Kripto Para

Cumhurbaşkanlığı kripto para düzenlemesini özetledi

    Yerli kripto para sektörü, TCMB tarafından yayımlanan kripto varlıkların ödemelerde kullanılmamasına dair yönetmeliği tartışmaya devam ediyor. Bu konuda ortaya çıkan kafa karışıklığını önlemek için yeni açıklamalar yapılıyor…

    Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, geçtiğimiz gün Resmi Gazete’de yayımlanan kripto varlıkların ödemelerde kullanılmamasına dair yönetmelik hakkında açıklamalarda bulundu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) imzasıyla yayımlanan bu bildirinin çarpıtılmadan yorumlanması için detaylı bilgiler paylaşıldı.

    Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Başkanı Ali Taha Koç, yerli kripto para sektörü temsilcileri ile kripto para yatırımcılarını ilgilendiren konulara dikkat çekti. Bu yönetmeliğin çarpıtılmadan, iyi yorumlanması gerektiğini belirten Koç, kripto paraların yasaklanmadığını vurguladı: “Kripto varlık kavramı tanımlandı ve kullanım esasları belirlendi. Çarpıtılan yorumların aksine belirlenen usul ve esaslar tamamen vatandaşımızı koruma amaçlıdır.”

    “TCMB Vatandaşı Korumayı Hedefliyor”

    Ali Taha Koç, konuyla ilgili yaptığı açıklamasında, sosyal medyada paylaşılan asılsız bilgilere itibar edilmemesi gerektiğini vurguladı: “Merkez Bankası, kripto paraların ödeme maksatlı kullanımını engelleyerek spekülatif hareketler nedeniyle oluşabilecek mağduriyetlerin önüne geçti.” Koç, TCMB’nin vatandaşların mağdur olmaması için bu kararı aldığını hatırlattı.

    Kripto para topluluğunda yaşanan kafa karışıklığını gidermek için konuyla ilgili infografikler de paylaşan Koç, dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Başkanı tarafından paylaşılan infografiklerde kararın sonuçları rakamsal açıdan da özetlenmiş oldu

    Bankalar ve PTT Detayı

    Paylaşılan verilere göre sektördeki 33 ödeme kuruluşu ve 22 elektronik para kuruluşunun kripto varlıklarla ödeme ile fon aktarımı yapması yasaklandı. Bu kuruluşlar yetki sahibi olmadıkları için kripto paralar ile ilgili iş modeli geliştiremeyecekler. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Başkanı Ali Taha Koç açıklamasında kafa karışıklığı yaşanan bankalar konusuna da değindi.

    Öte yandan kamu ve özel bankalar ile PTT de benzer şekilde kripto varlıklarla ödeme yapamayacak ve iş modeli geliştiremeyecekler. Ancak bankaların ve PTT’nin kripto paralar için fon aktarımı mümkün olacak. Yerli kripto para sektöründe büyük ses getiren bu yönetmeliğin 30 Nisan 2021 tarihi itibari ile yürürlüğe gireceği hatırlatıldı.

    Benzer Başlıklar

    Daha Fazla Yükle