Orta Amerika’nın en küçük ülkesi El Salvador attığı Bitcoin (BTC) adımı ile kripto para piyasalarında olumlu karşılandığı gibi küresel anlamda olumsuz tepkilerle de karşı karşıya kaldı. Son olarak Birleşmiş Milletler (BM) El Salvador’un aldığı Bitcoin kararına tepki gösterdi. Söz konusu baskıların artması, El Salvador’u geri adım atmaya zorlayabilir.
Orta Amerika’nın az nüfusu ve nispeten küçük ekonomisi ile bilinen en küçük ülkesi konumundaki El Salvador, 8 Haziran tarihinde Bitcoin’i (BTC) resmi para birimi ilan etti. El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, konuya ilişkin açıklamalarda bulunduktan sonra Kongre’ye yasa tasarısını sundu ve yasa oy çoğunluğu ile kabul edildi. Bu gelişme, kripto para piyasalarında devrim niteliğinde olumlu bir adım olarak değerlendirildi ve bu adımın tesiri birçok başka ülkeye de yansıdı. Çoğunlukla olumlu karşılanan bu adıma karşı eleştirel şekilde yaklaşan devletler de bulunuyor.
Her ne kadar El Salvador kripto para piyasalarında attığı bu adımdan dolayı olumlu tepkiler ile karşılaşıyor olsa da küresel anlamda El Salvador aynı zamanda baskılar da görüyor. Son olarak bu alanda Birleşmiş Milletler (BM) El Salvador’a karşı tepki ve endişelerini dile getirdi. El Salvador, günden güne artan bu küresel baskı sonrasında Bitcoin kararında geri adım atmak zorunda kalabilir. Konuya ilişkin olarak BM’nin Latin Amerika ve Karayipler Bölge Komisyonu ECLAC bir açıklama yaptı.
El Salvador’un Kararı “Düşüncesizce Alınmış Bir Karar” Olarak Değerlendiriliyor
ECLAC tarafından 9 Temmuz tarihinde yapılan açıklamada, yetkililer El Salvador’un BTC kararı ile ilgili endişelerini dile getirdi. Genel itibariyle El Salvador’un attığı bu adım, konuya eleştirel yaklaşanlar tarafından “düşüncesizce alınmış bir karar” olarak değerlendiriliyor. Diario El Mundo haberine göre ECLAC Bölge Sekreteri Alicia Barcena, El Salvador’un kararına sert tepki gösterdi. Barcena, bu kararın kara para aklama gibi riskleri barındırdığını söyledi ve El Salvador’un risk değerlendirmesi yapmadığına inandığını ifade etti.
El Salvador Hükümeti İncelemeye Maruz Kalabilir
Alicia Barcena, El Salvador’un “düşüncesizce” aldığı bu kararın ani ve gerekli değerlendirmeler yapılmadan alındığını savunuyor. Barcena, bu nedenle FATF ve Mali Eylem Görev Gücü (Financial Action Task Force – FATF) tarafından El Salvador’un incelemeye maruz kalabileceği konusunda El Salvador hükümetini uyardı. FATF, OECD bünyesindeki ülkelerin kara para aklama suçlarını takip ediyor.