Madencilik adı verilen sistem, esasında Bitcoin ve diğer tüm kripto paraların, stabil bir şekilde çalışmasını sağlayan bir işlemdir. Madencilik yapan kullanıcılar, işlemleri doğrular ve zincire yeni bir blok daha eklerler. Bunu yaparak madencilik ödüllerinden de paylarını alırlar.
ASIC Madenciliği
ASIC madenciliği, en modern madencilik yöntemi olarak bilinir. Bu cihazlar, yalnızca kripto para madenciliği yapabilmek için tasarlanmışlardır ve bu nedenle çok daha etkin bir performans göstermektedirler. ASIC cihazları oldukça fazla işlemciden meydana gelir. Son derece yüksek bir performans gücü bulunduğundan, büyük boyutlarda enerjiye ihtiyaç vardır. Yani bu cihazların, standart elektrik akımları ile çalıştırılabilmesi pek de mümkün değildir. Genellikle dev madencilik tesislerinde ASIC cihazları kullanılmaktadır.
Proof of Work algoritması ile çalışan Bitcoin ve Litecoin gibi kripto paralar, şuanda yüksek güç ihtiyacı nedeniyle sadece ASIC donanımları ile üretilebilmektedir.
GPU Madenciliği
Bilgisayarlarımızda bulunan ekran kartlarının işlemcilerine GPU ismi verilir. Bu madencilik yönteminde de ekran kartlarının gücü kullanır. Ekran kartlarının işlemcileri genellikle, bilgisayarların işlemcilerine göre daha güçlü olduğundan, böyle bir yöntem ortaya çıkmıştır. Zcash ve ETH gibi Proof of Work algoritmasını kullanan kripto paralar, bu yöntem ile üretilebilmektedirler.
Bilgisayarların ekran kartları, sizin de tahmin edebileceğini gibi ASIC donanımlarına göre çok daha uygun fiyatlıdır. Zira ASIC biraz daha profesyonel bir yöntemdir. GPU madenciliği ise herkes tarafından yapılabilir.
Rig isimli cihazdan da bahsetmemiz gerekiyor. Bu cihaz ekran kartlarının birleşmesi ile meydana gelen bir cihazdır ve madencilik işlemlerinde kullanılır. Böylelikle çok daha yüksek bir hash gücü elde edilebilir.
CPU Madenciliği
Bilinen en klasik madencilik yöntemidir. Bilgisayarların ana işlemcileri kullanılarak gerçekleştirilir. Yani evlerimizde yer alan bilgisayarlara bir yazılım yükleyerek, bu işleme girişebiliriz.
Tabi günümüzde bu yöntem oldukça eski bir yöntem olduğu için, başarı şansı da düşüktür. Özellikle bu yöntem ile Bitcoin madenciliği yapmak, tamamen hayali bir durum olarak karşımıza çıkar. Çok amatör girişimler hariç, CPU madenciliğinin artık fazla kullanılmadığını rahatlıkla dile getirebiliriz. Zira kripto paraların daha popüler hale gelmesi sebebiyle, madencilik için gerekli olan güç oldukça önemli bir biçimde artmış durumda. CPU madenciliği yöntemi ile, popüler kripto paraların bir çoğu artık üretilemiyor.
Bulut Madenciliği
Bulut madenciliği, bir alternatif madencilik sistemidir. Bu madencilik türü, gerekli donanımı, zamanı ve teknik bilgisi olmayan kişiler için tasarlanmış bir madencilik modelidir.
Madencilik ile uğraşmak isteyen kişiler, madencilik servislerine bulut üzerinden bağlanarak, işlemci gücü elde ederler. Böylelikle kiraladıkları gücü, havuzlara naklederek, kripto para madenciliği gerçekleştirebilirler.
Bulut madenciliği servisler, ellerindeki işlemci gücünü, dönemlik olarak kullanıcılara kiralayarak gelir elde ederler. Yapılan bu kiralama kontratları içerisinde, farklı notlar da yer alabilir. Anlaşmalar farklı düzlemde yapılabilir. Bazı anlaşmalarda paranın yarı kısmı verilir. Kalan yarısı da madencilik gelirleri ile madencilik servisine ödenir.
Bulut madenciliği, bu işi basit boyutlarda yapan kişiler için son derece mantıklı bir tercih gibi görünse de, bu madencilik yönteminin verimi konusunda da sıkıntılar başlamıştır. Hash gücüne daha fazla ihtiyaç duyulması sebebiyle, artık çok da stabil bir performans alındığını söylemek zordur.
Nasıl Çalışır?
Madenci, işlemleri doğrulayan, bunları biriktiren ve organizasyonunu sağlayan node’a verilen isimdir. Node’lar bu işlemleri doğrular ve havuzlara eklerler. Böylelikle bloklar birbirleri ile birleşirler.
Blok üzerinde yapılan kazı işleminde, havuz içerisindeki işlemlerin hashlenmesi, her zaman birinci adımı oluşturur.
