Kripto Para

FATF, güncellenmiş kripto varlık raporunu yayınladı!

    Kara para aklama ile mücadele eden Mali Eylem Görev Gücü (FATF), uzun zamandır merakla beklenen kripto varlık kılavuzunun güncellenmiş halini sonunda yayımladı. Rehber, NFT’leri (non fungible token) ve merkezi olmayan finans (DeFi) endüstrisini de içeriyor.

    Türkiye’nin de içinde bulunduğu 37 ülkeden oluşan, kara para aklama ile mücadele eden Mali Eylem Görev Gücü (FATF), Mart ayında ani-kara para aklama raporunu yayımlamıştı. Ancak daha sonrasında FATF, bu raporu NFT’ler (non fungible token) ve merkezi olmayan finans (DeFi) alanını da kapsayacak şekilde güncelleyeceğini belirtmişti. Mart ayından bu yana beklenen kripto varlık kılavuzunun güncellenmiş hali sonunda yayımlandı. FATF, sanal varlık kılavuzunu ilk olarak 2019 yılında yayımlamıştı.

    Rapor, 6 Temel Başlığa Odaklandı

    Kripto varlık kılavuzunun güncellenmiş halini yayımlayan FATF, 6 temel alana odaklandığını belirtti. Bu 6 temel alan şöyle:

    • Sanal varlıkların VASP’ların tanımlanmasında netlik olması,
    • Stablecoin’ler (sabit coin’ler) konusunda FATF raporundaki standartların uygulanması,
    • Eşler arası (kişiden kişiye) yapılan işlemlerde (P2P), terör finansmanının ve kara para aklama risklerinin yok edilmesi adına fazladan rehberlik sunulması,
    • VASP’ların lisans alması ve kayıtları için güncellenmiş bir rehber sunulması,
    • Seyahat Kuralı’nın, özel sektör ve kamu alanlarında uygulanabilir olması için ek rehber sunulması,
    • VASP kontrolörleri arasında bilgi paylaşımlarının sağlanabilmesi.

    VASP, kripto varlık alım-satım platformları ve sanal varlık servis sağlayıcılarının kısaltması olarak kullanılıyor. Raporda, VASP’lara, yani para aktarıcıların geleneksel finans şirketlerine uygulanan standartları karşılamaları adına çağrıda bulunuldu.

    Kimler AML Kurallarına Uymak Zorunda Olacak?

    Söz konusu raporda DeFi endüstrisine de yer verildi ve bu endüstrinin çok hızlı şekilde hareket ettiği vurgulandı. Raporda, DeFi sektöründe kontrolü olan ya da yeterli derecede etkinliği bulunan kuruluşların “kesinlikle” AML (anti-kara para aklama) kurallarına uymak zorunda oldukları belirtildi. Öte yandan yönetişim token ihraççılarının da merkezi olmayan borsalar (DEX) ve kullanıcılar üzerindeki etkileri düşünüldüğünde, bu düzenlemeler paketine dahil edilmeleri gerektiği yazıldı.

    VASP Kapsamına Alınacak Kuruluşlar Tanımlandı

    Söz konusu raporda VASP olarak değerlendirilecek olan kuruluşlar da tanımlandı. Buna göre; değişim, saklama ya da transfer hizmetleri veren herhangi bir merkezi kurum VASP kapsamında, yani sanal hizmet sağlayıcısı olarak kabul edilecek. Ancak DeFi uygulamaları bu tanıma dahil edilmedi.

    Benzer Başlıklar

    Daha Fazla Yükle