Kendisini “doğrulanabilir kimlik bilgisi paylaşım ağı” şeklinde tanımlayan Dock protokolü, yenilikçi teknolojisi ile işletmeler ve geliştiriciler tarafından yakından izleniyor. Projenin hitap ettiği kesim baz alındığında büyük potansiyeli olduğuna inanan okurlarımız için hazırlanan rehber yazımızda DOCK Coin nedir, artıları, eksileri ve benzersiz yönleri nelerdir, hangi borsalarda listelenir gibi en çok merak edilen soruların yanıtlarına yer verildi.
DOCK Coin Nedir?
Dock, işletmelere ve geliştiricilere blockchain kullanımı ile doğrulanabilir kimlik bilgileri ve merkezi olmayan kimlikler oluşturmaları, yönetmeleri ve sunmaları için basit çözümler sağlayan Web3 ağ geçidi oluşturan açık kaynaklı bir platformdur. Çalışma sistemi açısından “Merkeziyetsiz LinkedIn” olarak tanımlanabilen Dock ağının yerel ve yönetişim belirteci DOCK Coin’dir. DOCK token, ağ içi işlemlerin gerçekleştirilmesi ve ağın merkeziyetsiz yapısının korunması adına kullanılan bir ERC-20 token’idir.
DOCK Projesi ve Whitepaper
Dock, işletmelerden ve geliştiricilerden oluşan kullanıcılara şeffaf ve güvenli bir şekilde kimlik bilgisi paylaşma hizmeti sunmayı hedefler. Ethereum blockchain’i üzerine kurulan bir değişim protokolü olarak geliştirilen Dock, kullanıcılarına çeşitli verileri yükleme ve yüklenen verilerin kiminle paylaşılacağına karar verme opsiyonu sunarak hedefine yaklaşmak adına önemli bir adım atmıştır.
Dock ağı üzerinde kullanıcılar, çeşitli işletmeler ve merkeziyetsiz uygulamalarla bağlantı kurabilirler. Akıllı sözleşmeler aracılığı ile bu bağlantılar Ethereum blok zincirine işlenirken, verilerin kimler tarafından görülebileceği kullanıcı tarafından belirlenmektedir. Buradaki kritik husus, halka açık bir şekilde paylaşılan verilerin sonradan gizlenemeyecek olmasıdır. Merkeziyetsiz bir LinkedIN gibi çalışan ve kullanıcıların sertifikalarını organize edebildiği, özgeçmiş yükleyebildikleri ve önde gelen iş insanları ile bağlantı kurabildikleri bir platform gibi çalışan Dock projesinin teknik detayları için https://docs.dock.io/ adresi üzerinden erişim sağlanan whitepaper’a göz atabilirsiniz.
DOCK Coin Kurucuları Kim, Hangi Ülkeye Ait?
Dock Network, İsviçre merkezli olarak 30 Eylül 2020 tarihinde başlatıldı. 2011 yılından bu yana blockchain endüstrisinde çalışan Nick Lambert ve veri ağı endüstrisinde deneyim sahibi Elina Cadouri tarafından yönetilmektedir. Lambert projenin CEO’su olarak görev yapmaktadır. Cadouri ise Dock COO’su olarak görevini sürdürmektedir.
Kullanım Alanları Nelerdir?
DOCK Coin kullanım alanları şunlardır:
- Merkezi olmayan kimliklerin (DID’ler) oluşturulması,
- Kimlik bilgilerinin verilmesi ve şemaların oluşturulması,
- Emisyon ödüllerinin dağıtılması,
- Yönetişime katılım sağlanması adına kullanılır.
DOCK Projesini Benzersiz Yapan Nedir?
Dock, Web3 kullanan herkesin blok zincirinde depolanan bir dizi harf ve sayıdan oluşan küresel bazda benzersiz tanımlayıcılar olarak kabul görmüş kendi merkezi olmayan tanımlayıcılara (DID) olan ihtiyacı karşılamak adına geliştirilerek benzersizlik kazandı. DID’ler, sahiplerinin gereksiz bilgi paylaşımı ile özel bilgilerini ifşa etmesini önlerken, web sitesi ve uygulamalarda takip edilmesini önler. Projenin neden özel olduğuna ilişkin öne çıkan benzersiz yönler şunlardır:
- Çok personel sayısına sahip şirketler, çalışanlarını yönetmek ve güvenliklerini sağlamak adına kimlik doğrulama ve biyometrik kimlik gibi verileri Dock yardımı ile akıllı sözleşme olarak yapabilirler.
- İsteyen her kullanıcı, Dock ağında validatör (doğrulayıcı) olabilir.
- Dock mainnet, bugüne kadar herhangi bir hack saldırısı yaşamadan sorunsuz bir şekilde çalışmasını sürdürmektedir.
- Dijital ekonomide insanlar ve işletmeler arasındaki güveni sağlamak adına Dock yenilikçi teknolojilerinden yararlanılabilir.
- 2020 yılının üçüncü çeyreğinde gerçekleşecek yeni güncelleme ile Ethereum ile köprü oluşturulabilecek.
- Nominated Proof of Stake (Aday Hisse Kanıtı) konsensüs mekanizması sayesinde en düşük karbon ayak izine sahiptir.