Node ilk etapta, madencilik ödülü alabileceği bir işlemi ekleyecektir. Bu işleme “coinbase” ismi verilir. Coinbase isimli olan bu işlem, kripto paraların yoktan var edildiği yer olarak da kolaylıkla tanımlanabilir.
Hashlenen işlemler, hash ağacı olarak organize edilirler. Yani bu işlemleri ilk olarak ikili eşler şeklinde düzenlenir ve en tepe noktaya varıncaya kadar hash işlemi devam eder. Zirve noktaya “kök hash” ya da “Merkle kökü” adı verilmiştir.
Merkle kökü, bir önceki bloğun nonce’u ile birlikte, bloğun başına yerleştirilir. Daha sonra ise blok tokenı oluşturulur.
Bloğun tokenı, önceden belirlenen bir değerin altında yer almalıdır. Bu hedef, “hash zorluğu şeklinde de anlatılabilir. Hash zorluğunun sıfırdan başlaması, en makul seçenektir. Hash oranı, blokların yaratılma hızını ve katılım oranının artmasını sağlamaktadır.
Kripto Para Madenciliği İle Ne Kadar Gelir Elde Edilebilir?
Kripto para madenciliğinden kar elde edilebilir. Ancak ne kadar kar elde edebileceğine dair birçok değişken söz konusudur. Kripto para birimi, madencilik yöntemi, cihazın gücü v.b. gibi birçok farklı değişken, kripto para madenciliğinden elde edilecek olan geliri etkileyebilir. İlk etapta, madencilik ile elde etmiş olduğunuz gelirin, madencilik cihazları için verdiğiniz parayı ve kullandığınız enerjinin parasını çıkarması gerekir.
Aksi takdirde bunun iyi bir yatırım olduğunu söylememiz bir hayli zor hale gelir. İşlemci sayısının arttırılması daha fazla gelir elde edilmesi anlamına gelse de, masrafları da unutmamak gerekir. İşlemci sayısının artmasıyla beraber, soğutma maliyetleri de önemli ölçüde artacaktır.
Madencilik Havuzu Nedir?
Elinizdeki madencilik donanımı çok iyi özellikte olabilir. ASIC cihazlarını kullanıyor olsanız dahi, tek başına bu yeterli olmayacaktır. Bitcoin havuzu içerisinde oldukça küçük bir yeriniz bulunur. Cihazlara oldukça yüksek miktarlarda ücret ödemeniz ve yüksek güçte enerji harcamanız bir şeyi değiştirmez. Tek başınıza bu işe kalkışırsanız, başarı oranınız son derece düşüktür.
Ne kadar uğraşırsanız uğraşın, madencilik işlemi sonucunda gelir elde edebileceğinizin bir garantisi bulunmamaktadır. Eğer düzenli bir gelir elde etmek istiyorsanız, mutlaka madencilik havuzlarını denemeniz gerekir.
Madencilik Havuzu Nasıl Çalışır?
Yine 10 kişilik bir gruptan örnek verelim. 10 kişilik grup içerisinde bir lider yer alır. Lider herkesle eşittir. Sadece koordinasyonda olan isimdir. Bu kişi en tecrübeli kişi olarak seçilebilir. Bahsettiğimiz bu lider, hash gücünün yanlış kullanılmaması ve boşa harcanmaması için çalışır. Bunun için madencilerin birbirlerinden farklı nonca değerlerini kullanmaları için çalışır. Madencilikten elde edilen gelirleri, herkese eşit bir biçimde dağıtmak da koordinatörün işidir. Bu gelirler, yapılan işe ve emeğe dayalı olarak da dağıtılabilir.
Madencilik Havuzları, Merkeziyetsiz Sisteme Aykırı mı?
Madencilik havuzlarında toplanılarak, hash gücünün arttırılması, akıllara doğal olarak %51 saldırısını getirebilir. Zira Bitcoin blockchain’inin en önemli özelliği, son derece güvenli olması ve herhangi bir merkeziyeti bulunmamasından ileri gelir. Ağ çok geniş olduğu için %51 saldırısının gerçekleşmesi de imkansıza yakındır.
Bu nedenle madencilik havuzunun bunu tehdit edip etmeyeceği sorusu son derece makul bir soru olarak karşımıza çıkar. Zira tek bir grup, ağın %51’ini ele geçirdiği an, büyük sıkıntılar başlayabilir. İşlemler engellenebilir, yapılmış eski işlemler eski haline getirebilir. Bitcoin üzerinde yaşanabilecek bu tip bir saldırının, sonuçları muhtemelen korkunç olacaktır.
Teorik olarak, madencilik havuzları ile %51 tehlikesi vardır. Ancak bu tehlikenin çok da olası olduğunu söylemek son derece zordur.
Son Söz
Bitcoin madenciliği, erken Bitcoin döneminde son derece kolaydı. Ödüller oldukça yüksekti (50 BTC gibi, ancak o zaman BTC’nin değeri 1 dolar civarındaydı) ve işlemler kolaydı. Ancak ağın büyümesiyle, madencilik zorluğu büyük ölçüde arttı ve bununla beraber, madencilik havuzu ihtiyacı ortaya çıktı.