ADA Coin Madenciliği Nasıl Yapılır?

    Köklü bir geçmişi bulunan ve son zamanların da popüler coini Cardano (ADA) madenciliğinin nasıl yapıldığı merak konusu olmuş durumda. Bu yazımızda ADA coin madenciliğini, avantajlarını, madencilik sistemini ve geleceğini inceleyeceğiz. Cardano (ADA) madenciliği yapmak isteyen kullanıcılara faydalı bir içerik olmasını temenni ediyoruz.

    Ada Madenciliği Nasıl Yapılır?

    ADA Coin madenciliği BTC ve ETH madencilik tiplerinden çok daha farklı bir yöntem izlenerek yapılır. CPU, bulut ve ASIC madencilik tipleri ile ADA Coin madenciliğini yapmak ve ADA Coin ödülleri almak mümkün değildir. Bunun yerine madencilik, belirli bir algoritma üzerinden ADA Coin çevrimiçi cüzdanlarda ADA’yı çevrim içi şekilde bırakarak ve belirli bir süre işlem yapmayarak ADA kazanma yöntemi üzerinden yapılır. 

    Burada cüzdanda yer alan ADA Coin miktarının belirli bir yüzdesi kadar ADA Coin ödülü alınır. İşle için donanım kullanmak yerine çevrimiçi cüzdanlar kullanılır. Diğer bir modelde ise Venüs protokolü ile ADA Coin borç verilerek, faiz getirisi elde edilir. 

    ADA Coin Madenciliğinde Hangi Cüzdanlar Kullanılıyor?

    ADA Coin madenciliğini yapabilmek için Proof of Stake protokolü ile uyumlu olan kripto para cüzdanlarının kullanılması gerekir. Diğer yandan ADA Coin’in yerel kripto para birimi olduğu protokol içinde bulunan ve stake işlemini sağlayan Ouroboros algoritmasının kullanılması gerekir. Bu algoritma sayesinde çevrimiçi cüzdanda ADA Coin saklandıkça yeni coin kazançları elde edilir.

    ADA Coin madenciliği için ise Cardano cüzdanları olarak bilinen ve BTC, ETH cüzdanlarında olduğu gibi kripto para birimini güvenli şekilde saklamaya yardımcı olan Guarda, İnfinito, Daedalus, Atomic Cardano kripto cüzdanlarından tercih edilen internet üzerinden indirilir. Bu cüzdan içine ise kripto para borsasından edinilen ADA Coin miktarının transfer edilmesi ve cüzdan içinden tanımlaması yapılan müddet boyunca saklanması gerekir. Bu kapsamda kripto para cüzdanın içinde ADA Coin ödülleri, stake işlemleri sonunda görüntülenir.

    ADA Coin Madenciliğinin Avantajları Neler?

    ADA Coin madenciliği sayesinde geleneksel bankacılık işlemlerinden biri olan vadeli mevduat hesabına benzer bir model, tamamen kriptografik bir şekilde kripto para dünyasında uygulanır. Bu avantaj sayesinde, ADA Coin’in DeFi protokolü ile ilgili yanından yararlanılarak, sadece kripto para cüzdanı içinde çevrimiçi ADA Coin kitleme yoluyla ek ADA Coin miktarı kazanılır.

    Bu tip bir madenciliğin avantajı ilk adımda cihaz alım masraflarının yapılmasının gerekmemesidir. İkinci avantaj ise CP ve ASIC madencilik tiplerinde olduğu gibi madencinin bir dizi matematik kodu çözmesi ve bunun için yazılım, donanım gücü kullanmasının gerekmemesidir. 

    ASIC madencilik ve madencilik havuzlarında yapılan mining zaman ve masraf anlamına gelir. Bu işlemler ile de verimli şekilde coin kazanılsa da daha fazla emek harcanması germektedir. ASIC madenciler özellikle bireysel yöntem ile yüksek elektrik harcamalarında tüm gün üretimi seçerler. ADA Coin madenciliğine bunun gibi daha yüksek emek göstermek gereken koşullar bulunmaz.

    Diğer yandan madencilik için kullanılan tek araç olan ADA Coin kripto para cüzdanları yatırımcıya aynı anda kıtalararası ADA Coin transferi yapabilme imkanı da sunarlar. Belirli bir süre korunan ADA Coinler tercih edilen vade ardından dünyanın bir ucunda yer alan başka bir cüzdana en hızlı şekilde ve düşük masraflı konumda gönderilir. Stake ile coin kazanma işlemi, donanım ile kripto para üretimi yaparak coin kazanma işleminden çok daha risksiz bir modelde madenci olma avantajını sunar.

    ADA Coin Madenciliği Havuz Sistemini Gerektirir mi?

