Yüksek verimliliği ve performansının hiç azalmasına olanak tanımayan yenilikçi teknolojisi ile Toncoin, ülkemizde de hatırı sayılır bir yatırımcı kitlesi tarafından izleniyor. Bir dönem Telegram’ca desteklenen ve sonrasında TON Vakfı tarafından devralınan projenin ele alındığı rehber içeriğimizde TON Coin nedir, ne vaat eder, benzersiz yönleri nelerdir, artıları ve eksileri hakkında tüm merak edilen soruları yanıtlıyoruz.
Toncoin (TON) Coin Nedir?
Toncoin, parçalama ve segmentasyon ilkesi üzerine merkezi olmayan bir Katman-1 (Layer-1) blok zinciridir. Oyuncular, girişimler, yaratıcılar ve kısaca herkes için açık ağ olarak geliştirilen Toncoin ağının yerel varlığı TON Coin’dir. TON Coin, ağ içi işlemlerin gerçekleştirilmesi hedefi için geliştirilmiş bir kripto para birimidir.
Toncoin Projesi ve Whitepaper
Toncoin; merkezi olmayan depolama, merkezi olmayan hizmetler, alan adı sistemi (DNS eşdeğeri), anonim bir ağ, anında ödeme platformu ve uygun fiyatlı ve hızlı işlem yeteneklerine sahip tam donanımlı bir ekosistem oluşturma misyonu ile geliştirildi. Şifreli bir mesajlaşma platformu olan Telegram tarafından 2018 yılında geliştirilen projenin terk edilmesi sonrasında süreci TON Vakfı devralırken, "Telegram Açık Ağ" yerine proje "Açık Ağ" olarak adlandırıldı.
Herkes için açık ağ sloganı ile faaliyet sürdüren Toncoin, ağ ölçeklenebilirliği ve güvenilirliği için Hisse Kanıtı (Proof-of-Stake, PoS) konsensüs modelini seçti. Terk edilme süreci ardından Gram olan eski yerel varlık ismi TON olarak değiştirildi.
Toncoin, esnek bir mimariye sahiptir ve tipik bir şekilde tüketiciye hizmet etmeye odaklanır. Topluluk odaklı bir blok zincir olarak öne çıkan Toncoin, 55 bin TPS’ye sahiptir. Yüksek hızını parçalama ve segmentasyon ilkesi üzerine inşa edilmesine borçlu olan projede her birisi belirli bir özelliğe sahip parçalar aynı blok zincirinde birden fazla alt ağın parçasını kullanma ilkesine dayanır. Para aktarma ve platform hizmetleri ile etkileşimde bulunmak için tasarlanmış bir yerleşik cüzdana sahip olan protokol, geliştiriciler için çeşitli DAPP’ler oluşturmalarına olanak tanır. Depolama sahibinin cüzdanındaki özel anahtarı kullanarak özel şifrelemenin avantajları sunan ve TON Proxy ile tüm platform bileşenlerinin kullanılabildiği projenin teknolojik ayrıntıları için https://ton.org/whitepaper.pdf adresi üzerinden erişim sağlanabilen whitepaper’a göz atabilirsiniz.
TON Coin Kurucuları Kim, Hangi Ülkeye Ait?
Toncoin başlangıçta Nikolai ve Pavel Durov kardeşlerce oluşturuldu ve Telegram tarafından 2018 yılında geliştirildi. 2020 yılında Telegram CEO’su Pavel Durov’un projeden ayrılması ile birlikte TON Vakfı projeyi ele aldı ve topluluk üyeleri olan Anatoliy Makosov ile Kirill Emelianenko tarafından yeniden geliştirildi ve başlatıldı. Bu süreçte Gram token plan projenin yerel varlığının ismi da TON Coin olarak geliştirildi.
Kullanım Alanları Nelerdir?
TON Coin kullanım alanları şu şekilde sıralanabilir:
- İşlemler: TON üzerine kurulu ağ işlemleri ile işlemlerin gerçekleştirilmesi için kullanılır.
- Öğeler: Oyunlar veya koleksiyon öğelerinin satın alımında kullanılan kripto para birimi TON Coin’dir.
- Staking: Ağ yönetişimine katılmak isteyenlerin TON belirtecini stake etmesi gerekir.
