Web uygulamalarına benzer merkeziyetsiz uygulamalar (DAPP’ler) geliştirmek, barındırmak ve çalıştırmak adına geliştirilen EOS projesi iddialı giriş yaptığı kripto endüstrisinde kısa sürede popülerlik kazandı. Projeyi daha yakından tanımak isteyen okurlarımız için kaleme alınan rehber yazımızdan EOS Coin nedir, hangi borsalarda listelenir, EOS artıları, eksileri ve benzersiz yönleri nelerdir sorularının yanıtlarına ulaşılabilir.
EOS Coin Nedir?
EOS, merkeziyetsiz uygulamaları (DAPP) geliştirmek, barındırmak ve çalıştırmak adına geliştirilmiş blockchain tabanlı merkeziyetsiz bir platformdur. Genellikle iş amaçlı kullanılan EOS ağının yerel belirteci ağ ile aynı adı taşıyan EOS Coin’dir.
EOS Projesi ve Whitepaper
EOS projesi, programcılar için blockchain teknolojisini mümkün olduğunca basit bir şekle getirmeyi ve ağın rakiplerine göre daha kolay olmasını sağlayarak benimsenmeyi artırmayı hedefliyor. Hedefledikleri amaca ulaşmak isteyen EOS geliştiricileri, sundukları çeşitli araç ve eğitim kaynakları ile hızlıca sektöre atılmak isteyen geliştiricileri desteklemektedirler. İşlemler için GPU’lar ve CPU’lar, yerel RAM belleği ve hard disk depolaması gibi gerçek bilgisayar donanımlarını taklit ederen mantık olarak Google Play Store ve Apple Store’a benzetilebilen EOS projesinin teknik detayları için rehber yazımıza ek olarak şu web sitesi adresi üzerinden ulaşılabilen whitepaper’a başvurabilirsiniz.
EOS Coin Kurucuları Kim, Hangi Ülkeye Ait?
EOS Coin, 1 Haziran 2018’de Daniel Larimer ve Brendan Blumer tarafından 2016 yılında kurulan Block.one tarafından piyasaya sürüldü. Larimer daha önce Bitshares ve Steem blockchain gibi projelerde yazılımcı olarak görev alırken Blumer, video oyunlar için dijital varlık satan bir girişimin ve Hong Kong’ta dijital odaklı bir emlak ajansı olarak faaliyet sürdüren okay.com’un kurucu ortağıdır.
Kullanım Alanları Nelerdir?
EOS Coin şu alanlarda kullanılır:
- Blok üreticilerinin ödül ödemelerinde,
- DAPP geliştirmek ve çalıştırmak için ağın kaynaklarında kullanım hakkı elde edilmesinde,
- Önemli yönetişim konularına oy hakkı kazanılmasında.
EOS Projesini Benzersiz Yapan Nedir?
EOS, ölçeklenebilirlik anlamında pek çok rakip projeden sıyrılmaktadır. Geliştiriciler, EOS’un saniyede milyonlarca işlem gerçekleştirmeyi hedeflediklerini bahsederek en yakın rakibi Ethereum’un saniyede 15 işlem yapabilme becerisini adeta yok saymışlardır. Henüz bu amaç iddia olarak kalsa da EOS projesinin şu açılardan benzersiz olduğu kabul edilebilir:
- Tüm blockchain’lerden daha yüksek ölçeklenebilirlik sunmaktadır.
- Madenciliği tercih edilen yetkilendirilmiş pay sistemi nedeni ile iş ispatı konsensüs mekanizmasına göre farklıdır.
- DAPP’lerin dikey ve yatay ölçeklenebilmesi için tasarlanan bir blockchain mimarisine sahiptir.
- Çoklu CPU kümelerinde çalışır ve hesap oluşturma, veritabanı ve kimlik doğrulama gibi teknolojiler ile eşzamansız iletişim ve uygulama programlamalarına olanak tanır.
Güncel EOS Coin Fiyatı
Güncel durumda 1 EOS fiyatı %eos+try% TL. Döviz cinsinden ise %eos+usd% Dolar olarak borsalarda alıcı bulmaktadır. Son olarak, EOS Coin 24 saatte %eos+yuzde%.
Henüz 2018 yılının Nisan ayında 22,89 dolarla zirve yapan EOS Coin, devamında yakaladığı yükseliş ivmelerindeki en yüksek fiyatlamalarında eski zirvesini geçemedi. Güncel fiyatı ile EOS, tüm zamanların en düşük seviyesine göre %90 primli fiyatlanmaya devam etmektedir.
