İçerisinde özel anahtarlarınız ile açık anahtarlarınızı saklayan kripto para cüzdanları, kripto para saklamak ve göndermek için kullanılan yazılım ya da donanımlardır.
İşte En İyi Kripto Para Cüzdanları
Blockchain kripto para birimi defterleri ile iletişim kurma görevi üstlenen kripto para cüzdanları, bakiye takibi ve saldırı riskine karşı mevcut bakiyeyi koruma gibi artıları ile kullanıcıyı güvende tutar. En çok kullanılan kağıt, donanım, web, mobil ve yazılım cüzdan seçeneklerini tanıtıldığı yazımızda en güvenilir 10 kripto para cüzdanı hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Ledger Nano X
Ünlü donanım cüzdan üreticisi Ledger’in ikinci nesil soğuk cüzdanı olarak bilinen Ledger Nano X, 1.800’den fazla kripto para birimine destek veren donanım cüzdandır. USB kablosu ile PC’ye bağlanarak kullanılan bu soğuk cüzdan seçeneği, kullanıcı tercihine bağlı olarak Bluetooth gibi kablosuz bağlantı seçenekleri ile akıllı cihazlara bağlanabiliyor.
Nano X soğuk cüzdan, Ledger Live platformu üzerinden çalışır. Platform, donanım cüzdana doğrudan entegre edilerek uyumlu çalışması sağlanmıştır. Ledger Live, kullanıcıların cüzdan aracılığı ile varlıklarını yönetme, transfer etme ve cüzdana yeni kripto varlık ekleme gibi ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olur. Güvenilir ve popüler donanım cüzdan seçenekleri arasında ilk sıralarda gösterilen Ledger Nano X fiyatı ortalama 119 dolardır.
Coinbase
ABD merkezli güvenilir kripto para borsası olan Coinbase, ücretsiz kullanılabilen yazılım cüzdanıdır. Coinbase üyeliği gerektiren bu yazılım cüzdan seçeneğini, muadili diğer yazılım cüzdan seçenekleri ile donanım cüzdanlara göre daha az güvenlidir. Apple iOS ve Google Android kullanıcıları için sürüm alternatifi bulunan Coinbase Wallet, bilgisayara indirerek kullanılabilmektedir.
Robinhood
Ücretsiz bir kripto para borsası iken kripto depolama alanına adım atan Robinhood, tüm ana kripto para birimlerini desteklemektedir. Kullanıcı dostu arayüzü ile pratik bir kullanım özelliğine sahip olan Robinhood, iki faktörlü doğrulama ve güvenliği artırmak adına bazı özel PIN kodları ekleme özellikleri ile güvenlik konusunda yazılım cüzdan seçeneklerine göre bir adım öne çıkmayı başarır.
Sürekli internete bağlı olarak kullanılacak olması ise saldırı riskine karşı Robinhood’un çevrimdışı cüzdanlara göre dezavantajlı olmasına yol açar. 2018 yılından bu yana kullanılan bu kripto para cüzdan seçeneği ücretsiz olarak kullanıma sunulsa da onay metinlerinde yer alan devir ücreti gibi detaylar gizli ücret riskini ortaya çıkarmaktadır.
Trezor Model T
Ledger Nano X gibi ikinci nesil bir donanım cüzdan seçeneği olan Trezor Model T, üzerinde PIN kodunu şifreleme ve cihazı siber saldırılara karşı korumak için MicroSD kart girişi gibi çözümler ile öne çıkmaktadır. Yine donanım cüzdanlardan farklı olarak Changelly ve CoinSwitch gibi üçüncü parti borsalara Trezor internet aracılığı ile erişim sağlanabilmektedir.
Cüzdan içi borsa üzerinden işlemleri destekleyen cihaz, Shamir Backup isimli özel güvenlik özelliği ile 16 adede kadar farklı kurtarma kelimeleri ile kripto para bakiyelerini koruma altına alır. Gönderi teslim etmek için QR kodu oluşturma ve ödeme işlemlerini anında Transaction sayfasına işleme özellikleri ile pratiklik kazandıran Trezor Model T fiyatı 159 Euro’dur.
Cryptonator
Birden fazla kripto para birimi özelliği ile dikkat çeken Cryptonator, 2 faktörlü kimlik doğrulama, şifreli SSL web bağlantı teknolojisi ve güvenilir IP teknolojisi gibi güvenlik önlemleri ile korunan mobil cüzdan çözümüdür. Diğer kripto cüzdan sağlayıcılarından çok daha düşük bir oran ile BTC işlem ve gönderim ücreti sunan Cryptonator, uzun bekleme süreleri nedeniyle eleştirilmektedir.
Safepal S1
Uygun fiyatı ve 10 binden fazla token desteği ile öne çıkan Safepal S1, 2019 yılından bu yana en çok tercih edilen donanım cüzdanlar arasında yer alır. Geliştiriciler ürünü rakiplerinden daha güvenilir hale getirmek için iki faktörlü kimlik doğrulama, PIN kodu, anahtar silme havuzu ve kurtarma tohum ifadesi gibi birden fazla güvenlik öğesi kullanır. 19 farklı blockchain desteği bulunan Safepal S1, kullanıcılarına Non Fungible Token (NFT) desteği de sunmaktadır.
