Kriptopara

BTC Madenciliği Nasıl Yapılır? Madencilik Yapmak Yasal mı?

    BTC her zaman adından söz ettiren lider kripto para birimi olmuştur. Hal böyle olunca yatırımcılarda madenciliğe adım atmak istediklerinde ilk olarak BTC üretimini araştırıyorlar. Bu yazımızda çok merak edilen BTC madenciliğinin ne olduğu, nasıl yapıldığı, yasal olup olmadığı, başlamadan önce nelere ihtiyaç duyulduğu hakkında bilgileri sunacağız.

    Kısaca Bitcoin Madenciliği Nedir?

    Bitcoin madenciliği aslında, Bitcoin piyasası içinde oluşan finansal işlemlere onay vermek ve transferleri sağlamak anlamına gelir. Madencilik ile her bir takas işlemi için blok oluşumları gerçekleşir ve bu blokların onay alması ardından takas gerçekleşebilir. Bitcoin madenciliği, blokların onayı için gerekli bir dizi matematik kodu yazılım, donanım desteğiyle çözmek ve onay vermektir. Madenciler işlemlere katkıları ardından BTC ile ödüllendirilirler. Bu kapsamda belirli bir miktar BTC üretimi ile kazanç sağlarlar.

    BTC Madenciliği Nasıl Yapılır?

    BTC madenciliği yapmak için iki farklı yöntem kullanılabilir. Bunlardan ilki BTC donanım madenciliği ve ikincisi ise BTC bulut madenciliği olarak bilinirler. BTC donanım madenciliği için oldukça gelişkin bir bilgisayara, ASIC çip’e ve soğutucu sistemlere ihtiyaç duyuluyor. Masraflarının çok olması sebebi ile karı yükselten bulut madenciliği artık daha fazla tercih ediliyor.

    BTC bulut madenciliğini yapmak için ise asic destek ile donatılmış sunuculardan yararlanmak gerekir. Bu sunucular ise StormGain ve Genesis gibi bulut hizmeti veren platformlar tarafından kiralanırlar. Kişi ilk olarak bu hizmet platformlarına web’den erişim sağlamalı ve üyelik kaydını gerçekleştirmelidir.

    Ardından madenciliğe başlamak için sistemde yer alan sözleşmelerden biri seçilerek, sözleşme onaylanmalıdır. Bu sözleşmelerde belirli vadede, ne kadar ücret üzerinden asic destekli sunucunun kiralanacağı bilgisi verilir. Hizmet için sözleşme yapıldıktan sonra, kişi kendi madencilik profilinden verdiği onay ile madencilik işlemlerini başlatır. Bulut madencilikte onay verildikten sonra ek işlem yapılmaz. Bireysel bir kod çözümüne gerek yoktur. StormGain ve Genesis nod’ları üretime devam ettikçe ve onayları verdikçe kişi aynı anda BTC kazanır.

    Ortalama Ne Kadar Kazandırır?

    BTC madenciliğinden ortama ne kadar kazanç sağlanacağı tamamen üretim süresi ve performansı ile ilgilidir. En son 2019 ve 2020 seneleri arasında yapılan ölçümlere göre 1 bloğa tam onayı veren madenci ortalama 878.781,75 TL’lik bir kazanç elde edebiliyor. Rakamlar bulut madenciliği için sözleşmenin ne kadar bir sürede yapıldığına bağlı olarak değişiyor. 

    Tam gün madenciliği sürdüren bir kişi ile tam gün madenciliği hafta boyunca sürdürenler farklı kazançlara sahip oluyorlar. Dolayısı ise madencilik süresi ve başarısı ne kadar yüksekse kazançlarda o kadar artıyor.

    Bitcoin Madenciliği Yapmak Yasal mı?

    Bitcoin madenciliği yapmak için kısa bir süre öncesine kadar yasal anlamda bir engel bulunmuyordu. Ancak artık Çin’de BTC madenciliğinin kısıtlanmaya başladığı yönünde haberler gelmekte. Dünyanın geride kalan bölgelerinde ise madencilik işlemleri rahatlıkla yapılıyor. 

    Sadece Çin 2021 senesi Haziran başında artık kripto para madenciliği çok yaygın hale geldiğini öne sürerek madenciliği kısıtladı. Diğer yandan BTC ticari işlemlerine de belirli bir kota koydu. Bunun haricindeki ülkelerde ise madencilik faaliyetleri için herhangi bir yaptırım yok ve üretim devam ediyor.

    Madencilik İçin Neler Gerekli?

    Madencilik için gerekli olanları şu şekilde sıralayabiliriz:

    • Ekran kartı kaliteli düzeyde olan bir bilgisayar,
    • Yada teknolojik dinamiklere uygun bir mobil cihaz,
    • StormGain ve Genesis gibi bulut hizmet platformlarından açılan üyelik hesabı ve madencilik başlangıç kontratı,
    • Bu kontrat üzerinde de yer alan belirli vadeye ait sunucu kiralama ücretinin ödenmesi,
    • Sistem üzerinden madencilik işleminin başlamasına yönelik verilen onay,

    Bu şartları sağlayanlar ve Çin dışında madencilik yapacak olanlar rahatlıkla işleme başlayabilir ve BTC kazanabilirler.

    Bitcoin Madenciliğinin Zararı Var mı?

    Bitcoin madenciliğinin zararı çok fazla enerji tüketimine sebep olmasıdır. Bu zarar maalesef ki Elon Musk başta olmak üzere birçok kişi tarafından dile getirildi. Ancak bu zarar donanım BTC madenciliği ile açığa çıkıyor. Çünkü bu sistemde fiziki olarak çok elektrik tüketimi yapan cihazların kurulması ve bunların ayrıca soğutulması gerekiyor. Bulut madencilik ile BTC üretiminde ise her bir madencinin bu elektrik masrafına katlanmasına gerek bulunmuyor. Aynı zamanda her bir madencinin yüksek elektrik tüketimi de ortadan kalkıyor. Sadece sunucu kiralama sağlayan ana kaynaktan yapılan enerji tüketimi ile madenciler üretim sağlayabiliyorlar.

    Diğer yandan Pos konsensüs yani staking modelinin ise bu enerji tüketimini ortadan kaldıran daha teknolojik bir yol olduğunu unutmamak lazım. Ancak BTC pow modelini benimseyen bir kripto para olduğu için Pos ile üretimi mümkün değildir.

    Sonuç

    Bitcoin madenciliği bulut madencilik ve ASIC tipi donanımlar ile iki türlü yöntem üzerinden yapılabilir. Tercih edenler donanım yani ASIC madencilik ile bireysel olarak gerçekleştirebilirler. Ancak enerji harcamaları, donanım masrafları daha üst seviyeye çıkar.

    Çok tercih edilen bulut BTC madenciliği ile bu masraflardan kaçınarak daha düşük kiralama ücreti ile kazançlar sağlanır. Genel anlamda BTC madenciliği yapmak yasadışı değildir. Tabi madenciliği kaçak yollarla yapmadığınız sürece.

    Benzer Başlıklar

    Daha Fazla Yükle