Kriptopara

BTC White Paper Nedir? Nasıl Çalışır?

    BTC White Paper, 2008 yılı 31 Ekim’de Satoshi Nakamoto’nun internette yayınladığı teknik belge dökümanıdır. Bitcoin teknolojisinin temellerinden söz eden bir belgedir. Ancak içerisinde Blockchain kelimesi geçmez. White Paper içinde söz edilen teknolojinin ve merkeziyetsiz modelin hayata geçmesi sırasında oluşan BTC topluluğunun ve birden fazla geliştiricinin katkısı ile Blockchain adı ortaya çıkmıştır. 

    Nasıl Çalışır?

    Bitcoin Whitepaper, hash fonksiyonu üzerinden işler. Evrakın tümünde anlatılmak istenilen işleyişin anlaşılması için hash, zincir ve damgaların birbiriyle nasıl çalıştıklarının ele alınması gerekir. Tüm bu detayların nasıl işlediği konusuna bu yazımızda açıklık getireceğiz.

    BTC White Paper’da Tanımlanan Hash İşleyiş Modeli 

    BTC White Paper içinde aslında Blockchain’in teknolojisinin ta kendisi anlatılmıştır. Ancak evrak içinde bu ad kullanılmamıştır. BTC’ye ilk dönemde inanan geliştirici topluluğu bu ismi gündeme getirmiştir. Blockchain ismi verilen şey ise evrakta yer alan Hash işleyişidir. 

    Şöyle ki, White Paper’da Satoshi, Türkçeye çevrildiğinde “Yazılım, hash fonksiyonlarının kullanımı üzerinden, işlemleri şifreleyecektir. Bu şifreler ile açığa çıkan damgalar, zincirlere eklenir. Yapılan işlem ise geri dönüştürülemez.“ tanımlamasını yapmıştır. İşte bu tanım hem hash hem de Blockchain işleyiş modelini anlatır.

    BTC White Paper Neyi Sağlıyor?

    White Paper içinde tanımlanan hash işleyişi, Blockchain’de kendi kendine ilerleyen bir düzeni var ediyor. Örneğin hash fonksiyonu bir fotokopi makinesi gibi düşünüldüğünde, bu makine içine üzerinde 100 kelime bulunan bir kağıt baskıya koyulduğunda, çıkıştan alınan kağıtta da 100 kelime yer alır. 

    Burada tek fark fotokopi makinesi hata yapabilir ama dağıtık yüz binlerce nod’la işlem yapan Blockchain’de hata gündeme gelmesi mümkün olmaz. Bu örnek üzerinden gittiğimizde eğer Blockchain’e giren veriler değişirse, hash fonksiyonu çıktıları da değişir sonunca net şekilde ulaşabilirsiniz. Sistem oldukça düzenli şekilde işler. 

    BTC White Paper’ında Güvenlik Tanımlaması

    White Paper’da güvenlik tanımlaması, çift harcama modelinin tamamen önüne geçmek amacıyla yapılmıştır. Satoshi çift harcama üzerinden kara para aklama gibi riskleri önlemek için bir sistem tanımlamıştır. Bu sistemde ise madenciler devreye girer.

    Bir yatırımcı işlem gerçekleştirdiğinde bu işlem madenci topluluğu tarafından görülür. Madenci ise yapılan işlemi yeni oluşturacağı bloklara ekleme yöntemini izleyerek, işlemin ikinciye tekrarlanma olasılığını ortadan kaldırır.

    BTC White Paper ve İşlem Gücü Tanımlaması

    Bitcon White Paper’ında işlem gücünün tek el üzerinden sağlanmadığı belirtilmiştir. İşlem gücünün sağlanması aynı zamanda Blockchain’de her bir adımın doğru gerçekleşmesinde rol oynar. Tanımlamada işlem gücünün topluluk üzerinden sağlanacağı ve bir döngü içinde işlem gücünü verenlerin ödül alacağı ifade edilir.

    Bunu daha net şekilde açarsak, madenciler birbirleri ile rekabet yaparken, işlem güçlerini kullanırlar. Bu işlem gücü aynı zamanda network’e yollanarak ağda denetimi yapmak amacıyla kullanılır. Bu basit model ile doğru bir sistem üzerinden çalışan madencilerin işlem güçleri Blockchain’i ayakta tutmaktadır. İşlem gücü desteği verilirken yapılan BTC üretimi ve işlem onayları ise madenciye ödüller kazandırır.

    BTC White Paper’ının Temel Hedefi Nedir?

    BTC White Paper’ın temel hedefi aracı kurumları, bankaları, devlet merkez bankalarını aradan tamamen kaldıran ve iki kullanıcıyı birleştiren kriptografik yatırım işleminin mümkün olduğunu anlatmaktı. Bu yüzden “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System“ adıyla ilk olarak, metzdowd.com isimli sitede yayınlanmıştır. Evrak içinde, kriptografik bir para birimi olan BTC, arada banka olmadan transfer edilecek, alınıp, satılacak ve üretimi her insan tarafından yapılabilecek bir modelde tanıtılmıştır. 

    BTC White Paper’ın ilk yayınlamasında böyle bir amaç olmasa da ardından tüm kripto para birimlerinin çıkışı için örnek bir duyuru mektubu haline gelmiştir. Piyasaya çıkarılmak istenilen her altcoin için ilk olarak White Paper yayını yapılır. Aynı BTC White Paper’da olduğu gibi kripto paranın nitelikleri, amaçları, ek grafikler, tablolar evrakla tüm kripto para dünyasına duyurur.

    Benzer Başlıklar

    Daha Fazla Yükle