Web3 ile birlikte giderek önemi artan özel verilerin ticaretini mümkün kılan datatoken teknolojisi ile tanıdığımız Ocean Protocol, ülkemizde de yatırımcıların gözdesi. Projeye yönelik merak edilen tüm soruların yanıtlandığı rehber içeriğimizde aradığınız Ocean Protocol nedir, ne vaat eder, benzersiz yönleri nelerdir, OCEAN Token artıları ve eksileri nelerdir sorularının tüm yanıtlarına ulaşabilirsiniz.
Ocean Protocol (OCEAN) Token Nedir?
Ocean Protocol, kullanıcıların paylaştıkları veriler üzerinden gelir elde etmesine olanak tanıyan ve Ethereum (ETH) blok zinciri üzerine inşa edilmiş Web3 tabanlı bir blockchain platformudur. Kullanıcılarına verileri üzerinde tam kontrol, şeffaflık ve denetlenebilirlik sunan protokolün yerel varlığı OCEAN Token’dir. OCEAN, ekosistem içi tokenominin oluşturulması adına kullanılan ve ERC-20 standartlarında geliştirilmiş fayda ve yönetişim belirtecidir.
Ocean Protocol Projesi ve Whitepaper
Ocean Protocol, verilerin özel ve güvenli bir şekilde yayınlanarak tamamen kullanıcının denetiminde ticaretinin yapılabileceği merkezsiz bir platform yaratma hedefi ile geliştirildi. Ethereum blok zinciri üzerine merkezsiz bir veri alış veriş protokolü olarak geliştirilen Ocean Protocol, kullanıcılarına verileri üzerinde tam kontrol sağlarken şeffaflık ve denetlenebilirlik sunarak yerel varlığını oluşturduğu ekonominin tam ortasına yerleştirdi.
Ocean Protocol kullanıcıları, ağ aracılığı ile kendi veri piyasalarını oluşturabilirler. Platforma veri sahipleri tarafından aktarılan tüm veriler ile yapay zeka modelleri oluşturulabilirken, yüklenen tüm veriler platform tarafından Web3’e uygun bir güvenlik ve gizlilikte muhafaza edilir. Veri ticaretini gerçekleştirmek adına Ocean Protocol merkezsiz bir borsa (DEX) geliştirdi ve veri ticaretinde ERC-20 standartlarında geliştirilen yerel varlık OCEAN jetonu yetkilendirildi.
Ocean Protocol, kullanıcılarına veri ticareti yolu ile kazanç elde etme fırsatı sunacak şekilde çalışıyor. Giderek önemi artan verilerin sahipleri paylaştıkları özel verileri ile kazanç elde ederken, bu verileri kullanan geliştiriciler için de maliyetler düşüyor. En iyi Big Data ve AI uygulamaları arasında gösterilen Ocean Protocol’den herkes yararlanabiliyor. Veri analistleri yanında bilim insanları, araştırmacılar ve tüketiciler platform üzerinden başka yerde bulamayacakları verilere ulaşabilirler. Verileri finansal varlıklara dönüştürmek için benzersiz datatoken’leri kullanan ve herkese açık bir Pazar sunarak demokratikleşme ihtiyacına karşılık veren projenin teknolojik detayları için https://oceanprotocol.com/tech-whitepaper.pdf adresi üzerinden yayımlanan OCEAN Whitepaper’ina başvurabilirsiniz.
OCEAN Token Kurucuları Kim, Hangi Ülkeye Ait?
Ocean Protocol, 2017 yılında Bruce Pon ve Trent McConaghy tarafından kuruldu. Pon, blok zincir veri tabanı BigchainDB’nin kurucusudur ve 2013 yılından bugüne veri ve yapay zekayı bir araya getirmek için çalışmalarını sürdürdü. McConaghy ise yaratıcı yapay zeka alanında doktora yaptı ve bu alanda kitaplara sahip olan bir isimdir. Ocean Protocol projesine yönelik önemli güncellemeleri takip etmek adına aşağıda paylaşılan OCEAN sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz:
- X (Twitter) - @oceanprotocol
- Discord – Ocean Protocol
- Github – Ocean Protocol
- YouTube - @OceanProtocol
- Telegram – Ocean Protocol
- Instagram – oceanprotocol_
Kullanım Alanları Nelerdir?
OCEAN Token kullanım alanları şu şekilde sıralanabilir:
- Yönetişim: OCEAN kullanıcıları platformun geleceğine yönelik kararların oylamalarına katılabilirler.
- Veri Ticareti: Platform üzerinden gerçekleştirilen veri ticareti için OCEAN kullanılır.
- Staking: OCEAN, stake edilerek pasif gelir elde edilebilir.
- Yatırım: Listeleme yapan kripto para borsaları üzerinden OCEAN alınabilir ve satılabilir.
- Para Transferleri: Sınır ötesi para transferlerinde itibari para yerine OCEAN kullanılabilir.
Ocean Protocol Projesini Benzersiz Yapan Nedir?
