Arjantin Cumhurbaşkanı Alberto Angel Fernandez, ülkesi Arjantin’in olası Bitcoin (BTC) kabulüne karşı geri adım atılması için hiçbir nedenin olmadığını söyledi. Arjantin, böylece El Salvador’dan sonra BTC kabulüne en sıcak bakan ülkelerden biri olduğunu gösterdi.
Orta Amerika’nın en küçük ülkesi olan El Salvador, 8 Haziran tarihinde Bitcoin’i (BTC) ülkenin resmi para birimi ilan etti. El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, yasanın tasarı halinde Kongre’ye sunulmasından önce Twitter’dan açıklamalarda bulunmuş ve kripto topluluklarının nabzını yoklamıştı. Bu alanda çok olumlu tepkiler alan Bukele daha sonra tasarıyı sunmuş ve tasarı oy çokluğuyla kabul edilmişti. El Salvador’un bu hamlesi, özellikle Orta Amerika ve Latin Amerika bölgelerinde kripto para tabularını büyük ölçüde yıktı.
Bitcoin Şimdi Arjantin’in Gündeminde
El Salvador, attığı BTC adımı ile dünyada adeta pilot bölge haline geldi. Ülkede BTC, dolar ile birlikte 7 Eylül tarihinden itibaren dolaşımda yasal para birimi olarak kullanılabilecek. Bunun etkilerinin ve sonuçlarının, ülkeler tarafından takip edileceği biliniyor. Ancak El Salvador’un bu adımından sonra birçok Latin Amerika ülkesi de BTC için yeşil ışık sinyalleri yakmaya başladı. Daha önce çeşitli siyasi isimlerden gelen bu sinyaller, bu kez doğrudan bir cumhurbaşkanından geldi. Arjantin Cumhurbaşkanı Alberto Angel Fernandez, BTC için sinyalleri verdi.
Arjantin Cumhurbaşkanı’nın BTC Açıklamaları
Yakın tarihlerde ülkenin medya kuruluşlarından Caja Negra’ya bir röportaj veren Fernandez, konuşmasında Arjantin’in dijitalleşme konusunda hangi noktada durduğunu değerlendirdi. Fernandez bunun üzerine doğrudan, ülkenin merkez bankası dijital parası (CBDC) çıkarıp çıkarmayacağı ve Bitcoin’i yasal olarak kabul edip etmeme konusunda bir soruyla karşılaştı. Cumhurbaşkanı Fernandez, gelen soruya şöyle yanıt verdi:
“Çok ileri gitmek istemiyorum ama ‘Hayır’ demek için de bir sebep göremiyorum. Belki de bu iyi bir yoldur.”
Olası En Büyük Avantajı “Enflasyonist Etkiyi Sıfırlama Olasılığı”
Fernandez, verdiği bu yanıtın ardından BTC’nin 21 milyon ile sınırlı olan arzından dolayı enflasyonist etkiyi de büyük ölçüde sıfırlayabileceğini dile getirdi. Fernandez, bu olası adımın sağlayacağı en büyük avantajlardan biri olduğunu ifade etti. Bilindiği gibi Arjantin’in en büyük problemlerinden biri ülkedeki tüketici fiyatlarıdır.