Kriptopara

Kripto Para Madenciliği (Mining) Nedir? Nasıl Yapılır?

    Her biri farklı donanım ve teçhizatların kullanılması ile yapılan ve çeşitli şekillerde yapılan kripto para madencilik tiplerini bu yazımızda detaylı olarak ele alacağız. Hem bireysel hem de madenci havuzlarında kripto para birimi üretmeye imkan sağlayan madenciliğin kapsamlı tanımı, çeşitleri, nasıl yapıldığı, en avantajlı madencilik tipinin ne olduğu hakkında sorulara yanıtlar arayacağız. 

    Kripto Para Madenciliği (Mining) Nedir?

    En temel şekilde tanımlamak gerekirse, Blockchain içinde hem kripto para üretimi hem de kripto para yatırımcılarının alım-satım işlemleri yapılır. Bu işlemlerin gerçekleşmesi için merkeziyetsiz modele uygun olan şekilde blok oluşumunun ve blokların onaylanması sürecinin tamamlanması gerekir. Her iki işlem içinde anahtar nokta ise madencilerdir

    Mining Sistemi Nasıl Çalışır?

    Madenciler dünyanın farklı bölgelerinde dağıtık şekilde konumlanan bilgisayarlar üzerinden çalışırlar. Madencilik için yeterli donanıma sahip olan cihaz ve madenci bileşimi, kripto para yatırımcısının emrini vermiş olduğu alım-satım veya takas işleminin yapılabilmesi için blokları bir dizi matematik problemi çözerek oluşturur. Blokların meydana gelirken aynı zamanda işlem için onay madenci tarafından kod çözümü sayesinde verilir. Bu kapsamda madenciler ağ içinde üstlendikleri görev ile kullanıcıların kripto para işlemlerinin gerçekleşmesinde rol oynarken, kripto paranın üretimini de gerçekleştirirler.  Kripto para üretimi ve işlem ücretlerinden açığa çıkan belirli bir miktar kripto para birimi ise ağa katkı sağladığı için madenciye ödül olarak sunulur. 

    Kripto Para Madenciliğinin Amacı Nedir?

    Kripto para madenciliğin birden fazla amacı bulunurken, amaçlar aslında madencilerin başarılarına göre de değişir. İlk ve temel amaç merkeziyetsiz sistemi oluşturmak ve ağda güvenlik koşullarını sağlamaktır.

    Daha geniş bir açıdan bakmak gerekirse; madenciler tüm dünyaya yayılmış bir şekilde farklı bilgisayarlar üzerinden matematik işlemleri çözerler. Bu cihazların tümünün çıkış noktalarının tespit edilmesi ve milyonlarca madencinin onaylarına erişim sağlanması neredeyse mümkün değildir. Bu kapsamda güçlü bir ağ yapısı oluşur. 

    Merkeziyetsizliğinin işlemesi

    Madencilikte ikinci amaç kripto para piyasasının merkeziyetsizliğinin işlemesidir. Yatırımcı işlemlerinin, alım-satım ve takas süreçlerinin hiçbiri tek bir cihaz veya kurumca onay almaz. Milyonlarca madenci onay için çalışırken, kullanıcılar ise arada herhangi bir kurum olmadan bu şekilde kripto para takası yapabilirler.

    Ödüller

    Madenciliğin diğer bir amacı ise kripto para birimi üretmek ve bundan ödül alarak, madenciliği meslek olarak gerçekleştirmektir. Madencilerin her bir onayları ardından açığa çıkan BTC veya ETH miktarından kendilerine belirli bir oranda ödül verilir. Bu kapsamda Madenciler kazanç elde etme amaçlarına ulaşırlar.

    Kaç Çeşit Kripto Madenciliği Vardır?

    3 Farklı çeşit kapsamında kripto para madenciliği yapmak mümkündür. CPU Madenciliği, Bulut madenciliği veya ASIC madencilik seçilerek kripto para üretimi gerçekleştirilebilir. Bu çeşitlerin tümünde farklı avantajlar bulunur.

    CPU Madenciliği

    En bilinen ve en çok tercih edilen madencilik yöntemi ise CPU madenciliğidir. Son derece verimli olması ve yatırım maliyetinin diğer yöntemlere göre daha düşük olması sebebi ile daha fazla tercih edilir. İşlemci, anakart, çoklu ekran kartı, soğutma ekipmanları ile madencilik için gerekli olan, kaliteli donanıma sahip bir cihaz yaratılır.

    Hatta Bulut madenciliği hizmeti sunan birçok şirkette zaten GPU teçhizatları kullanırlar. Ortalama maliyeti 3.000 dolar ve GPU teçhizatlarını içeren, 2 ile 8 ekran kartlı cihaz ile madencilik havuzuna dahil olarak, bir dizi matematik problem çözümü gerçekleştirilir. Bu kapsamda madencilik yapılarak kripto para kazanılır.

