Borç veren protokollerden çapraz zincir desteği ile ayrılmayı başaran bir dönemin popüler projesi Kava, yeniden yatırımcıların ilgisini çekmeyi başarıyor. Mevcut fiyatlamanın projenin potansiyelinin ne kadarını yansıttığını merak eden okurlarımız için hazırlanan rehber yazımızda KAVA Coin nedir, hangi borsalarda listelenir, Kava neden benzersizdir, avantajları ve dezavantajları nelerdir gibi en çok sorulan soruların yanıtlarına yer verildi.
Kava (KAVA) Coin Nedir?
Kava, USDX cinsinden borç alımı ve farklı kripto para birimlerinin stake yoluyla kullanıcısının pasif gelir elde edebildiği çapraz zincir DeFi kredi platformudur. Cosmos blockchain üzerine inşa edilen Kava projesinin yerel ve yönetişim belirteci KAVA Token’dir. KAVA Coin, yönetişim önerilerinin oylaması yanında yetersiz teminat durumunda devreye giren bir rezerv para birimidir.
Kava Projesi ve Whitepaper
Kava, dijital varlıklar için merkeziyetsiz bir banka gibi çalışmayı hedefler. Bu hedef doğrultusunda ilk olarak yerel USDX stablecoin’i seçimi ile önemli bir adım atan geliştiriciler, sentetik ve türev ürünlerin de dahil olduğu DeFi hizmetlerine erişime izin vererek önemli bir adım atmışlardır. Farklı kripto para birimleri stake edilerek USDX cinsinden borç alınabilen Kava protokolünün işleyişi ve teknik ayrıntıları hakkında daha fazla okuma yapmak için rehber yazımıza ek olarak https://www.kava.io/ paylaşılan KAVA Whitepaper’ına göz atabilirsiniz.
KAVA Coin Kurucuları Kim, Hangi Ülkeye Ait?
Kava protokolü, Kava Labs tarafında geliştirildi. Şirket aynı zamanda KAVA Coin geliştiricileri olan Brian Kerr, Scott Stuart ve Ruaridh O’Donnell tarafından kuruldu. CEO koltuğunda Brian Kerr otururken, kurucu ortak Scott Stuart Kava Labs’te ürün yöneticisi olarak görev almaktadır.
Kullanım Alanları Nelerdir?
KAVA Coin kullanım alanları şu şekilde belirlenmektedir:
- Yönetişim önerilerinin oylamasında kullanılır.
- Yetersiz teminat durumunda rezerv para birimi olarak devreye girer.
- Pasif gelir elde etmek adına stake edilebilir.
Kava Projesini Benzersiz Yapan Nedir?
Kava kendisini dijital varlıklar için başvurulabilecek merkeziyetsiz bir banka olarak konumlandırır ve rakip merkeziyetsiz kredi platformlarından ayrılmak adına çapraz zincir varlıklara destek vermeyi seçerek farklılaşmıştır. Cosmos blockchain’i yardımı ile BNB, BTC ve BUSD gibi çeşitli kripto para birimleri ile işlem yapabilen Kava protokolünün öne çıkan farklı yönleri şu şekildedir:
- Farklı yerel borsaların kripto para birimleri ile protokolde işlem yapılabilmektedir.
- Kava stake yoluyla pasif gelir elde edilebilmektedir.
- USDX stablecoin’i üretimi yapan kullanıcılara da Kava’dan gelir elde edebilirler.
- Dolaşımdaki arzı azaltmak adına KAVA yakma ve farklı mekanizmalar kullanılmaktadır.
- Borçlu eğer teminatta eşiğin altında kalırsa, CDP’lerdeki teminat devreye alınarak açık artırma modülüne satışı yapılması adına otomatik olarak gönderilir.
- Maksimum token arzı sınırlandırılmamış, yılda %3 ile %20 arasında değişen bir enflasyon benimsenmiştir.
KAVA Coin’in Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?