- Yerel cüzdan yardımı ile kullanıcılar, DOCK Coin alım işlemlerini yapabilmektedirler.
Güncel DOCK Coin Fiyatı
Güncel durumda 1 DOCK fiyatı %dock+try% TL. Döviz cinsinden ise %dock+usd% Dolar olarak borsalarda alıcı bulmaktadır. Son olarak, Dock Coin 24 saatte %dock+yuzde%.
DOCK Coin’in Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?
Kullanıcılarına DOCK token karşılığında merkeziyetsiz kimlikler ve şemalar oluşturabilme imkanı tanıyan Dock projesi, gelecek vaat eden bir proje olarak lanse edilmektedir. İşletmeler ve geliştiriciler için güvenlik dahilinde anlık onay, sınırlı veri paylaşımı, vb. özel yetenekler kazandıran proje, DOCK token kullanıcılarına stake yolu ile pasif gelir elde etme imkanı tanımaktadır. Projenin ve yerel token DOCK Coin’in hangi yönlerden güçlü ve zayıf olduğunun anlaşılması adına aşağıda paylaşılan avantajlara ve dezavantajlara göz atılabilir:
Avantajları:
- DOCK Coin, platform içi pek çok alanda kullanabilmenin yanında kullanıcısına yönetişime katılma hakkı tanır.
- Binance, Huobi Global, vb. büyük kripto para borsalarında listelenmektedir.
- DOCK kullanıcıları, verilerini şifreleyerek istedikleri kişilerce görülebilmesine yönelik belirleyici rol oynayabilirler.
- Geliştirici ekip veri ve blockchain alanında deneyimlidir.
- Stake yolu ile pasif gelir elde edilebilir.
Dezavantajları:
- Veri formatlarının standardizasyonuna yönelik mevcut riskler ve atılacak adımlarda yavaş kalınması, Dock ağının geleceği için önemli bir handikap teşkil etmektedir.
- Veri gizliliği noktasında sağlanan çözümlerin ilerleyen süreçte düzenleyici çerçevelere takılma riski mevcuttur.
- DOCK fiyatında görülen aşırı volatilite nedeniyle yatırımcılarca riski yüksek bir yatırım aracı olarak değerlendirilmektedir.
- Saldırı ve çalınma riskine karşı Ethereum destekli bir donanım cüzdanda saklanması gerekebilir.
DOCK Coin Hangi Borsalarda Var?
DOCK token listelenen kripto para borsalarından bazıları aşağıda sıralanmaktadır:
- Binance
- WazirX
- Huobi Global
- KuCoin
- Gate.io
- AAX
- Pionex
- Hotcoin Global
- BKEX
- CoinTiger
DOCK Coin Piyasa Bilgileri
DOCK Coin maksimum arzı 1.000.000.000 adettir. DOCK Coin, 4 Mayıs 2018 tarihinde $0,2427 fiyatla tüm zamanların en yüksek seviyesine (ATH) ulaştı. DOCK Coin’de tüm zamanların en düşük seviyesi (ATL) ise $0,002333 fiyatla 13 Mart 2020 tarihinde görüldü.
DOCK Coin Nasıl ve Nereden Satın Alınır?
- 1. Adım: Binance, Huobi Global, KuCoin, vb. DOCK token listeleme yapan kripto para borsalarının web sitelerine erişim sağlayın.
- 2. Adım: Web sitesine ulaştığınız kripto para borsasında, KYC bilgilerinizi kullanarak ücretsiz üyelik işlemlerini tamamlayın.
- 3. Adım: Açılan üyelik sonrası hesabınızda işlem yapabilmeniz adına aktifleştirme işlemlerini tamamlamak için “Güvenlik” sekmesine giriş yapın ve istenen doğrulamaları tamamlayın.
- 4. Adım: Aktifleştirilen hesabınıza para transfer edin.
- 5. Adım: Gönderdiğiniz bakiye tutarınca kripto para alım ve satım menüsüne giriş yaparak DOCK Coin alış emri oluşturun.
- 6. Adım: Gerçekleşen emirle birlikte borsa cüzdanınıza yansıyan DOCK bakiyenizi dilerseniz Ethereum destekli herhangi bir cüzdan alternatifine gönderebilirsiniz.
Özet Olarak
DOCK Coin, işletmeler ve geliştiriciler tarafından duyulan şeffaf ve güvenli bir şekilde kimlik paylaşma hizmeti ihtiyacını karşılamak adına geliştirilmiş bir ERC-20 belirtecidir. Ethereum üzerine inşa edilen ve son güncelleme ile Dock ile Ethereum arasındaki köprü işlevinin tamamlandığı proje, kullanıcılarına kimlik bilgilerini saklı tutarak işlem yapabilme opsiyonu tanır. Geleceğin dünyasında önemli bir kullanım alanı bulacak DID’ler oluşturma ve yönetme opsiyonu tanıyan projenin geleceği hakkında olumlu görüşler mevcuttur. DOCK Coin maksimum arzı 1 milyar adettir ve token; Binance, Huobi Global, KuCoin, Gate.io, vb. büyük kripto para borsalarında listelenmektedir.