İnternetin geleceğini merkezi olmayan ağ üzerinde gören ve büyük verinin işlenebilmesini kolaylaştırmak adına benzersiz teknolojik çözümler sunan DxChain, 3.0 güncellemesi ile dikkatleri üzerine çekti. Değerli veriler için blok zincirinde güvenli ve verimli depolamayı gerçekleştirmeyi hedefleyen DxChain projesinin en çok merak edilen yönlerine yer verilen rehber yazımızda; DX Coin nedir, hangi borsalardan alınıp satılır, avantajları ve dezavantajları nelerdir, hangi yönlerden benzersizdir gibi pek çok soru yanıtlandı.
DxChain Token (DX) Coin Nedir?
DxChain, büyük verinin işlenmesini ve makine öğreniminin kolaylaştırılması için geliştirilmiş bir blockchain projesidir. DX Coin, kullanıcıların platform aracılığı ile gönderdikleri verilerin değerine ve kalitesine dayanan bir oluşturma sürecine sahip kripto para birimidir. DxChain’in yerel token’i olan DX Coin, zincir içi faaliyetlerin gerçekleştirilmesi için ekonomik teşviklerin sağlanması adına kullanılan ve kullanıcılarına DxChain ekosisteminde oy hakkı tanıyan bir yönetişim belirtecidir.
DxChain Token Projesi ve Whitepaper
DxChain’in hedefi, kullanıcılarının büyük veri setlerini güvenli bir şekilde takas etmelerine ve bu verilere dayalı olarak geliştirilen analitiklerden maksimum fayda sağlamalarına izin vermektir. Bu hedef doğrultusunda geliştiriciler çözümü kullanıcılara makine öğrenimi deneyleri ve testleri yapabilecekleri güvenli bir ortam sunmakta bulmuş ve merkezi olmayan veri depolama ile bu ortamı sağlamayı başarmışlardır.
2018 yılında beta lansmanı yapılan DxChain’de blockchain teknolojisi ile makine öğrenimi ve büyük veri işleme için artan hesaplama gücü kullanıcılara sağlanmaktadır. Sunulan hesaplama bant genişliği ile veri bilimcilerinin platform üzerinden satın aldıkları veri kümeleri ile daha kolay çalışmalarını sağlayan DxChain Token teknolojisi hakkında detaylı bilgi almak için rehber yazımızla birlikte https://dxchain.gitbook.io/dxchain/dxchain-3.0-litepaper adresi üzerinden ulaşılabilen DX Coin whitepaper’ını takip edebilirsiniz.
DX Coin Kurucuları Kim, Hangi Ülkeye Ait?
DxChain, 2018 yılında Allan Zhang ve James Li tarafından geliştirildi. Çin merkezli geliştirilen projede geliştiricilerin yolu ilk kez Zhang’in halen CEO olarak görev yaptığı 2013 yılında kurulan Trustlook AI Cybersecurity’de kesişti. İkili 2018 yılına gelindiğinde DxChain üzerinde çalışmaya başlayarak aynı tarihte projenin lansmanını gerçekleştirdiler.
DxChain çekirdek ekibinde yer alan isimler ise dünyanın farklı lokasyonlarında yer alırlar. Çekirdek ekibinin %85 gibi yüksek bir oranını Ar-Ge personeli olarak istihdam eden projede personellerin uzmanlıkları internet ve blok zinciri ağırlıklıdır.
Kullanım Alanları Nelerdir?
DX Coin kullanım alanları geniştir. Uygulanan yeni güncellemeler ile DX Token iyileştirme hedefleri birer birer gerçekleştirilmektedir. Son güncelleme ile DX Coin’in kazandığı kullanım alanları şu şekilde paylaşılabilir:
- Ekosistem için ekonomik teşvikler,
- İşlem ücretlerinin ödemeleri,
- Oy hakkı elde edilmesi,
- Ağın güvenliğinin ve istikrarının korunması,
- Kullanıcıların blok ödüllerinden yararlanması,
- DX kullanımını iyileştirmek için stake etme,
- Bir değer birimi olarak cüzdanlar arası transfer edilebilme.
DxChain Token Projesini Benzersiz Yapan Nedir?
Bir veri ticaret platformu olarak tasarlanan DxChain, kullanıcılarına büyük veri kümelerini alma ve değiştirme olanağı tanıyan çok yönlü bir veri bilimi aracı olarak öne çıkar. Benzersiz özellikler ile hedeflediği misyona ulaşmayı başaran DxChain Token’in öne çıkan özelliklerini şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Veri bilimcilerin büyük miktarlarda hassas verileri depolamasına ve değiştirilmesine olanak tanır.
- Veri bilimcilere veri setleri ile çalışmanın yanında veri setleri göndermek ve almak için kullanılabilecek en güvenli arayüzlerden birisini sunar.
- Sunulan hesaplama bant genişliği ile satın alınan veri kümeleri ile veri bilimcilerinin daha kolay çalışmasını sağlar.
- Paylaşılan verilere ilişkin tüm süreç tamamen merkezi olmayan bir hale getirilmiştir.
