2020 yılında ilk kez yaptığı giriş ardından performansı ile göz dolduran PowerPool, son dönemde yeniden Türk yatırımcıların gündemindeki önemini kazandı. Otomasyon ve yönetişim konularına bakış açısı ve ilk kez hayata geçirdiği fikirleri ile dikkat çeken PowerPool protokolünü tanıtmak adına hazırlanan rehber içeriğimiz; PowerPool nedir, ne vaat eder, hangi yönlerden farklıdır, artıları ve eksileri nelerdir gibi merak edilen soruları yanıtlıyor.
PowerPool (CVP) Coin Nedir?
PowerPool garantili otomatik işlem yürütme ve zincir dışı hesaplamaları için merkezi olmayan ve otonom bir ağdır. Merkezsiz finans (DeFi), Web3 uygulamaları ve bireyler için geliştirilen PowerPool protokolünün yerel varlığı CVP Coin’dir. CVP, PowerPool projesinin yönetişim token’idir.
PowerPool Projesi ve Whitepaper
PowerPool, Ethereum (ETH) tabanlı protokollerde stake gücü elde edilmesi amacı ile geliştirildi. Yönetişim gücü biriktirmeye odaklanan PowerPool bu hedefini token sahiplerinin yönetim token’lerini bir araya toplamasına, ödünç alıp vermesine ve ayrıca gelir elde ederek protokollerde yönetişim güçlerini artırmalarını sağlayarak yerine getirmek istemektedir. Bu anlamda Concentrated Voting Power (CVP) ismini verdiği yerel varlığını da PowerPool platformundaki kullanıcıları yönetmek ve teşvik etmek için kullanan proje, DeFi ve Web3 uygulamalarının önemli sorunlarına çözüm sunmayı başarır.
PowerPool, meta yönetişim fikrinin mucididir. DeFi’de yönetişim gücü biriktirmek adına bir protokol oluşturmaya başlayan geliştiriciler sürecin devamında topluluk kararları ve Delphi Digital gibi büyük destekçiler tarafından yönlendirilen PowerPool’u hayata geçirdiler. PowerPool ise akıllı jeton sepetleri ve kasalar gibi otomatikleştirilmiş DeFi ürünleri geliştirmeye yöneldi ve sonrasında zincir içi işlemleri ve zincir dışı hesaplamaları yürüten PowerAgent desteği ile sınıfının en iyisi Web3 otomasyon katmanını sunmaya odaklandı.
Akıllı sözleşmelerin kendi başlarına yürütülemeyeceğini fark eden ve bu nedenle Web3 ve DeFi protokollerinin otomasyon ağlarına olan ihtiyacını fark eden protokol Etheruem üzerinde çalışan PowerAgent otomasyon ağı ile desteklenir. Otomasyon ağları, kripto altyapısının üçüncü ayağını oluşturmak için L1/L2 ağlarını ve kehanet ağlarını tamamlar. Merkezi olmayan ve izinsiz bir ağ olan PowerAgent, DeFi’de giderek daha fazla gerekli hale gelen otomasyon ihtiyacını karşılar. Farklı bir yönetişim mantığını benimseyen protokolün teknolojisi hakkında bilgi edinmek için https://docs.powerpool.finance/ adresi üzerinden erişim sağlanabilen whitepaper’a göz atabilirsiniz.
CVP Coin Kurucuları Kim, Hangi Ülkeye Ait?
PowerPool 2020 yılının Ağustos ayında Leeroy Oshiya ve Not.Satoshi olarak tanınan iki anonim ortak tarafından başlatıldı. Anonim ortaklardan ilki Oshiya kendisini bir güç komisyoncusu ve sektörün en iyi bağlantılarına sahip olan isimlerden birisi olarak tanıttı. Projenin CTO’su olarak görev alan Not.Satoshi ise erken dönem kripto benimseyen kişiler arasında olduğunu iddia ediyor. Proje güncellemelerini takip etmek içinse aşağıda paylaşılan PowerPool sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz:
- Twitter - @powerpoolcvp
- Discord – PowerPool/PowerAgent
- Telegram – PowerlPool Announcements
- Medium – powerpoolcvp
- Github – powerpool-finance
Kullanım Alanları Nelerdir?
CVP Coin kullanım alanları şu şekildedir:
- Yönetişim: PowerPool DAO aracılığı ile CVP kullanıcıları protokolün yönetişimine katılabilirler.
- Güvenlik: Ağı korumak için protokol ücretleri ile ödüllendirilen CVP Güvenlik Modülünde stake edilir.
- Ağ Çalışmasını Sağlamak: Doğru ağ çalışmasını sağlama ve iş sahiplerini kesme mekanizması aracılığı ile güven altında tutma adına PowerAgent v2 düğümlerinde staking için CVP kullanılır.
- Görev Erişimi: Platform içinde verilen görevlere erişim sağlanması adına CVP miktarı önemlidir.
