Kripto para piyasasında son dönemde Bitcoin madenciliğindeki enerji tüketim sorunu tartışılıyor. En büyük kripto para biriminin fiyatında ciddi oranda gerileme yaratan bu durum hakkında detaylı incelemeyi WazirX borsasından Nischal Shetty yaptı…
Finansal kurumlar, devletler ve enerji şirketleri, kripto para madenciliğinin karbon ayak izi konusunu tartışmaya devam ediyor. Hindistan merkezli en büyük kripto para borsalarından ve şirketlerinden biri olan WazirX’ten Nischal Shetty bu konuyu mercek altına aldı. Uzman isim, Bitcoin madenciliğinin küresel enerji tüketimindeki yerini bir kez daha gözler önüne serdi.
Blockchain teknolojisinin sağladığı faydalar, Bitcoin madenciliğinin çevreye olan etkilerinden bahseden tartışmalar nedeniyle, son zamanlarda göz ardı edilmeye başlandı. Mevcut veriler, Bitcoin madenciliği tek başına küresel enerji tüketiminin yüzde 0,5’inden sorumlu olduğunu ortaya koyuyor.
Geleneksel Finans Çevreye Daha Zararlı
WazirX’ten Nischal Shetty, kripto para birimlerinin geçmiş bir işlem günlüğü tutan, merkezi olmayan bir bilgisayar ağı üzerinden oluştuğunu söyleyerek şunları ekledi: “Hemen hemen tüm kripto para birimleri, madencilerin zor hesaplamalar yaptığı için çok fazla elektrik tüketen Proof of Workshop konsensüs mekanizması kullanır. Bir Cambridge Üniversitesi raporuna göre, bu tür kripto para birimlerini aktif olarak kullanan yüz binlerce bilgisayar var. Bunların sadece yüzde 39’u yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanıyor.”
“Bankalar ve finans kurumlarındaki işlemlerin sıklığı (yılda 500 milyar) Bitcoin ağınınkiyle (100 milyon) kıyaslanamaz seviyede. Buna rağmen kripto para madenciliği doğası gereği bir karbon ayak izi bırakmaya meyilli değildir. Aslında geleneksel finans çevreye kripto paralardan daha çok zarar vermektedir.”
Madencilikte Alternatif Enerji Kaynakları
Uzman isim, Bitcoin madenciliğinin mevcut koşullar altında Avusturya’nın bir yılda tükettiği enerjiden daha fazla olan yılda 69.85 TWh tükettiğini söyledi. Karbon ayak izini azaltmak için alternatif kaynaklara geçmenin bir an önce gerekli olduğuna değinen Nischal Shetty son olarak şunları söyledi:
“Çevreye uygun enerji çözümlerine geçiş şimdiden görülüyor. Bazı madencilik düğümleri artık hidroelektrik kullanıyor. Bazı madencilik işletmeleri, petrol sahalarından yakalanan gaz sızıntılarına güveniyor. Diğerleri, madencilik operasyonlarını beslemek için giderek daha fazla güneş enerjisiyle çalışan makineleri araştırıyor.”