MINA Coin Nedir, Nasıl Alınır? MINA Hangi Borsada Var?

    Kripto piyasaların yeni gözdelerinden biri olan Mina, yakaladığı yeni trend ile yatırımcıların ilgi odağında yerini almayı başardı. Gelecek proje hedefleri ve yenilikçi vizyonu ile beklentileri karşılasa da piyasalardaki belirsizliklerden de etkilenmeye devam ediyor. Mina (MINA) proje detayları neler, güvenilir mi, MINA fiyatı ne kadar gibi soruların yanıtlarını merak edenler için tüm detayları sizler için bir araya getirdik. 

    Mina (MINA) Coin Nedir?

    Mina, kendi tanımına göre kısa ve öz blok zincirine sahip ilk kripto para birimi protokolüdür. Kullanım ne kadar büyürse büyüsün blok zinciri Bitcoin ve Ethereum’da odluğu gibi büyümeyen ve her zaman aynı boyutta kalan bir sistemdir. Ayrıca merkeziyetsiz uygulamaları (DApp) daha verimli şekilde çalıştırmak için hesaplama gereksinimlerini de azaltan bir protokoldür. MINA ise Mina Protocol’ün kripto para birimidir. 

    Mina (MINA) Projesi ve Whitepaper

    Projenin teknik makalesinde hem proje hedefleri ve vizyonu hem de ortaya çıkışına dair ipuçları bulunmaktadır. Ortaya çıkmasında ana hedef kısa ve öz bir blok zincire sahip bir blok zinciri yaratmaktır. Bitcoin ve Ethereum gibi şu an için lider konumda olan kripto para birimlerinin yüzlerce GB veri depolama ve zaman geçtikçe de blok zincirlerinin boyutunun artması sorununa bir çözüm üretmektedir. Bu sayede Mina ile kullanım ne kadar artarsa artsın blok zinciri her zaman aynı boyutta kalacak biçimde tasarlanmıştır. Yaklaşık 22 kb gibi sadece birkaç tweet boyutunda işlem yapılabilmektedir. Katılımcıların bu sayede de ağı hızlı bir şekilde senkronize ederek doğrulama işlemlerini gerçekleştirmeleri sağlanmaktadır. 

    Projenin bu hedefleri özlü kriptografik sıfır bilgi kanıtı olan zk – SNARK’lar sayesinde mümkün hale gelmiştir. Mina düğümleri her yeni blok ürettiğinde söz konusu bloğun geçerli olduğunu doğrulayan bir SNARK kanıtı da üretmektedir. Bu yapısı ise tüm düğümler, tüm zincirlerin aksine küçük kanıtı saklayabilmektedir. Blok boyutu hakkında endişeleri ortadan kaldırmak ve ölçekte merkezi olmayan bir blok zinciri sağlamak hedefiyle geliştirilmiştir. Temel yapısını anlamak ve proje hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için: https://docs.minaprotocol.com/en resmi bağlantı adresini kullanabilirsiniz. 

    Mina (MINA) Coin Kurucuları Kim, Hangi Ülkeye Ait?

    2017 yılında Haziran ayında O(1) Labs, blok zincirinin orijinal vaadini yerine getirebilecek bir katman – 1 protokol tasarlamak için açık kaynaklı proje geliştirmiştir. Proje 2017 yılından bu yana ciddi bir yol almış ve şu an için Mina Vakfı tarafından yönetilmektedir. Topluluk odaklı ve açık kaynaklı olarak tasarlanması ile merkeziyetsiz yapısı dikkat çekmektedir. Mina, dünyanın en hafif, erişilebilir blok zincirini etkinleştirmek için özyinelemeli sıfır bilgi kanıtlarında yararlanan ilk proje olarak ortaya çıkarılmıştır. 

    Mina Vakfı yöneticilik görevini ise CEO göreviyle Evan Shapiro üstleniyor. Yönetimde ayrıca Josh Cincinnati, Jill Carlson, TEss Rinearson ve Joon Kim gibi farklı önemli projelerde bulunan isimler yer almıştır. 

    Mina (MINA) Kullanım Alanları Neler?

    Mina Protocol kapsamında MINA hayati bir rol üstlenmektedir. MINA temelde yardımcı program para birimi olarak görev yapmaktadır. Ayrıca değişim aracı olarak da işlev gören yerel sanal varlık MINA, birçok farklı işlemin gerçekleştirilmesinde kullanılmaktadır. Temelde işlemlerin ele alınma şekli dışında Bitcoin ağına benzer bir yapısı olduğu söylenebilir. Hesap modellemesinde ise Ethereum ağındaki yöntemler kullanılmaktadır. Bu işlemlerin tümü için MINA kullanımı gerekebilir. Öte yandan piyasalarda işlem yapmak için de MINA tercih edilmektedir. 

