Geçtiğimiz hafta Brezilya’da teslim olan Çiftlik Bank’ın kurucusu Mehmet Aydın’ın polise verdiği ifadelerin ayrıntıları ortaya çıkmaya devam ediyor. “Tosuncuk” lakaplı Aydın, raporlarda yazıldığı gibi Çiftlik Bank’ın 1 milyar 138 milyon lira değil, 1,5 milyar lira topladığını söyledi. Aydın ayrıca “Bitcoin’e yatırım yaptım, 10 kat arttı” dedi.
Çiftlik Bank, Ağustos 2016’da “Tosuncuk” lakaplı Mehmet Aydın tarafından kuruldu. Söz konusu sisteme, Türkiye’nin çeşitli yerlerinde kurulacağı söylenen çiftliklere, internet üzerinden yatırım yapılabilen bir oyun ile dahil olunabiliyordu. Ürünlerin, çiftliğin şubelerinde satılacağı ileri sürülmüştü. Ancak Mart 2018’de, “ponzi şeması” olduğu tespit edilen Çiftlik Bank’a saadet zinciri prensibi ile çalıştığı gerekçesi ile baskın yapıldı. Şirketin malvarlıklarına el konuldu ancak kurucu Mehmet Aydın, Uruguay’a kaçtı.
Türkiye’den 2018 yılında 511 milyon dolar ile kaçan Mehmet Aydın, daha sonra 1 Temmuz 2021’de Brezilya Sao Paulo’da Türkiye Büyükelçiliği’ne teslim oldu. Brezilya’da tutuklanmak istememesi üzerine talebi kabul edilen Aydın, 3 Temmuz’da Türkiye’ye sevk edildi. Türkiye’ye sevki gerçekleştikten sonra ifade veren Mehmet Aydın, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) raporlarında yazılan miktarlardan çok daha fazla para toplandığını itiraf etti.
322 Milyon Liralık Açığın Sebebi Ne?
Hürriyet’ten Musa Kesler’in haberine göre “Tosuncuk”, ayrıca toplanan parayı Bitcoin (BTC) yatırımı yaparak 10’a katladığını dile getirdi. Aydın Bitcoin ile kazandığı paranın, SPK raporlarında belirtilen Çiftlik Bank’ın toplam kazanç döngüsündeki 2 milyar 971 milyon TL’den de “kat kat fazla” olduğunu ifade etti. Mehmet Aydın, “Tespiti yapılan 322 milyon 642 bin liralık para açığı nereden kaynaklanıyor, bu paraya ne oldu?” sorusuna şu yanıtı verdi:
“Gümrük ve Ticaret Bakanlığı müfettişlerinin yaptığı hesaplamalar yanlıştır. Hatırladığım kadarıyla yatırım yapan Çiftlik Bank oyunu üyelerinden 1 milyar 500 milyon liraya yakın para toplandı ve 850 milyona yakın para üyelere oyun kazancı olarak dağıtıldı. Ayrıca biz Gümrük ve Ticaret Bakanlığı raporunu tamamlamadan bizim hakkımızda ‘saadet zinciri’ ile dolandırıcılık yaptığımız yaftasını yaptığından, saadet zinciri olmadığımı kanıtlamak için üyelik alımlarımızı durdurduk.”
“Tosuncuk” Parası Bittiği İçin Mi Teslim Oldu?
Mehmet Aydın’ın “parası bittiği için” teslim olduğu yönünde çıkan iddialara ilişkin Aydın’ın Bitcoin yatırımı ile ilgili anlattıkları da cevap niteliğinde değerlendiriliyor. Aydın’ın konuya ilişkin açıklamaları şöyle:
“Çiftlik Bank oyununun net bir kazanç vaadi bulunmamaktadır. Sözleşmemizde sistem kapatıldıktan sonra kazançtan elde edilen gelirin ödenmeyeceğine, sadece anaparanın ödeneceğine dair bir husus bulunmaktadır. Ayrıca Gümrük ve Ticaret Bakanlığı görevlileri ülkemizde ve Paraguay’da kurmuş olduğum Bitcoin üretim tesislerini kayda almamıştır.
Hatta o dönemde Çiftlik Bank organizasyonu içerisinde kurulan Akhisar çiftliğinde bulunan Bitcoin üretim tesisine davet ettiğim halde gelmemişlerdir. Ayrıca yatırım yaptığım Bitcoin, tarihten bugüne 10 kat daha değer kazanmıştır. Bu da raporda iddia edilen 2 milyar 971 milyon 905 liralık ödemeyi kat ve kat karşılamaktadır. Ancak üyelere kesinlikle sistem üzerinden bu miktarlarda kâr vaadinde bulunmadım.”