Mali Eylem Görev Gücü (FATF), kripto paralar için yeni regülasyon kılavuzunun güncel halini 2021 yılı Haziran ayında yayınlayacak. Bu kılavuzda stablecoin piyasasına ve kripto para şirketlerinin regülasyonuna yer verilecek…
Kara para aklama ve terörizm finansmanı ile mücadelede uluslararası standartları belirleyen FATF kuruluşu yeni bir açıklama yayınladı. Şubat ayında 3 toplantı düzenleyen kurum, bu toplantılarda kripto para sektörü hakkında global regülasyonları görüştü. Toplantılarda ayrıca dijital varlık çatısı altında toplanan kripto para birimlerine yer verildi.
Mali Eylem Görev Gücü ilk olarak 2019 yılı Haziran ayında kripto para ve dijital varlıkların regülasyonu hakkında bilgi veren bir kılavuz yayınlamıştı. Global standartların belirlendiği ve açıklandığı bu kılavuz, kripto para şirketlerinden yatırımcılara kadar herkesi yakından ilgilendiriyor. Kılavuzda kripto para alım satım platformlarına, eşten eşe işlemlere ve stablecoin kullanımı konusunda dikkat edilmesi gereken hususlara yer veriliyor.
Kripto Para Yeniliklerini Gündeme Aldı
Mali Eylem Görev Gücü yani FATF bu standartları takip eden ülkelerin ne durumda olduğunu da 1 yıl boyunca denetledi. Denetim sonucunda hem kamuda hem de özel sektörde gelişmeler olduğu bilgisi paylaşıldı. Kılavuzun ilk halinde P2P işlemleri ve stablecoinler yerine kripto para alım satım platformlarının regülasyonuna ağırlık verildi.
Kripto para borsalarının nasıl denetleneceği ve lisanslandırılacağı belirlendikten sonra kılavuzun bu yıl Haziran ayında çıkacak güncellenmiş versiyonu gündeme geldi. Stablecoinlerin kullanımı günümüzde olduğu gibi 2019 yılında pek yaygın olmadığı için bu konudaki standartlar kılavuza dahil edilmemişti.
Uygulama Süreci Nasıl Olacak?
Tam 1 yıl boyunca denetim yapan Mali Eylem Görev Gücü, bunun sonucunda standartları uygulamanın dönemin koşulları ile zor olduğu sonucuna vardı. Bu zorluklar arasında kripto para borsalarının birbirlerini tanımaları gerektiği ve paranın nereden aktarılacağının bilinmemesi gösterildi. Ayrıca kripto para borsalarında ortak bir payda bulunmamasına dikkat çekildi. Borsalar için bir kayıt tutma sistemi hazırlansa bile, bu sistemin bütün borsalarda global çapta kullanılabilir olması gerekiyor. Bu yüzden uygulama sürecinde bazı problemlerin yaşanabileceği kılavuzda belirtilecek.