    Mina (MINA) Projesini Benzersiz Yapan Nedir?

    Mina (MINA), doğrudan kullanıcıların platformu Genesis blok üzerinden doğrulamasını sağlayan verimli bir dağıtık ödeme sistemi meydana getirmek üzerinde çalışmaktadır. Kısa ve öz blok zinciri hedefi ile son derece benzersiz bir proje olarak değerlendirilmektedir. Bu özelliği syesinde Bitcoin ve Ethereum ağları arasındaki en temel fark ortaya çıkmaktadır. Bitcoin, harcanmamış kripto para birimlerinin listesine, Ethereum ağında ise hesap bakiyeleri ele alınıyor. Mina ise bunlardan daha farklı bir yapı ile benzersizlik sunmaktadır. 

    Mina (MINA) projesinin benzersiz olmasını sağlayan temel faktörler ise kısaca şöyledir:

    • Mina Bitcoin ve Ethereum’dan farklı olarak bir sağlayıcı veya istenirse snarker kullanıyor. Madencilik ile benzer çalışan bu sistem her bloğu kurallara uygun hale getiriyor. 
    • Gerçek ademi merkeziyetçilik, ölçek ve güvenlik olan blok zincirinin orijinal vaadini yerine getirmek için tasarlanmış bir katman protokolüdür. 
    • Kıs ve öz blok zincirine sahip ilk kripto para birimi protokolüdür.  

    Mina (MINA) Coin'in Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?

    Mina (MINA) avantajları:

    • Sıfır bilgi ile güçlenen zarif bir bilgi sunar. 
    • Kaba işlem gücünü uygulamak yerine, ölçekte gerçek ademi merkeziyetçiliği sağlamak için gelişmiş şifreleme ve özyinelemeli sıfır bilgi kanıtları kullanmaktadır. 
    • Bitcoin’in 300 GB blok zincir yapısına nazaran 22 kb’lık oldukça küçük boyutlara sahiptir. 

    Mina (MINA) dezavantajları:

    • Beklentileri karşılama konusunda yetersiz kalabilir. 
    • Piyasalarda MINA riskli bir pozisyon taşımaktadır. 
    • Sert fiyat dalgalanmaları ile karşı karşıya kalmıştır. 

    Mina (MINA) Coin Hangi Borsalarda Var?

    Mina (MINA) birçok güvenilir kripto para borsasında mevcuttur. MINA listeleyen borsalardan bazıları şunlardır:

    • Binance
    • Gate.io 
    • Coinbase Exchange 
    • Kraken 
    • OKX
    • MEXC
    • Bybit

    Mina (MINA) Coin Piyasa Bilgileri

    MINA piyasa bilgileri arasında maksimum arza rastlanmamaktadır. 2022 itibariyle CoinMarketCap verilerine göre MINA 824 milyondan fazla toplam arza sahiptir. Piyasa değeri ile piyasa sıralamasında ise ilk 100 içinde yer almasıyla dikkat çekmektedir. Yukarı yönlü beklentiler yaratan MINA, proje hedeflerinin gerçekleştirilmesine bağlı olarak genişlemesini sürdürmesi beklenmektedir. Kısa ve orta vadeli riskleri olsa da uzun vadede iyi bir toparlanma eğilimi göstermesi beklenmektedir. 

    Mina (MINA) Coin Nasıl ve Nereden Satın Alınır?

    Mina (MINA) satın alımlarında şu adımlar takip edilebilir:

    • 1. Adım: Binance gibi güvenli borsaların uygulamasına giriş yapılır.
    • 2. Adım: Borsa hesabına girilir veya yeni hesap açılır.
    • 3. Adım: Kimlik doğrulaması sonrasında hesaba para aktarılır. 
    • 4. Adım: Para aktarma işleminin ardından işlem sayfasından MINA bulunur. 
    • 5. Adım: USDT, TRY, USD gibi işlem çiftleri ile alım emri verilir. 
    • 6. Adım: Güvenilir ve uyumlu cüzdanlarda saklanır.  

    Özet Olarak

    Mina Protocol, piyasa değeri ve hakimiyeti ile ilk sırada yer alan Bitcoin ve Ethereum ağına çok önemli bir alternatif olarak sunulmaktadır. Kullanıcısı artsa bile işlemleri son derece küçük boyutlar le gerçekleştirme kabiliyeti projeyi öne çıkarmaktadır. Piyasalarda ise MINA uzun vadede pozitif görünüm sunsa da sert dalgalanmalar yaşaması tedirgin edicidir.

    Benzer Başlıklar

    Daha Fazla Yükle