Ocean Protocol, Web3 için büyük önem arz eden verileri finansal varlıklara dönüştüren benzersiz datatoken kullanımı ile farklılaştı. Kullanıcıların platforma yükledikleri verileri datatoken’e dönüştüren ve bu yolla ticaretini destekleyen Ocean Protocol, dahili bir DEX aracılığı ile veri ticaretini destekliyor. Kullanıcı verilerine Web3’ün istediği güvenlik ve gizliliği sunan protokolün farklı yönleri şu şekilde paylaşılabilir:
- Kullanıcılar, datatoken’e dönüştürdükleri veriler yolu ile herkese açık bir Pazar üzerinden ticaret yapabilirler.
- Yapay zekayı ve Big Data’yı geliştirmeye ve tabana yaymaya odaklanır.
- Veri bilimciler, platformun Ocean Python kütüphane kaynakları ve araçları üzerinden verilerle doğrudan bir ara yüz oluşturabilirler.
- Kullanıcı verileri protokol üzerinde yüksek güvenlik ve gizlilikte korunur.
- Kullanıcılar, platforma yükledikleri veriler ile yapay zeka modelleri oluşturabilirler.
Güncel OCEAN Token Fiyatı
Son gelen verilere göre 1 OCEAN fiyatı %ocean-protocol+try% TL. Döviz cinsinden ise %ocean-protocol+usd% Dolar olarak borsalarda alıcı bulmaktadır. Son olarak, Ocean Protocol 24 saatte %ocean-protocol+yuzde%.
OCEAN Token’in Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?
Web2 platformlarından farklı olarak kullanıcılarına özel verileri yolu ile kazanç elde edebilecekleri bir platform sunan Ocean Protocol’ün güçlü ve zayıf yönleri aşağıda paylaşılıyor:
Avantajları
- Kullanıcılar, Web2 platformları aksine protokol üzerinden verilerini satarak para kazanabilirler.
- Staking yolu ile pasif gelir elde edilebilir.
- Araştırmacılar, bilim insanları ve pek çok sektör temsilcisi Ocean Protocol aracılığı ile herhangi bir yerde bulamayacakları verilere düşük maliyetle ulaşabilir.
- Kullanıcıların verileri yüksek güvenlik ve gizlilikle muhafaza edilir.
- Verilerin denetlenebilirliği, şeffaflık ve tam kullanıcı kontrolü sağlanır.
- Büyük kripto para borsalarının hemen hemen tamamında OCEAN belirteci listelenir.
- Kullanıcılar, platform üzerinden yapay zeka modelleri oluşturabilir.
Dezavantajları
- Veri ticaretine yönelik artan proje sayısı sonrası OCEAN belirteci yüksek rekabetle karşılaştı.
- OCEAN fiyatları aşırı volatildir.
- OCEAN belirtecinin maksimum token arzı nispeten yüksek kabul edilebilir.
- Saldırı ve çalınma riskine karşı OCEAN jetonunu donanım cüzdanda saklayabilirsiniz.
OCEAN Token Hangi Borsalarda Var?
OCEAN Token listeleme yapan kripto para borsalarından bazıları şunlardır:
- Binance
- Kraken
- KuCoin
- Coinbase Exchange
- Bithumb
- Gate.io
- Uniswap
- HTX
- Crypto.com Exchange
- Bitfinex
Ocean Protocol (OCEAN) Token Piyasa Bilgileri
OCEAN Token maksimum arzı 1.410.000.000 adettir. OCEAN Token, 10 Nisan 2021 tarihinde $1,94 fiyatla tüm zamanların en yüksek değerine (ATH) ulaştı. OCEAN Token’de tüm zamanların en düşük seviyesi (ATL) ise 11 Ağustos 2019 tarihinde $0,01351 fiyatla görüldü. OCEAN Token piyasa analizi ve uzman değerlendirmeleri için hazırladığımız analiz içeriğine buradan ulaşabilirsiniz.
OCEAN Token Nasıl ve Nereden Satın Alınır?
- 1. Adım: Binance, Kraken, KuCoin, vb. listeleme yapan kripto para borsalarının web sitelerine girin ve ücretsiz üyelik oluşturun.
- 2. Adım: Açtığınız borsa hesabını KYC doğrulamalarını tamamlayarak aktifleştirin.
- 3. Adım: Hesabınıza para ya da stabilcoin gönderin.
- 4. Adım: Yatırım için ayırdığınız tutara karşılık gelecek şekilde kripto para alım ve satım aracını kullanarak OCEAN alım emri girin ve emrin gerçekleşmesini bekleyin.
- 5. Adım: Gerçekleşen emir sonrası borsa cüzdanınıza yansıyan OCEAN Token’i dilerseniz donanım cüzdana çekebilirsiniz.
Özet Olarak
Ocean Protocol (OCEAN) Token, yapay zeka ve veri bilimini birleştiren bir ekip tarafından geliştirilen veri ticaret platformunun fayda ve yönetişim token’idir. Ocean Protocol, Web3 standartlarında verilere güvenlik ve gizlilik sağlarken kullanıcıların bu veriler aracılığı ile kazanç elde etmesine olanak tanır. Staking yolu ile pasif gelir de elde edilebilen platformun yerel varlığı OCEAN; Binance, Kraken, HTX, vb. kripto para borsaları üzerinden satın alınabilir.