Yerli kripto para sektörü, TCMB tarafından kamuoyuna duyurulan kripto para ile ödeme yasağını konuşmaya devam ediyor. Bir hukuk şirketinin bu düzenlemeye karşı iptal davası açacağı dikkatlerden kaçmadı…
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayımladığı kripto para düzenlemesi tartışmaları sürüyor. Türkiye ve dünyadaki kripto para piyasasının gündeminde yer alan bu gelişme sektörün geleceği açısından da kritik görülüyor. Edinilen bilgilere göre TCMB tarafından duyurulan kripto varlıklarla ödeme yasağına karşı dava açılıyor.
Sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada hukuk firması GlobalB’nin kurucu ortağı Sima Baktaş, bu doğrultuda harekete geçtiklerini belirterek şunları söyledi: “Kurucu ortağı olduğum GlobalB A. Ş. olarak kripto para ile kayıt alıyor ve gelecek iş planımızda kripto para ile ödeme iş modelimize yer veriyoruz. Bu sebepten dolayı Merkez Bankası’nın kripto para ödemelerini yasaklayan yönetmeliğine karşı iptal davası açıyoruz.”
TCMB Kararına Karşı İptal Davası
Kamuoyuna bu konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Sima Baktaş, söz konusu yönetmeliğin Borçlar Kanunu’nun 26. Maddesindeki “Sözleşme Özgürlüğü İlkesi”ne aykırı olduğunu öne sürüyor. Hukuk kurallarına göre yönetmelik hükümlerinin kanunlara aykırı düzenlenemeyeceğine dikkat çeken Baktaş’ın açıklamaları da sosyal medyada büyük destek gördü.
Söz konusu sebeplerden ötürü TCMB’nin kripto para ile ödeme yasağına ilişkin bu yönetmeliğin iptal edilmesi gerektiğini savunan isme destek giderek arttı. Resmi Gazete’de yayımlanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası imzalı “Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik” gündemdeki yerini korumaya devam ediyor.
Kripto Paralar ile Ödemeler Yasaklandı
TCMB’nin yayımladığı yönetmelikte kripto para birimlerinin ticari ödemelerde doğrudan ya da dolaylı şekilde kullanılamayacağı açıkça belirtildi. Bunun üzerine kripto paraların ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılmasına yönelik hizmet sunan tüm kuruluşlar da faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldı. Söz konusu yasak 30 Nisan 2021 tarihi itibari ile resmen yürürlüğe girecek.