Şık bir görünüme sahip cüzdan, büyük bir renkli ekrana sahiptir. D-pad kontrolcüsü ile kolayca kullanılabilir. Safepal cüzdan yazılımı ile desteklenen SAfepal S1 cüzdan fiyatı ise 49,99 dolardır. Fiziksel müdahaleye karşı etkili koruma sağlayan dış aksamı ve benzersiz güvenlik teknolojileri ile Safepal S1, uygun fiyatlı ve güvenilir bir donanım cüzdan seçeneği olarak öne çıkar.
BitcoinPaperWallet.Com
BitcoinPaperWallet.com, adından da anlaşılabildiği gibi açık ve özel anahtarları temsil eden QR koda sahip kağıt cüzdan oluşturmanızı sağlar. Offline kullanım nedeniyle en güvenli kripto para cüzdanı seçenekleri arasında gösterilen kağıt cüzdanlar, sık işlem yapanlar için uygun bir seçenek değildir.
Kağıt cüzdanların en büyük dezavantajı ise suya, ateşe ya da çevresel faktörlere karşı koruması oluşudur. Kaybolmaya da çok müsait olan kağıt cüzdanları tercih ettiğinizde, üzerinde yer alan QR kodu yedeklemeyi unutmayın.
Keep Key
USB bellek şeklinde üretilen Keep Key, ucuz ve güvenli donanım cüzdan alternatifleri arasında yer alır. Açık ve gizli anahtarlar için soğuk depolama tekniği kullanan Keep Key, kaybolma ve hasar görme riskine karşı yedek kurtarma ifadesi ile bakiyenizi güvence altına almaktadır.
Birden fazla kripto para birimi ile işlem yapılabilen Keep Key’de sadece online değil fiziksel saldırılar için de önlem alınmıştır. Çalınma riskine karşı kişiye özel PIN kodu ile korunan cüzdanı ShapeShift borsa platformu ile birlikte kullanmanız gereklidir. Şık tasarımı ve kullanışlı yapısı ile öne çıkan Keep Key fiyatı ise 49 dolardır.
Exodus
Exodus; Bitcoin, Litecoin, Dogecoin, Dash ve Ethereum gibi kripto para birimlerini destekleyen yazılım cüzdan seçeneğidir. Tamamen özelleştirilebilir tasarımı ve anahtarları yönetme izni sunması gibi benzersiz özellikleri ile öne çıkan Exodus, tüm masaüstü cüzdanlarda olduğu gibi internet bağlantısı nedeniyle siber saldırılara karşı savunmasızdır.
SecuX V20
Büyük ve renkli dokunmatik ekranı ile dikkat çeken SecuX V20, USB ve Bluetooth gibi bağlantı seçenekleri ile PC’ye ve mobil cihazlara bağlanabilmektedir. Pil barındıran cüzdan çevrimdışı ve herhangi bir bağlantı gerektirmeden çalıştırılabilir. Her an ve her yerde kripto bakiyenize ulaşma şansı sunan SecuX V20, AES-256 teknolojisi ile tamamen kablosuz bir şekilde düşük enerji tüketimi ile çalışabilmektedir.
Platformlar arasında uyumluluğa sahip olan cüzdan, Android ve iOS uyumludur. 600 mAH kapasiteli pili ile uzun süre şarj etmeden kullanılabilir. Gerçek zamanlı kripto para işlemi yönetmek için güvenilir donanım cüzdan alternatifi arayanlar, SecuX markasının geliştirdiği V20 model kripto para cüzdanını tercih edebilir. Dayanıklı, taşınabilir ve çevrimdışı/çevrimiçi kullanım gibi artıları ile öne çılan SecuX V20 cüzdanın fiyatı 139 dolardır.
Sonuç Olarak
Yazımızda, En iyi kripto para cüzdanlarını bir araya getirdik! Kripto para cüzdanları çevrimiçi ve çevrimdışı olmak üzere kullanım şekline göre ikiye ayrılabilir. Her bir cüzdan seçeneğinin birbirine göre artısı ve eksisi bulunurken, kullanıcılar en çok güvenlik kriterine göre değerlendirmede bulunmaktadır. Yazılım cüzdanlar ücretsiz olarak kullanılabilse de internet bağlantısına gerek duyulması, cüzdan bakiyesini saldırı riskine karşı açık etmektedir.
Donanım cüzdanlar en iyi kripto para cüzdanı olarak öne çıkar ve yeni çıkan markalarda bulunan yenilikçi teknolojiler ile kripto para bakiyenizi sadece güvenle saklamaz, aynı zamanda harcamada ya da gerçek zamanlı kripto para işlemlerinde kullanabilirsiniz.