Kriptoda vergi konusuna yönelik yurtiçinde önemli bir gelişme yaşandı. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşan Bakan Şimşek, gelecek yıla ilişkin kripto para düzenlemelerine yeşil ışık yaktı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kripto para ekosistemini de etkileyen önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin Mali Eylem Gücü’nün (FATF) gri listeden çıkarılmasına yönelik açıklamalarda bulunan Bakan Şimşek, dijital varlık vergilendirmesi hakkında da olası bir düzenlemeden bahsetti.
“Ne Gerekiyorsa Yapılacak”
Hatırlanacağı üzere Türkiye, FATF tarafından Ekim 2021’de gri listeye alınmış ve geçtiğimiz yıl yapılan değerlendirme de listede kalmasına karar verilmişti. Kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanının engellemesi konusunda eksikler olduğuna işaret eden bu durum Bakan Şimşek’in öncelikleri arasında yer alıyor.
Şimşek, gri listeden çıkılması için gereken her şeyin yapılacağını söyledi ve halihazırda konu ile ilgili pek çok iyileştirmenin yapıldığını belirtti. Gri listeden çıkmak için hemen hemen her kriterin sağlandığını söyleyen Şimşek, geriye kripto para yasasının çıkarılmasının kaldığı bilgisini vererek dikkat çekti.
Kripto Yasası Yolda!
Önceki akşamki Komisyon konuşmasında gri listeden çıkılmakta olduğu müjdesini veren Bakan Şimşek’in kripto para yasası hakkında söyledikleri dikkat çekiciydi. Şimşek bu yasayı gri liste için son aşama olara değerlendirirken, yasanın kuruluş standartlarına uygun çıkarılacağı bilgisini paylaştı.
Düzenleme konusunda da TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na detay veren Bakan Şimşek, tasarının yakın tarihte Meclise sunulacağını belirtti. Düzenlemeler son olarak Cumhurbaşkanlığı 2024 Yıllık Programında yer almıştı. Bakan Şimşek bu sürecin sonuna yaklaşıldığı bilgisini paylaştı.
Düzenlemede Vergi Detayı
FATF standartlarına tam uyumlu bir kripto yasası hazırlanacağını söyleyen Bakan Şimşek ardından gözler düzenlemenin detaylarına çevrildi. 2024 yılında TBMM gündemine gelmesi beklenen düzenlemenin dijital varlıkların vergilendirilmesi ve kripto varlık platformlarının düzenlenmesini ele alması bekleniyor. Türkiye’nin özellikle küresel kripto para ticaretinde yüksek bir işlem hacmi var ve olası bir vergi düzenlenmesi bu anlamda sadece yurtiçi değil küresel kripto yatırımcılarınca da yakından takip ediliyor.