Ethereum (ETH) Vakfı’nın bir üyesi ve aynı zamanda yazılım geliştiricisi olan Virgil Griffith’in başı uzun zamandır dertte. ABD mahkemesinin “düşmana yardım” suçundan yargıladığı Griffith’in yargılanma süreci hapishaneden devam edecek. Virgil Griffith’in başı Kuzey Kore ziyaretinden sonra belaya girmişti.
38 yaşındaki ABD doğumlu Virgil Griffith, Ethereum (ETH) ve Wikipedia için çalışıyordu. Ayrıca birçok farklı önemli projede de çalışmış olan Griffith, aynı zamanda Wikipedia’nın indeksleme aracı WikiScanner projesini geliştiren isim. Ethereum Vakfı’nda görev alarak ETH’nin geliştirilmesine de katkı sağlayan Griffith, kişisel özgürlük mücadelelerine destek vermek adına Tor2web projesinde de görev alıyordu. Ancak Griffith, bu görevinden “kullanıcıların trafik verilerini sattığı” gerekçesi ile atıldı. Sonrasında Ethereum Vakfı’nda görev almaya başlayan Griffith’in zorlu günleri de buradan sonra başladı.
Virgil Griffith Neden Suçlanıyor?
ABD Güney New York Bölge Mahkemesi, Virgil Griffith için 2019 yılında Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’ne (DPRK – Kuzey Kore) karşı uygulanan ambargoları delmekle suçlandı. Mahkeme, Griffith’in 2019’da, Kuzey Kore ziyareti sırasında Kuzey Kore’ye ambargoları bypass edebilmeleri için kripto paralar üzerinden tavsiyeler verdiğini iddia etti. Mahkemenin iddialarına göre Griffith Kuzey Kore’de bu ambargoların delinebilmesi için Blockchain ve kripto para sunumları yaptı. Griffith bu nedenle “düşmana yardım” suçlaması ile karşı karşıya kaldı.
Aslında Virgil Griffith söz konusu suçlamada beraat etmişti ve serbest bırakılmıştı. Kefaletle serbest kalan Griffith, şimdi ise aynı suçtan dolayı hapse giriyor. Griffith’in yargı süreci hapisten devam edecek. Zira savcılar, Griffith’in kefalet şartlarını ihlal ettiğini, kaçma riski olduğunu ve yargılanmasının hapisten devam etmesini talep etti.
Kripto Cüzdanlarına Erişmek İstedi
Savcılar, söz konusu taleplerini de Griffith’in el konulan kripto para cüzdanlarına yeniden erişmeye çalışması sonrası mahkemeye iletti. Her ne kadar Virgil Griffith söz konusu suçlamaları reddetse de Pyongyang Blockchain ve Cryptocurrency Konferansı’nda yaptığı “Ambargoyu Delmek İçin Kripto Paralar” sunumu, suçlamada peşini hala bırakmamış gibi görünüyor.
ABD Ambargoları ve Yaptırım Örnekleri
ABD, benzer şekilde Türkiye’yi de İran ambargosunu delmekle suçlamıştı. Söz konusu suçlamada altın ticareti masaya yatırılmış, Türkiye’nin İran’a yardım ettiği öne sürülmüş ve Türkiye zor durumda bırakılmıştı. Şimdilerde ise İran yine ABD ambargosunu deliyor ve bunu bu kez kripto paralar üzerinden yapıyor.