yapılabilir. Ancak deneyim ve doğruluk payı yüksek bir tahmin için grafiğin bireysel şekilde incelenmesi daha faydalıdır.
Bitcoin Teknik Analizinde Arz ve Talep İncelemesi
Bitcoin ve kripto para piyasasındaki tüm altcoin birimleri için teknik analizde arz ve talep oranları yüksek önem taşır. Eğer kripto para piyasasında BTC’ye yönelik alım talepleri artmış ise BTC’nin fiyatında artabilir. Tam tersi bir konumda eğer satış işlemleri yükselir ise BTC fiyatlarında düşüş yönünde bir hareketlenme gündeme gelebilir. Bu iki detaydan haberdar olmadan teknik analiz yapılması zorlaşır.
BTC Teknik Analizinde Dikkat Edilecek Noktalar
BTC teknik analizinde dikkat edilmesi gereken nokta, BTC’nin geçmişe yönelik davranışlarından bu güne ışık tutmaya çalışırken gündem maddelerini de dikkate almaktır. Temel fikirler kapsamında BTC’nin geçmişinde sergilediği bir davranışı bugünde sergileyebileceği ve bunun önceden anlaşılması gerektiğini belirtmiştik. Örneğin çok başarılı bir teknoloji devi sermayesinin bir kısmını BTC’ye çevirdiğini açıklarsa, BTC fiyatlarında artış meydana gelebilir. Çünkü yatırımcılar teknoloji devlerinden gelen bu haberler ardından BTC alımına yönelebilirler.
Bu durum gelecekte bir kez daha yaşanırsa artık fiyatta artış olabileceği önceden tahmin edilmelidir. Ancak aynı gün BTC ile ilgili Merkez Bankalarında onun güven teşkil etmediğine yönelik çarpıcı bir gündem maddesi de gündeme gelmiş ve şartlarda ek bir bilgi daha eklenmiş ise artış geçmişteki oranla aynı seviyede oluşmayabilir. Bu kapsamda sadece davranış değil, günün koşulları da ele alınmalıdır.
Sonuç Olarak
BTC ve tüm diğer kripto para birimleri için teknik analizde hem piyasa verileri hem kripto para biriminde olan gelişmeler hem de gündeme ait olan bilgiler toplu olarak ele alınır. Teknik analiz doğru fiyat tahminleri yapmak ve alım-satım kararlarına yardımcı olması amacıyla yapılır. Yüzde yüz kesin sonuçlar vermese de, kullanıcı zamanla takip ettiği paritenin hareketlerini doğru analiz etmeye başlayabilir.