Yaşanan çöküş ardından toparlanma sürecine geçen ve fiili olarak feshedilmiş bir proje olmasına karşın işlem görmeye devam eden USTC, yatırımcılarca yakından izlenmektedir. Gelecekte dolar sabitine kavuşması beklenen projeye artan ilgi sonrası kaleme alınan rehber yazımızda TerraClassicUSD nedir, hangi borsalarda listelenir, artıları, eksileri, benzersiz yönleri ve kullanım alanları nelerdir gibi en çok merak edilen soruları sizler için yanıtladık.
TerraClassicUSD (USTC) Coin Nedir?
USTC, Terra blok zincirinin merkezi olmayan ve algoritmik stable coin projesidir. Değeri ABD dolarına sabitlenen bir madeni para olarak geliştirilen USTC, ölçeklenebilir ve getiriye sahip bir kripto para birimidir.
TerraClassicUSD Projesi ve Whitepaper
USTC’nin geliştirilme amacı Terra topluluğuna değer sağlamak ve DAI gibi lider stablecoin’lerin yaşadığı DeFi için ölçeklenebilirlik sorununu çözmektir. Bu amaç doğrultusunda iki geliştirici, daha yüksek düzeyde ölçeklenebilirliğe sahip, faiz oranı doğruluğu ve zincirler arası kullanım vaadi ile USTC’yi piyasaya kazandırdılar.
Yaşanan Terra çöküşünün çıkış kaynağını oluşturan USTC, yaşadığı büyük değer kaybı ile projeye ve geliştiricilere olan inancı ortadan kaldırdı. Depeng ardından Do Kwon, Terra blok zincirini Terra adı ile (Terra 2.0) bölecek yeni bir kurtarma planı önerdi ve plan kabul gördü. Canlandırma planının onayı ardından DeFi DAPP’lerin pek çoğu Terra 2.0’a geçerken, USTC ise yoluna TerraClassicUSD olarak devam etmektedir. Fiili olarak feshedilmiş olsa da bir stabilcoin olarak kullanılan ve gelecekte dolar sabitini geri kazanması beklenen TerraClassicUSD projesi hakkında daha teknik bilgilere ulaşmak için rehber yazımız ardından https://wormhole.com/ adresi üzerinden ulaşılabilen USTC Whitepaper’ına göz atabilirsiniz.
USTC Coin Kurucuları Kim, Hangi Ülkeye Ait?
USTC 2019 yılının Nisan ayında Terraform Labs CEO’su Do Kwon ve yetenekli ekonomist ve aynı zamanda girişimci olan Daniel Shin tarafından kuruldu. 2020 yılının Eylül ayında Bittrex Global’da piyasaya sürülerek kısa sürede GUSD ve PAX gibi piyasadaki rakiplerini geride bırakmayı başardı. Terra ekosistemindeki çöküşe neden olması sonrası TerraClassicUSD adı ile kullanılan sabit paranın gelecekte yeniden dolar sabitini kazanması beklenmektedir.
Kullanım Alanları Nelerdir?
USTC belirteci teknik bir desteğe sahip değildir. Oluşturulması için LUNA belirteçlerinin yakılması gerekmektedir. Arz ve talep piyasasında fiyatlanması nedeniyle dalgalı bir trende sahip olan USTC, herhangi bir mal veya hizmet ödemeleri ile birlikte kripto borsalarında gerçekleştirilecek takas işlemleri için kullanılmaktadır.
TerraClassicUSD Projesini Benzersiz Yapan Nedir?
UST, geliştirildiği tarihte en ölçeklenebilir sabit coin olarak lanse edilerek büyük ün kazandı. Terra çöküşüne kadar oldukça popüler bir stabilcoin olan USTC’yi benzersiz kılan temel özellikler ise aşağıda olduğu gibi dört ana başlık altında toplanabilir:
- Ölçeklenebilirlik: Basılan sabit paraların nominal değerine eşit bir sabit para olarak geliştirilen USTC, sınırsız bir şekilde ölçeklenmektedir. Basılan 1 USTC için 1 LUNA rezerv varlığının yakılması ile bu avantajı kazanan USTC, DeFi projelerinin tam potansiyele ulaşmalarına yardımcı olmaktadır.
