Merkeziyetsiz borsa veya DEX adıyla piyasalarda kripto varlıklar ile yapılan işlemlerin artmasının ardından SushiSwap gibi öncü projelere ilgi de arttı. Herhangi bir aracı gerekmeyen ve dağıtık yapıda çalışan DEX’ler, temelde borsadır. Yeni nesil bu borsalardan biri olan SushiSwap, SUSHI ile kendi varlığı ile de son dönemde yeni bir trende başlamıştır. SUSHI piyasa verileri, SushiSwap projesinin detayları ve merak edilen tüm unsurlar yazımızdan ulaşabilirsiniz.
SushiSwap (SUSHI) Coin Nedir?
SushiSwap, 2020 yılında geliştirilen ve kendine ait akıllı sözleşmelere sahip bir merkeziyetsiz borsa, DEX projesidir. Diğer bir ifade ile otomatikleştirilmiş bir piyasa yapıcısı (AMM) olarak faaliyet gösteren borsadır. AMM’ler ile herhangi bir token çiftini oluşturmak için akıllı sözleşmeler kullanan merkeziyetsiz bir borsadır. SUSHI ise bu platformun yerel tokenıdır.
SushiSwap (SUSHI) Projesi ve Whitepaper
SushiSwap projesinin ortaya çıkmasında temel birçok hedef ve neden bulunmaktadır. Likidite sorusunu ise bunlardan biridir. Likidite sorunu olarak adlandırılan söz konusu sorunu çözmek için kurulmuş ve topluluk odaklı temellendirilen bir organizasyon olarak yola çıkmıştır. Projenin teknik makalesinde, farklı likidite biçimlerinin piyasalarda merkezi olmayan bir şekilde bağlantı kuramaması veya bunun tam tersi olarak tanımlanan bir sorun olarak görülmektedir. Bu konuda diğer çözümler daha çok likidite sorununu çözmek için aşamalı ilerleme sağladığı aktarılmaktadır. SushiSwap ise kendini tek bir çözümle sınırlamadan birçok farklı merkezi olmayan Pazar ve aracı içi içe geçirme hedefine sahiptir.
Temel niteliğine ve tanımına bakıldığında ise projesinin kendine ait akıllı sözleşmeleri olan bir DEX olduğu görülecektir. Dağıtık yapıda çalışan ve herhangi bir aracı gerekmeksizin P2P işlem yapılmasını mümkün hale getiren borsa olarak yoluna devam etmektedir. Otomatik piyasa yapıcı (AMM) temeliyle kripto varlıklarla işlem yapmayı kolaylaştırmayı hedeflemektedir. SushiSwap (SUSHI) projesi hakkında merak ettiğiniz tüm detaylara: https://dev.sushi.com/docs/intro teknik makale (whitepaper) sayfasından hızlıca erişim sağlayabilirsiniz.
SushiSwap (SUSHI) Coin Kurucuları Kim, Hangi Ülkeye Ait?
Sadece takma adıyla bilinen Chef Nomi adlı bir kişi tarafından SushiSwap kurulmuştur. Chef Nomi hakkında veya Uniswap’tan çatallanmadaki etkisi hakkında çok fazla bilgi bulunmamaktadır. Proje temelde iki farklı takma ada sahip kurucuya sahiptir. SushiSwap ve sadece Maki olarak da bilinen 0xMaki, kodlama, ürün geliştirme ve ticari faaliyetleri aralarında halletmektedir. Kısa süre önce ise fiili sahipliği ise FTX borsası ve kantitatif ticari girişimi olan Alameda Research CEO’su Sam Bankman – Fried’e geçmiştir. Sektörün öne çıkan isimlerinden olmasıyla SushiSwap için de güven oluşturmaktadır.
SushiSwap (SUSHI) Kullanım Alanları Neler?
SushiSwap, iki kripto varlığın arasında otomatikleştirilmiş ticaret likiditesi kurulduğu AMM olarak görev yapmaktadır. Bu özelliği ile SUSHI kullanım alanı da projenin yerel tokenı olması nedeniyle oldukça geniştir. SUSHI, SushiSwap merkeziyetsiz borsasının yerel kripto para birimi olarak çalışır ve bu amaçla kullanılır.
Platformda birçok işlemi gerçekleştirmek için SUSHI’ye ihtiyaç duyulur. SUSHI sahipleri varlıklarını takas etmek, stake işlemleri gerçekleştirmek, kredi vermek için kullanabilir ve likidite madenciliği faaliyetleri de yapılabilmektedir.
SushiSwap (SUSHI) Projesini Benzersiz Yapan Nedir?
SushiSwap, hedef kitlesi olarak DeFi yatırımcıları ve proje tokenlarındaki patlamadan faydalanmak ve likidite oluşturmak isteyen ortak varlıkları seçmiştir. Bu yönü projenin farklı ve öne çıkan özellikleri arasında yer almaktadır. Diğer merkeziyetsiz borsalardan farklı olarak hem ekosistemi hem de proje hedefleri ile öne çıkmaktadır.
SushiSwap projesinin öne çıkması ve benzerlerinden ayrılmasını sağlayan başlıca temel özelliklerden bazıları şöyle özetlenebilir:
- İki kripto varlığın arasında otomatikleştirilmiş ticaret likiditesinin kurulduğu bir AMM olarak çalışmaktadır.