- Veri depolamasını güvence altına almak için bir uzay-zaman kanıtı (PoSt) konsensüs mekanizmasına dayanırken, ağa veri taşımasına izin vermek için kanıtlanabilir veri bulundurma (PDP) kullanmaktadır.
- Ethereum ile DxChain arasında hızlı, güvenli ve düşük maliyetli bir çapraz zincir köprüsü oluşturan DxChain Bridge isimli AWS Nitro Enclave ile oluşturulan bir köprü kullanır.
- Geliştiricilerin EVM’yi kullanabilmeleri ve merkezi olmayan uygulamaları (DAPP’leri) bir değişiklik yapmadan DxChain’e derleyebilmeleri için EVM üzerinde genişletmeler ve optimizasyonlar gerçekleştirdiler.
DX Coin’in Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?
Veri alanında sunduğu yenilikçi ve güvenli çözümler ile popülerlik kazanan DxChain, yerel belirteci DX Coin’in benimsenmesine yönelik attığı adımlar ile de önemli bir güç kazanmaktadır. Ethereum uyumluluğu, benzersiz teknolojisi ve merkeziyetsiz çözümleri ile öne çıkan projeyi şeffaf bir şekilde değerlendirmeniz için hazırlanan DX avantaj ve dezavantajlarına aşağıdan ulaşabilirsiniz:
Avantajları
- Ethereum Sanal Makinesi (EVM) ve RPC ile uyumludur.
- Ethereum ile DxChain arasında değiş-tokuşa izin veren köprüye sahiptir.
- Veri bilimcilerinin çalışmalarını kolaylaştıran güvenli ve hızlı bir ortam sağlar.
- Büyük miktardaki hassas verinin saklanması için gereken güvenli ortamı temin eder.
- Yerel belirteç DX Coin, ekosistemin pek çok alanında desteklenmektedir.
- Stake ve blok ödülleri yoluyla pasif gelir elde edilebilir.
- Projenin yol haritası birkaç yıl içinde web sitesinde paylaşılmakta olup geliştirici ekip, paylaştıkları haritaya uygun yeni güncellemeleri gerçekleştirmeye özen göstermektedirler.
Dezavantajları
- Sınırlı sayıda kripto para borsasında listelenir.
- Toplam token arzı enflasyonist olmakla birlikte maksimum token arz sınırına ilişkin bilgi bulunmaması, DX Coin fiyatı üzerinde baskı oluşturmaktadır.
- Veri takası ve makine öğrenimi alanında faaliyet gösteren büyük projeler ile rakiptir.
DX Coin Hangi Borsalarda Var?
DX Coin’in listelendiği borsa sayısı ve borsa isimleri açısından dezavantajlı olduğundan bahsetmiştik. Şimdi gelin, hep birlikte DX Coin’in listelendiği borsaların hangileri olduğuna göz atalım:
- Gate.io
- Bilaxy
- ProBit Global
DxChain Token Coin (DX) Piyasa Bilgileri
DX Coin toplam arzı 100.000.000.000 adettir. DxChain Token’de maksimum arz bilgisi mevcut değildir. DX Coin, 29 Mart 2021 tarihinde tüm zamanların en yüksek seviyesini (ATH) $0,003063 fiyatla gördü. DX Coin’de tüm zamanların en düşük seviyesi (ATL) ise 25 Kasım 2018 tarihinde $0,0001216 fiyatla görüldü.
DX Coin Nasıl ve Nereden Satın Alınır?
- 1. Adım: Gate.io, ProBit Global ya da Bilaxy web sitelerine ya da mobil uygulamalarına erişim sağlayın.
- 2. Adım: Tercih ettiğiniz borsa ve ulaşma yöntemindeki işlem sıralamasını takip ederek ücretsiz üyelik oluşturun.
- 3. Adım: Üyeliğinizi aktif bir kripto para borsası hesabına dönüştürmek için “Güvenlik” sekmesi altında yer alan güvenlik doğrulamalarını tamamlayın.
- 4. Adım: Aktifleştirdiğiniz hesaba para transfer edin.
- 5. Adım: Bakiyeniz tutarınca DX Coin alış emri oluşturun ve emrin gerçekleşmesini bekleyin.
- 6. Adım: Gerçekleşen emir sonrası işlem sonucu otomatik olarak borsa bakiyenize yansırken, bakiyenizde yer alan DX Coin’i alternatif dijital cüzdanlara taşıyabilirsiniz.
Özet Olarak
DxChain Tokne (DX) Coin, değerli verilerin güvenlik sorununu çözmek adına merkezi olmayan depolama çözümü sunan bir blok zinciri ağının yerel ve yönetişim token’idir. Veri bilimcilerine sunduğu teknolojik çözümler ile popülerlik kazanan DxChain, 2018 yılında kurulduğu günden bugüne gelişimini sürdürmektedir. Yerel belirtece biçilen rol ve vizyon sahibi geliştirici ekibi ile dikkat çeken projede maksimum token arzı sınırı bulunmazken, toplam arz enflasyonist bulunmaktadır. DX Coin ise henüz üç kripto para borsasında listelenirken; Binance, KuCoin a da Coinbase Exchange gibi kripto para borsalarında işlem görmemektedir.