Texas’ta bir şirket petrol kuyularından yan ürün olarak çıkan, normalde israf edilen doğal gazı ucuz enerjiye dönüştürüyor. Aynı enerji Bitcoin (BTC) madenciliğinde de kullanılıyor. Kripto para piyasaları, geçtiğimiz hafta Elon Musk’ın Twitter’dan yapmış olduğu “enerji verimliliği” açıklamalarından sonra sarsılmalar yaşamaya başlamıştı.
Geçtiğimiz hafta Tesla ve SpaceX CEO’su Elon Musk, Twitter üzerinden çeşitli açıklamalarda bulunmuştu. Musk, Bitcoin (BTC) madenciliğinin çevre kirliliğine yol açtığını, fosil yakıt kullanımının zararlı olduğunu dile getirmişti. Bu nedenle Tesla’nın BTC ödemeleriyle araç satışları askıya alınmıştı. Bu açıklama, kripto para piyasalarında düşüşleri tetiklemişti. O tarihten bu yana piyasaların en yoğun gündem konularından biri, çevre dostu enerji ile üretilen kripto paralar oldu. Texas’ta bir şirket, bu konuya ilişkin heyecan uyandıran bir gelişme ile gündeme geldi.
BTC Madencileri İsveç Veya Malezya Kadar Enerji Tüketiyor
Texas’ta yer alan bir şirket, petrol kuyularından çıkarılan ve aslında yan ürün olarak israf edilen doğal gazı, ucuz enerjiye dönüştürüyor. Bu enerji, kripto madencileri tarafından Bitcoin üretiminde kullanılıyor. Harvard Business Review verilerine göre BTC madencileri saniyede 157 exahash (EH/s) değerinde hash oranı üretiyor. Bu miktar İsveç ya da Malezya kadar fazla enerji tüketimi anlamına geliyor. Çin ve Kanada gibi ülkelerde BTC madenciliği için hidroelektrik santraller kullanılıyor. Batı Texas’taki bazı madenciler ise daha farklı bir yönteme başvuruyor.
Çıkarılan Doğal Gaz Nasıl Kullanılıyor?
Texas’ın Permian havzasında yer alan petrol üreticileri, kuyulardan çıkan doğal gazı bir kazanç sağlamadığı için flaring yöntemi ile yakabiliyor. Dallas News, flaring yönteminden dolayı milyonlarca metreküp doğal gazın boşa harcandığını ifade ediyor. British Petrol (BP), Permian havzasından çıkan doğal gazı kullanmak için 300 milyon dolar harcadı. BP, flaring işlemlerini 2025’e kadar tamamen durdurmayı amaçlıyor.
Dallas’ta yer alan Silver Energy isimli şirket de BP’ye benzer şekilde bir yöntem ile havzadaki doğal gazı ucuz elektriğe dönüştürüyor ve bir taşınabilir veri merkezine gönderiyor. Bu merkezler, madencilik için gerekli ekipmanların yer aldığı yük konteynerleri. Siver Energy, bunları doğal gazla çalışan jeneratörler ile kullanıyor.