- Yatırım: Listeleme yapan kripto para borsaları aracılığı ile CVP alınabilir, satılabilir ve takas edilebilir.
- Para Transferleri: Dijital cüzdanlar ya da borsalar yardımı ile para transferlerinde CVP kullanabilirsiniz.
PowerPool Projesini Benzersiz Yapan Nedir?
PowerPool, otomatikleştirilmiş DeFi ve Web3 ürünleri sunarak sektörün ihtiyacının giderek arttığı “otomasyon” konusuna eğiliyor. Akıllı sözleşmelerin kendi kendilerine yürütülemeyeceğini fark eden geliştiriciler çözümü PowerPool ile sunmaktadırlar. Bununla birlikte ETH protokollerinde DeFi projelerinde yönetişim gücü biriktirmeye odaklanarak farklı bir misyon edinen PowerPool’un farklı yönlerini aşağıda sizler için sıraladık:
- Otomatik akıllı sözleşme yürütmeleri için merkezi olmayan ve izinsiz bir katman sunar.
- Yürütme olmaması durumunda görev sahibini kayıplardan korumak için otomatik Keeper hisse kesme fonksiyonunu devreye alır.
- Gaz verimliliğine odaklanır ve EVM uyumlu herhangi bir blok zincirinde çalışabilir.
- Yüksek değerli görevler içeren karmaşık stratejiler için otomasyon gücünden yararlanır.
- Keeper seçimi, kesme ve Keeper ödüllerinin hesaplaması gibi konular için ayrı ayrı algoritmalar kullanır.
CVP Coin’in Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?
Meta yönetişim fikrinin mucidi PowerPool’un avantajları ve dezavantajları hakkında merak ettiklerinizi aşağıdaki iki alt başlıktan takip edebilirsiniz:
Avantajları
- Gaz ücretleri düşüktür.
- Staking yolu ile pasif gelir elde edilebilir.
- Daha adil bir karar alma mekanizması oluşturur.
- Her yıl yüzde 15 olarak belirlenen dolaşımdaki CVP’nin artış miktarı makul kabul edilebilir.
- Güçlü destekçilere sahiptir.
- Binance, OKX, vb. büyük kripto para borsalarında listelenir.
Dezavantajları
- Proje, anonim iki geliştirici tarafından hayata geçirilmiş ve bu yaklaşım “güvenilirlik” anlamında sorun teşkil edebilir.
- CVP fiyatları aşırı oynaktır.
- Saldırı ve çalınma riskine karşı CVP Coin’i donanım cüzdanda saklayabilirsiniz.
CVP Coin Hangi Borsalarda Var?
CVP Coin listelenen kripto para borsalarından bazıları şunlardır:
- Binance
- OKX
- Uniswap (V2)
- Huobi
- Gate.io
- MEXC
- Poloniex
- ProBit Global
- CoinEx
- Hotcoin Global
PowerPool (CVP) Coin Piyasa Bilgileri
CVP Coin maksimum arzı 100.000.000 adettir. CVP Coin, 1 Eylül 2020 tarihinde $16,55 fiyatla tüm zamanların en yüksek değerine (ATH) ulaştı. CVP Coin’de tüm zamanların en düşük değeri (ATL) ise $0,2142 fiyatla 18 Haziran 2022 tarihinde görüldü. CVP Coin piyasa analizi ve analistlerin değerlendirmeleri için hazırladığımız ayrıntılı içeriğe göz atabilirsiniz.
CVP Coin Nasıl ve Nereden Satın Alınır?
- Adım: Binance, OKX, Gate.io, Huobi, vb. CVCP listeleme yapan kripto para borsalarının web sitelerine giriş yaparak ücretsiz hesap oluşturun.
- Adım: “Güvenlik” sekmesi altında yer alan iki doğrulamayı tamamlayın.
- Adım: Doğrulama onayı ardından aktifleştirilen borsa hesabınıza para gönderin.
- Adım: Kripto para alım ve satım menüsü yardımı ile CVP alım emri verin ve emrin gerçekleşmesini bekleyin.
- Adım: Gerçekleşen emir ardından CVP Coin’i borsa cüzdanınızda muhafaza edebilir ya da alternatif borsa ya da dijital cüzdan seçeneklerine transfer edebilirsiniz.
Özet Olarak
PowerPool (CVP) Coin, Ethereum tabanlı projelere demokrasi getirmeyi hedefleyen protokolün yerel ve yönetişim belirtecidir. Ağda yapılacak oylamalara katılma hakkı elde etmek için CVP tutulması gerekirken aynı zamanda bazı özellikler ile CVP ağ içinde desteklenir. Yüksek gas fee sorununa çözüm sunan ve daha fazla yönetişim gücü biriktirmek adına kullanıcılarını destekleyen PowerPool’un yerel varlığını satın almak için Binance, OKX, Gate.io ve Huobi gibi listeleme yapan kripto para borsalarından hesap açmanız yeterlidir.