- AMM’ler, geleneksel merkeziyetsiz borsalara sorun olan likidite probleminden kaçınmak için emir defterlerini tamamen ortadan kaldırmaktadır.
- Ana şirketi olan Uniswap’ın hizmet kalitesini artırmak ve daha verimli hale getirmeyi hedeflemektedir.
- Kashi isimli bir kaldıraçlı borç verme protokolü de bulunmaktadır.
Güncel SUSHI Coin Fiyatı
Güncel durumda 1 SUSHI fiyatı %sushi+try% TL. Döviz cinsinden ise %sushi+usd% Dolar olarak borsalarda alıcı bulmaktadır. Son olarak, SUSHI Coin 24 saatte %sushi+yuzde%.
SUSHI kısa ve orta vadede yaşanan belirsizliklere de bağlı olarak dalgalı bir fiyat takip etmektedir. 2021 Mart ayında 23,38 USD seviyesine ulaşan ve bu tarihten sonra bu seviyenin üzerine çıkmayan SUSHI, kötü bir hareket sürdürmektedir. 2022 yılının ilk yarısında takip edilen hareket ile 1 dolar seviyesinin hemen üzerinde işlem görmektedir. En yüksek seviyeden yaşadığı bu sert geri çekilme nedeniyle yatırımcılarını da endişelendirmektedir.
SushiSwap (SUSHI) Coin'in Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?
SushiSwap (SUSHI), diğer birçok benzer projede olduğu gibi avantaj ve dezavantajları ile değerlendirilmelidir. Projelerin artı ve eksilerinin bilinmemesi halinde iyi bir yatırım stratejisi oluşturulması mümkün değildir. Projenin aynı zamanda öne çıkan özelliklerini de gösteren avantajlar ve dezavantajlar kısaca şöyledir:
- SushiSwap, kullanıcıların yönetişim güçlerini artırmak için akıllı sözleşmelere fon yatırmanın risklerini azaltmaktadır.
- AMM piyasasını çeşitlendirmeyi ve Uniswap’ya bulunmayan yerel token ile katılımcılarına artırılmış ödül gibi ek özellikler sunmayı başarmıştır.
- Aracı olmadan eşler arası işlem yapmayı mümkün kılar.
- SUSHI fiyatında görülen dalgalanmalar risklidir.
SushiSwap (SUSHI) Coin Hangi Borsalarda Var?
SUSHI birçok kripto para biriminde olduğu gibi sayısız borsada mevcuttur. Piyasa değeri en yüksek kripto para borsalarından SUSHI al – sat işlemlerinin gerçekleştirilmesi mümkündür. Güvenilir borsalardan işlem yapmak önemlidir. SUSHI listeleyen başlıca borsalar ise şunlardır:
- Binance
- Huobi Global
- FTX
- OKX
- BTCEX
- Bitget
- Gate.io
- KuCoin
- Coinbase Exchange
SushiSwap (SUSHI) Coin Piyasa Bilgileri
SUSHI kurum içi tokeni blok başına 100 tokenlik bir oranla oluşturulmuştur. İlk 100 bin blok üretilirken her seferinde 1.000 SUSHI ödül verilmiştir. Ortalama günde 6.500 ve günde 650.000 yeni üretilmiş token ile SUSHI arzı blok oranına bağlı olarak tasarlanmıştır. Piyasa sürülmesinden 1 yıl sonra 2021 Eylül ayı itibariyle 326 milyon token piyasada yer almıştır. SUSHI ön üretimi bulunmuyordu. Ethereum üzerinde, sıfır tokenlik bir arz ile 10.750.000 numaralı bloktan itibaren üretilmeye başlamıştır. Maksimum arzı ise 250 milyon olarak görülmektedir.
SushiSwap (SUSHI) Coin Nasıl ve Nereden Satın Alınır?
SushiSwap (SUSHI) birçok güvenilir platform üzerinden alınabilir. SUSHI satın alma işlemleri için şu adımları takip edebilirsiniz:
- 1. Adım: SUSHI bulunan borsanın mobil/web uygulamasına erişim sağlayın.
- 2. Adım: Hesap açma işlemlerini tamamlayın.
- 3. Adım: Kimlik doğrulama ve hesap onayı işlemlerini tamamlayın.
- 4. Adım: Borsa hesabına yeterli miktarda para transferi gerçekleştirin.
- 5. Adım: USDT; USD, BUSD gibi çiftler ile ilgili borsaların işlem sayfasından alım işlemini gerçekleştirin.
- 6. Adım: Güvenli hesap ve cüzdanlarda saklayın.
Özet Olarak
SushiSwap (SUSHI), Uniswap çatallanması olarak piyasa çıkmasının ardından önemli sorunlara çözümler üretmiştir. AMM, DeFi gibi kripto varlıklar ile merkeziyetsiz işlemlerin popülerlik kazanması ile iyi bir çıkış yakalamıştır. Zaman için ekosistemini geliştiren ve yeni ürünler ile beklentileri karşılayan SushiSwap (SUSHI), piyasalarda da sevilmiştir. Ancak risk faktörü SUSHI için devam etmektedir. Yatırım öncesinde temkinli olmak önemlidir.