    Bulut Madenciliği

    Bulut Madenciliği ise çağımızın teknolojik yapısına en uygun madencilik biçimidir. Burada GPU madenciliğini ve işlemci günü sağlayan bir Bulut tabanlı hizmet sağlayıcı şirketten, işlemci gücü, GPU teçhizat gücü kiralanır. Daha sonra ise uyumlu işlem gücü ve yazılım destekleri ile madencilik havuzlarından gelen matematik problemler çözülerek, kripto para üretimi ve işlem onaylama yapılır.

    ASIC madenciliği

    ASIC madencilik ise ilk madencilerin uyguladığı ve gücün ASIC çipten alındığı madencilik tipidir. Bireysel olarak madencilik yapmak isteyenler direk olarak ASIC çip edinmeli ve bunu cihaza entegre ederek, Blockchain matematik sorularını çözümlendirerek, BTC üretimine başlamalıdır. Bu madencilik, soğutucu araçlar, yüksek elektrik tüketimi ve yüksek maliyet dezavantajları yanında, bireysel BTC üretimi sunar.

    Kripto Para Madenciliği (Mining) Nasıl Yapılır?

    Madencilik yapmak için günümüzde ASIC madencilik yerine Bulut veya CPU madencilik tercih edilir ve yapılır. Çünkü bu işlemler daha düşük maliyet ve gün boyu kripto para üretim imkanı demek. Ancak yüksek kazanç için masraflar gözden çıkarılacak ise bireysel ASIC madencilik tercih edilir.

    Madencilik (Mining) yapmak için ilk olarak donanım açısından kaliteli ve çoklu ekran kartına sahip olan router bilgisayar edinilebilir. Ardından CPU teçhizat alınır veya işlem ve yazılım gücü sunan ve CPU kiralayan Bulut tabanlı hizmet sağlayıcılardan güç kiralanır. Daha sonra internet üzerinden rahatlıkla erişim sağlanan farklı kripto para madenciliği havuzlarından birine veya kripto para borsalarının sundukları madenci havuzu alanlarına kayıt sağlanır. Bu alandan ise bir dizi matematik problem çözümü diğer madenciler ile yapılarak, onay verilen takas işlemleri ardından kripto para birimi ödülleri alınır.

    En İyi Kripto Para Madencilikleri Hangileri?

    En iyi kripto para madencilikler CPU ve Bulut madencilikleridir. Çünkü bu modellerde ilk adımda ASIC çip masrafı yapılmak zorunda kalınmaz. Aynı zamanda üretim sürecine 24 saat boyunca dahil olmak mümkündür. ASIC çip ile 24 saat BTC üretimi ise oldukça masraflı ve yüksek enerji tüketimini açığa çıkaran bir modeldir. Diğer yandan bu enerjinin cihazları ısıtması halinde soğutucu araçlar için bir sistem kurulmalı ve ek masraf yapılmalıdır.

    Bulut ve CPU madencilikte bunlara gerek duyulmaz. Direk olarak çoklu ekran kartı, güçlü işlemci ve CPU teçhizat ile yüksek enerji masrafı oluşmadan madencilik havuzundan üretim yapılır.

    Madenciliğin Avantajlı Yanları Nelerdir?

    Madenciliğin avantajlı yanlarından ilki alım-satım işlemi gerçekleştirmeden de kripto para birimi elde edebilmektir. Diğer bir avantaj ise üretimi yapılacak olan bu kripto para birimini seçebilmektir. Her bir kripto para birimi için farklı madencilik havuzları mevcuttur. Buna bağlı olarak kişi BTC ve ETH üretimini tercih ederek, alım-satıma dahil olmayıp, alım-satım onaylarını yaparak BTC veya ETH kazanır.

    Diğer bir avantaj ise bu işlemin eğer cihaz donanımı yeterli ise tüm gün yapılabilmesi. Belirli madenciler tam zamanlı üretimi uygulayarak yüksek kar elde ederek cüzdanlarında yüksek miktarlı kripto para biriktirme ve bunları stake ederek bir de ek faiz kazancı elde etme yoluna giderler.

    Madenciliğin diğer bir avantajı ise merkeziyetsiz ağın sürekliliğine katkı sağlamaktadır. İşlemden sadece madenci yarar görmez. Blockchain ağıda madencilerin katkıları ile onayların gerçekleşmesini sağlarken, onlara katkılarına bağlı olarak kripto para üretimini ve ödülleri sunar.

    Sonuç

    Kripto paraların her yükselişinde gündemin popüler bir konusu haline gelen madencilik ileride hayatımızın bir parçası olacak gibi görünüyor. Madencilik işlemleri 3 farklı biçimde CPU, Bulut, ASIC madencilik olarak tercihe bağlı şekilde yapılabilir. Madencilik sadece kişiye değil merkeziyetsiz ağa da katkı sağlar. Burada ağda kullanıcı işlemlerinin gerçekleşebilmesi için çözülmesi gereken bir dizi matematik problemin madenci ve cihazı tarafından sonuca ulaştırılabilmesi esastır. 

    Benzer Başlıklar

    Daha Fazla Yükle