ERC-20 Nedir? Nasıl Çalışır?

    Kripto para dünyasında ETH devrimi ile birlikte “akıllı sözleşme” kavramı da yoğun bir şekilde işlemiştir. Akıllı sözleşmelerin ise dayandığı belirli algoritmaları ve protokolleri bulunuyor. ERC-20 protokolü de bunlardan birisi. Bu yazımızda ERC-20 standardını, katkılarını, avantaj ve dezavantajlarını ayrıntılı biçimde işleyeceğiz.

    ERC-20 Nedir?

    ERC-20 Blockchain standardı, ERC-20 tabanında olan bir altcoin’in sadece Ethereum üzerinden işlem görebilmesidir. BTC gibi kendine ait Blockchain ağı olan kripto paralar kendi alanlarında işlem görürler. Ancak ERC-20 token geliştirmede yeni bir Blockchain inşa edilmez. Geliştirme direkt Ethereum üzerinde yapılır. Bu kapsamda bir ERC-20 token sadece Etherum Blockchain ile var olabilir. İşlem gücünü ve onaylarını bu ağdan alır. 

    ERC-20 Akıllı Sözleşme Standardı Nasıl Çalışır?

    Ethereum Blockchain’i üzerinde yeni token geliştirebilmek için uyulması gereken kuralların bütünü ERC-20 olarak adlandırılmıştır. Açılımına baktığımız zaman “Ethereum Request for Comments“ kelimesine ulaşıyoruz. Diğer yandan ERC-20, geliştirilen altcoin’in standardını ifade etmek için kullanılır. ERC-20 teriminin sonunda yer alan 20 değeri altcoin’in standardını belirtir.

    En büyük işlevi ise akıllı kontrakt ile işleme girebilen bir altcoin geliştirebilmeyi sağlamaktır. ERC-20 kural bütününe göre tasarlanan bir altcoin, akıllı sözleşmeler ile çalışabilir, merkeziyetsiz finansal işlemlerde kullanılabilir, dağıtım token’ı olarak görev alabilir. Kısacası bu avantajlı niteliklere ulaşmak için ERC-20 tabanı tercih edilir.

    Muhasebe Kaydı Mantığı Üzerinden Çalışmaz

    Aslında ERC-20 akıllı sözleşme standardı, ERC-20 tabanlı token’ın asla muhasebe kaydı mantığı üzerinden çalışamayacağını ifade eden standarttır. ERC-20 tabanında üretimi yapılan bir altcoinle işleme girildiğinde, işlem talebini ifade eden kod satırı akıllı sözleşmeye eklenir. 

    ERC-20 tabanlı altcoin bir kullanıcı cüzdanına aktarılıyor ise yine işlemi ifade eden kod akıllı sözleşmeye işlenir. Takipsiz bir işlem yapılamadığı gibi muhasebe defterlerinin sahip olduğu mantık bu alanda kullanılmaz.

    ERC-20 Tabanlı Üretim Ethereum’a Ne Kazandırıyor?

    ERC-20 standardı ve kuralları Ethereum ekosistemi için oldukça önemlidir. Çünkü bilinmeyen bir detay var ki ERC-20 tokenlar ile bir miktar Ether sahibi olmadan işlem yapmak mümkün olmuyor. Kişi ERC-20 tabanlı bir token ile Ethereum ağında işlem yapacak ise gas ücreti ortaya çıkar. Bu gas ücreti ise Ether olarak ödenir. İşlem kapsamında ERC-20 tabanı ile altcoin geliştiricilere avantaj sunan Ethereum, kendisi içinde fayda sağlar. Ether kullanım sürekliliğini yaratmış olur.

    Katı Kuralları İçeriyor Mu?

    ERC-20 aslında katı kuralları içermez. Ancak yeni bir Blockchain inşası ardından geliştirilen altcoinler için geliştiricinin sonsuz karar alma şansı vardır. ERC-20 tabanında token geliştirme de ise proje başlangıcında bilgisi sunulan yol haritasının dışına çıkılamaz. Belirli bir miktarda üretim yapılabilir ve ardından piyasaya sunum gerçekleşir. Bu kurallara uyuması gerekiyor. 

    ERC-20 Standardının Avantajları Neler?

    ERC-20 standardının artılarını şu şekilde sıralanır:

    • Yeni bir Blockchain inşasından yazılımcıyı veya geliştirici ekibi kurtarır.
    • Akıllı kontratla çalışan altcoin üretme şansını sunar.
    • ERC-20 tabanlı diğer tokenlar ile etkileşime rahatlıkla giren bir altcoin üretimini destekler.
    • Hemen hemen her projeye ve platforma uyarlanabilen, ödeme aracı olarak kullanılabilen token geliştirmeye imkan tanır.
    • Ethereum sistemine bağlı olan tün kripto para projelerinin içinde kullanılabilir bir token üretilir. Bu da erişilebilirliği öne alır.
    • NFT projelerinde kullanılabilen, DeFi ekosisteminde merkeziyetsiz finansal işleme dahil olan altcoin üretmeyi mümkün kılar. 

    ERC-20 Standardının Dezavantajları Nedir?

    ERC-20 Standardının eksileri şöyledir:

    • DeFi coinleri, benzersiz tokenlar non-fungible NFT üretimlerinde ERC-20 standardından yararlandığı için Ethereum ağında bir anda yüksek işlem yoğunluğu olur. Bu durumda ERC-20 tabanlı token sayısının fazlalığına bağlı ağda tıkanıklık gerçekleşir. Tıkanıklı ise ERC-20 tabanlı token’ın işlem hızının düşmesine sebep oluyor.
    • ERC-20 standardı o kadar popüler ki kötü niyetli kişiler genel olarak bu standarda uyan kripto paralara saldırı düzenliyorlar. Onları elde etmek ve biriktirmek istiyorlar. Bu yüzden risk yükselir.
    • Diğer bir dezavantaj ise ERC-20 tabanında tüm haritanın yazılımcıya sunulmasıdır. Bu kapsamda geliştirme aşamasında kolay bir süreç geçirildiği için her geliştirici kendine güvenerek ek özelliklere sahip olmayan birçok altcoin üretiyor. Bunlar ise zamanla fiyat erimesine tabi olup yok oluyorlar. 

    Sonuç Olarak: ERC-20, Kripto Para Sektörü İçin Önemli Bir Standarttır

    ERC-20 standardı kripto para dünyasına bir çok avantaj sunuyor. Hatta yeni ekosistemlerin var olmasında ERC-20 protokolünün etkisi büyüktür. Belirli kurallara sahip olan, altcoinleri geliştirmek için ERC-20 standardı çok tercih edilen bir uygulama. Elbette onun da, farklı kripto para ağlarında çok sayıda alternatifi bulunuyor.

    Örneğin Tron ağında TRC-20 protokolü, ERC-20 protokolüne rakip olarak inşa edilmiştir. Gelecekte hangi kripto paranın ve hangi protokolün daha popüler olacağını merakla takip edeceğiz.

    Benzer Başlıklar

    Daha Fazla Yükle