KAVA Coin, bir döneme damgasını vuran popüler kripto para projeleri arasında yer aldı. Yakaladığı muazzam yükseliş ile adından sıkça söz ettiren projenin son zamanlardaki fiyatlaması ile büyük zararlara yol açmıştır. Projenin geleceği, misyonu ve güçlü-zayıf yönleri hakkında bilgi birikimini artırmak isteyen okurlarımız için aşağıda KAVA avantajları ve dezavantajları listelenmektedir:
Avantajları:
- Pasif gelir sunmak adına stake ve KAVA üretimi gibi çeşitli yöntemler bulunmaktadır.
- Dijital varlıklar için merkeziyetsiz finansın (DeFi) kapılarını açmanın yanında merkeziyetsiz bir banka olarak çalışmaktadır.
- Farklı kripto para birimleri stake edilerek USDX cinsinden borç alınabilmektedir.
- KAVA Coin, Binance da dahil olmak üzere çok sayıda yüksek kullanıcı sayılı borsada listelenmektedir.
- Dolaşımdaki KAVA miktarını azaltmak adına token yakma gibi farklı mekanizmalar çalıştırılmaktadır.
Dezavantajları:
- Fiyatlarda görülen aşırı volatilite, KAVA Coin trendine yönelik bakış açılarında olumsuz havanın etkin olmasına yol açmaktadır.
- Kripto varlıkların tamamı gibi KAVA Coin yatırımı da yüksek risk içerir.
- DeFi ve merkeziyetsiz borç veren platformlar ile rakiptir.
- Maksimum arz sınırlandırılmayarak enflasyonist bir yapı benimsenmiştir.
KAVA Coin Hangi Borsalarda Var?
KAVA Coin çok kullanıcılı borsaların hemen hemen tamamında listelenmektedir. Kendi merkeziyetsiz platformu yanında token’in listelendiği kripto para borsaları aşağıda listelenmektedir:
- Binance
- MEXC
- Kraken
- Huobi Global
- KuCoin
- ZB.COM
- Gate.io
- AscendEX (BitMax)
- Tokocrypto
- Crypto.com Exchange
- XT.COM
- AAX
- Bitrue
- CEX.IO
- CoinEx
- Upbit
- WazirX
- NovaDAX
- CoinDCX
- Pionex
KAVA Coin Piyasa Bilgileri
KAVA Coin 9 Eylül 2021 tarihinde $9,19 fiyatla tüm zamanların en yüksek seviyesine (ATH) ulaştı. 13 Mayıs 2020’de ise $0,3 fiyat, KAVA Coin’de tüm zamanların en düşük fiyatı (ATL) olarak token geçmişine kaydedilmiştir. KAVA’nın toplam arzı zamanla artarak herhangi bir sınırlandırmaya tabi tutulmamıştır.
KAVA Coin Nasıl ve Nereden Satın Alınır?
- 1. Adım: KAVA Coin satın almak için, aralarında Binance’ın da yer aldığı çok sayıdaki KAVA listelenen borsalar arasından seçim yaparak, web sitesine giriş yapın.
- 2. Adım: Giriş yaptığınız web sitesinde KYC bilgilerinizi kullanarak ücretsiz hesap oluşturun.
- 3. Adım: Açılan hesabı aktifleştirebilmek için güvenlik sekmesi altında yer alan Seviye 1 ve Seviye 2 doğrulamalarını tamamlayın.
- 4. Adım: Hesabınıza para gönderin.
- 5. Adım: Kripto para hesabınıza giriş yaparak, alım ve satım ekranı yardımı ile KAVA Coin alış emri oluşturun ve emrin gerçekleşmesini bekleyin.
Özet Olarak
Kava (KAVA) Coin, DeFi’nin bankası olma misyonunu üstlenen popüler bir blockchain projesidir. Çapraz zincir desteği ile merkeziyetsiz kredi platformlarından ayrılmayı başaran Kava, sunduğu farklı pasif gelir opsiyonları ile de yatırımcıların ilgisini çekmektedir. Bir döneme damga vuran yükselişi ile hafızalara kazınan performansı, Binance gibi büyük kripto para borsalarında listelenmesi ve borç için herhangi bir kripto birimini stake edilmesinin yeterli olması gibi güçlü yanları bulunan projede, yılbaşından bu yana %60’dan fazla değer kaybı yaşanmıştır.