- Kolay Değişim: Terra ekosistemindeki sabit paralar ile minimum ücrette değiştirilebilir.
- Pasif Gelir: USTC kullanıcıları, Anchor protokolünün sabit faiz oranlarından yararlanarak pasif gelir elde edebilirler.
- Birlikte Çalışabilirlik: Dropship köprü protokolü ile blok zinciri ekosistemlerine bağlanabilir.
USTC Coin’in Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?
USTC Coin’i şeffaf bir şekilde değerlendirebilmeniz adına aşağıda avantajlarını ve dezavantajlarını tek tek sıraladık:
Avantajları
- Yüksek ölçeklenebilirliği ile DeFi projelerinin tam kapasiteye ulaşmalarını sağlar.
- Kullanıcılarına yüksek faiz oranı ile pasif gelir elde edebilme avantajı hediye eder.
- Herhangi bir Terra ekosistemi üyesi sabit para ile kolayca değiştirilebilir.
- Mevcut fiyatı ile gelecekteki dolar sabitini kazanması düşünüldüğünde iyi bir yükseliş potansiyeli taşımaktadır.
- Listede Binance yer almasa da KuCoin, FTX, vb. büyük kripto borsalarında listelenmektedir.
Dezavantajları
- Terra ekosisteminde yaşanan çöküşün doğrudan ana sebebi olması, USTC’ye duyulan güveni sıfırlamıştır.
- USTC fiili olarak sonlandırılmış olup yatırımcılar için bu durum büyük bir handikap oluşturmaktadır.
- Gelecekte dolar sabitini kazanması beklense de halihazırda bu duruma güven oldukça düşüktür.
- Maksimum token arzının sınırlandırılmaması, token’in enflasyonist yapıda olduğu düşüncelerini güçlendirir.
- Binance tarafından listelenmemesi, güvenilirlik endişelerine ispat olarak gösterilmektedir.
- Algoritmik sabit coin’lere bizzat USTC nezdinde yaşanan çöküş sonrası güvenilmemekte, USTC ise benzer sistemi kullanmaya devam etmektedir.
USTC Coin Hangi Borsalarda Var?
USTC listeleyen kripto para borsalarından bazıları şunlardır:
- Kraken
- US
- FTX
- KuCoin
- OKX
- MEXC
- Pangolin
- PancakeSwap (V2)
- SushiSwap
- TraderJoe
USTC Coin Piyasa Bilgileri
USTC Coin toplam arzı 10.254.324.366 adetken, maksimum arzı sınırlandırılmamıştır. USTC Coin, 30 Ocak 2021 tarihinde $1,05 fiyatla tüm zamanların en yüksek seviyesine (ATH) ulaştı. USTC Coin’de tüm zamanların en düşük seviyesi (ATL) ise 18 Haziran 2022 tarihinde $0,006218 fiyatla görüldü.
USTC Coin Nasıl ve Nereden Satın Alınır?
- Adım: Kraken, MEXC, OKX, vb. USTC listeleme yapan kripto para borsalarından ücretsiz hesap açın.
- Adım: Hesabınızı aktifleştirebilmek için “Güvenlik” sekmesini ziyaret ederek, Seviye-1 ve Seviye-2 doğrulamalarını tamamlayın.
- Adım: Hesabınıza para gönderin.
- Adım: Bakiyeniz tutarınca USTC Coin alış emri verin ve emrin gerçekleşmesini bekleyin.
- Adım: Gerçekleşen emir ardından USTC Coin’i borsa cüzdanınızdan takip edebilir, ilgili pariteler ile işlem yapabilir ya da alternatif dijital cüzdan seçeneklerine transfer edebilirsiniz.
Özet Olarak
TerraClassicUSD (USTC) algoritmik tabanlı bir stabilcoin’dir. Terra çöküşüne neden olması sebebi ile sektörün neredeyse hiç güveni kalmadığı USTC, küllerinden yeniden doğmaya çalışmaktadır. Ölçeklenebilirlik, pasif gelir, birlikte çalışabilirlik ve kolay değişim gibi benzersiz özellikleri ile öne çıkan USTC önemli borsalarda listelenmeyi başarırken, halen kripto topluluğunca güvenilirliği sorgulanan ve gelecek vaat etmediği yönünde şüphelerin hakim olduğu bir proje olarak gösterilmektedir.