    ADA Coin madenciliği havuz sistemini gerektirmez. CPU ve bulut madencilik tiplerinde madenciler işlem gücüne eriştiklerinde kripto para borsaları içinde yer alan veya internet üzerinden kayıt sağlanan madenci havuzlarına dahil olmalıdırlar. Bu alanda ise bir dizi matematik problem çözümü ile kullanıcıların yatırım işlemleri için onayı sağlamak esastır. Havuz içinde hangi madenci problemleri en iyi performans ile sonuca ulaştırıyorsa onun kripto para birimi ödülleri daha ideal oranda olacaktır. Bu ise üretim ve kazanç açısından performansa bağlı bir verim, değer elde edilebilmesini gündeme getirir.

    ADA Coin madenciğinde ise stake modelinin gündemde olmasına bağlı olarak her hangi bir madencilik havuza girilmesi ve kod çözümünde bir hıza ve işlemci gücüne sahip olunması gerekmez. Burada performans değil ADA Coin’i saklamak önemlidir. Risk azalırken daha net bir tablo içinde ADA Coin elde etme şansı bulunur. DeFi projesinin sunduğu bu sistem kripto para birimi yatırımcılarının dikkatini çeken bir modeldir. 

    ADA Coin Madenciliği Venüs Protokoller Nasıl Yapılır?

    Venüs, 2021 senesinde ADA Coin’e kripto para birimi ile olarak kendi platformunda yer vereceğini açıklayarak, ardından bu işlemi gerçekleştirmiştir. Venüs platformunun ADA Coin’i listesine eklemesi ile ADA Coin için DeFi tabanlı stake modelinin gelmesinden daha önce gerçekleşmiştir. İlk olarak madenci olmak isteyen yatırımcılar bu yüzden Venüs protokolü tercih etmişlerdir.

    Bu madencilik tipinde yine donanım gücüne ihtiyaç duyulmaz. Yüksek enerji masrafları yoktur. Yine bir ADA Coin cüzdanı içinde bir miktar ADA Coin bulundurulması gerekir. Ancak bu coinler bu sefer saklanmak yerine Venüs platformuna yapılan kayıt ardından, ağda yer alan diğer kullanıcılara borç olarak verilir. 

    Daha kapsamlı bir şekilde açmak gerekirse bu ağ içinde geleneksel bankacılık işlemleri kapsamında kredi kullanamayan kişileri, ADA Coin sahibi olan diğer kullanıcılardan kredi talep ederler. ADA Coin cüzdanında olan yatırımcılar ise kredi isteyen kullanıcıya, geri ödemede belirli bir ADA Coin miktarını faiz ödemesi şeklinde geri almak kaydı ile kripto para kredisini verirler. Bu Kapsamda ADA Coin kullanıcıları kredi vererek yeni coin kazançlarını elde ederler. 

    Bu madencilik tipi ile ilgilenmek isteyenler ise Binanace Smart Chain üzerine inşa edilmiş olan Venüs protokolüne giriş sağlarlar. Bu alanda yapılan kredi verme işlemleri kapsamında coin kazancı sağlanırken madencilik yapılır.

    ADA Coin Madenciliği İçin Yeni Bir Yöntem Gelecek mi?

    ADA Coin madenciliği için yeni bir yöntem değil ama yeni bir alan gelecek. Geliştirici topluluk ADA Coin için ASIC veya CPU madenciliğin yapılmasını düşünmüyor. Ancak 3 Şubat tarihinde yeni bir madencilik fırsatının ise kendileri tarafından sunulacağını açıkladılar. Bu kapsamda Cardano ekibi, Liqwid Finance isimli kendi platformlarını oluşturacaklarını ifade ettiler.

    Bu platform içinde yine yerel kripto para birimi ADA Coin olacakken, ağ içinde kullanıcılar birbirlerine kredi verebilecek ve yine DeFi modelleri üzerinden madencilik yapmaya devam edecekler. Madencilik yönteminde bir değişim olmazken ADA Coin kullanıcılarının birleşebileceği ve borç verme işlemini ise artık akıllı sözleşmeler üzerinden yapabilecekleği bir alan geliştirici ekip tarafından hazırlanacak. Proje hakkında açıklama 3 Şubat’ta yapılırken henüz hayata geçmiş değildir.

    Sonuç

    ADA Coin madenciliği stake yani ADA Coin kripto para cüzdanlarında ADA Coin saklama ve diğer kullanıcılara borç vererek faiz kazancı elde etme modelleri ile yapılırlar. ADA Coin madenciliğinde herhangi bir donanım gücüne ve yüksek enerji masrafı yapmaya gerek duyulmaz. Çünkü yeni nesil DeFi protokolünün kazandırdığı kriptografik finans işlem modelleri ADA Coin için uygulanabilir.

    Diğer yandan madencilik ile kazanılan ADA Coinler vadelerinin ardından kripto para borsaları işlemlerinde kullanılabilirler. Alım-satım ve diğer kripto para birimleri ile takas işlemlerinde tercih edebilirler. Cüzdanlar arasında en düşük masraf ile dünyanın başka bir yerine transfer edilebilirler. Yeni gelecek olan Liqwid Finance modeli ile de değerlendirilebilecektir.

    Benzer Başlıklar

    Daha Fazla Yükle