EOS Coin’in Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?
EOS Coin, büyük rakipler arasında benzersiz teknolojisi ile varlığını sürdürmeye odaklanmıştır. Ethereum gibi bir projeyi kendisine rakip olarak alan projede bir zamanlar muhteşem bir performans gözlenirken, yıllardaki performans geçmişin gölgesinde kalmıştır. Projenin değerlendirilmesi adına hangi artılara ve eksilere sahip olduğunu analiz etmek isteyen okurlarımız için aşağıda başlıklar halinde EOS Coin avantajları ve dezavantajları sıralandı.
Avantajları:
- Saniyede milyonlarca işlem ve işlem ücretlerinin kaldırılmasını vaat etmektedir.
- Yüksek ölçeklenebilirliğe sahiptir.
- Arayüz gelişimi için kullanılan web araç takımı ile desteklenir.
- Büyük borsalarda listelenmektedir.
Dezavantajları:
- Hedeflediği DAPP geliştiricileri ile arasında Ethereum gibi zorlu ve güçlü bir rakip bulunmaktadır.
- Projeye dahil olan Block.one sonrası uzmanlar, merkeziyetsiz doğadan uzaklaşıldığı noktasında eleştirilerini iletmektedirler.
- BTC ve tüm altcoin’lerde rekorlar kırılırken EOS, 2018 yılı zirvesini aşamamıştır.
- Token arzı enflasyonisttir ve maksimum arzın %10’una tekabül eden emanet token’ler de büyük çoğunlukla dolaşıma sokularak enflasyonist yapı artırılmıştır.
- Volatilite yüksektir ve daha muhafazakar yatırımcılar için EOS Coin mantıklı bir yatırım aracı olarak görülmeyebilir.
EOS Coin Hangi Borsalarda Var?
EOS Coin Binance gibi büyük borsalar yanında Coinbase gibi ABD merkezli kripto borsalarında kendisine yer buldu. EOS Coin yatırımı için hesap açılabilecek kripto para borsalarının tamamı aşağıda listelenmektedir:
- Binance
- Coinone
- Huobi Global
- Coinbase Exchange
- Bybit
- KuCoin
- Bitthumb
- Gate.io
- Kraken
- Bitfinex
- Binance.US
- Bittrex
- Poloniex
- OKX
- ZB.COM
- MEXC
- FMFW.io
- LBank
- Crypto.com Exchange
- Phemex
- AscendEX (BitMax)
- ProBit Global
- PancakeSwap (V2)
EOS Coin Piyasa Bilgileri
EOS Coin toplam arzı 1 milyar adettir. EOS Coin 29 Nisan 2018 tarihinde $22,89 fiyatla tüm zamanların en yüksek seviyesine (ATH) ulaştı. 23 Ekim 2017 tarihinde ise EOS Coin, $0,48 fiyatla tüm zamanların en düşük seviyesini (ATL) gördü.
EOS Coin Nasıl ve Nereden Satın Alınır?
- 1. Adım: EOS Coin satın almak için, Binance, Coinbase, vb. EOS listeleme yapan kripto borsalarının web sitelerine erişim sağlayan ve KYC bilgilerinizi kullanarak ücretsiz hesap oluşturun.
- 2. Adım: Hesabınızı aktifleştirmek için güvenlik sekmesi altında yer alan Seviye 1 ve Seviye 2 doğrulamalarını tamamlayın.
- 3. Adım: Hesabınızı aktifleştirmenin ardından borsanın desteklediği ödeme yöntemini kullanarak hesabınıza para gönderin.
- 4. Adım: Gönderdiğiniz bakiye tutarınca EOS Coin alış emri oluşturmak için kripto para alım ve satım ekranını kullanarak, borsanın desteklediği parite çiftini kullanın.
- 5. Adım: Gerçekleşen emir sonrası EOS bakiyenizi borsada tutabilir ya da donanım cüzdanda saklayabilirsiniz.
Özet
EOS Coin, Ethereum’un en güçlü rakibi olarak ortaya çıkan ve vaat ettiği yüksek hız ve işlem ücretleri vaatlerini yerine getirmek için kendisini geliştiren bir blockchain projesidir. DAPP’ler için geliştirilen ve tıpkı web uygulamalarında olduğu gibi DAPP’lerin geliştirilmesini, çalıştırılmasını ve barındırılmasını destekleyen EOS, büyük borsalarda listelenmiştir. Güçlü rekabet ve enflasyonist arz gibi negatif yönleri bulunan projenin ölçeklenebilirlik noktasında avantajlı olduğu söylenebilir.