- Stake Ödülleri: PoS gereği stake edilen TON belirteci için ödüller yine TON Coin ile dağıtılır.
- Yatırım: Listeleme yapan kripto para borsalarından TON Coin alabilir, satabilir ve takas edebilirsiniz.
- Para Transferleri: TON belirteci ile sınır ötesi para transferlerinizi yüksek hız ve düşük gaz ücretleri ile gerçekleştirebilirsiniz.
Toncoin Projesini Benzersiz Yapan Nedir?
Toncoin, “blok zinciri içinde blok zinciri” ilkesini tanımlayan parçalama ve segmentasyon ilkesi üzerine inşa edildi ve çok seviyeli yapısı ile benzersizlik kazandı. Parçalama özelliği ile belirli bir amaca sahip aynı blok zincirinde birden fazla alt yağın (parça) kullanılmasını benimseyen Toncoin, yüksek verimlilik elde ettiği bu yaklaşım ile takdir topladı. Ölçeklenebilirlik ve topluluk odaklılık gibi yaklaşımlar ile farklılaşan projenin özel yönlerine şu şekilde yer verilebilir:
- Toncoin ağı; ana, iş ve parça zincirlerinden oluşur.
- Ağda doğrulanmış blokların birikmesini önlemek için parçalama yolu ile görevler hızlandırılır.
- Para aktarmak ve platform hizmetleri ile etkileşime geçmek adına kullanılan yerleşik bir cüzdana sahiptir.
- Ağ, geliştiriciler için DAPP oluşturma olanağı tanırken kullanıcı dostu bir ara yüz yardımı ile kullanıcıların üçüncü taraf uygulamalarına erişimi destekler.
- Özel şifreleme yolu ile sahibinin cüzdanındaki kontrolünü artırır.
- Merkezi olmayan VPN’ler ile müşterilerin TON blok zincirine erişimini sağlar.
- Geleneksel web sitelerinin TON ağında çalışmasını mümkün kılmak için TON DNS isimli merkezi olmayan ad sistemi kullanır.
TON Coin’in Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?
Yüksek ölçeklenebilirlik ve gizlilik çözümleri ile dikkat çeken Toncoin protokolünün artıları ve eksileri şunlardır:
Avantajları
- Ölçeklenebilirliği yüksektir.
- Saniyede 55 bin TPS işlem gerçekleştirme kapasitesine sahiptir.
- Gas ücretleri düşüktür.
- Herkes için açık bir ağ olarak çalışır.
- Tüketici odaklı bir projedir.
- DAPP geliştiricileri, yatırımcılar ve oyuncular gibi geniş bir kullanıcı kitlesine hitap eder.
- Web 3.0 benimsenmesini artırabilecek yeniliklere sahiptir.
- Büyük kripto para borsalarında listelenir.
Dezavantajları
- Binance’ta listelenmez.
- Telegram’ın projeden ayrılması, bir dönem güvenilirlik anlamında önemli bir handikap oluşturmuştur.
- TON fiyatları aşırı oynaktır.
- TON Coin maksimum arzı sınırlandırılmamıştır.
- Saldırı ve çalınma riskine karşı TON Coin’i donanım cüzdanda saklayabilirsiniz.
TON Coin Hangi Borsalarda Var?
TON Coin listeleme yapan kripto para borsaları şunlardır:
- OKX
- KuCoin
- PancakeSwap
- HTX
- Bitfinex
- Gate.io
- Uniswap (V3)
- EXMO
- Pionex
- HitBTC
Toncoin (TON) Coin Piyasa Bilgileri
TON Coin toplam arzı 5.047.558.528 adettir. Maksimum token arzı sınırlandırılmamıştır. TON Coin, 12 Kasım 2021 tarihinde $5,84 fiyatla tüm zamanların en yüksek değerine (ATH) ulaştı. TON Coin’de tüm zamanların en düşük seviyesi (ATL) ise $0,3906 fiyatla 20 Eylül 2021 tarihinde görüldü. TON Coin geleceğine yönelik piyasa analizi ve uzman değerlendirmelerine buradan ulaşabilirsiniz.
TON Coin Nasıl ve Nereden Satın Alınır?
- 1. Adım: OKX, KuCoin, HTX, Pionex, vb. TON Coin listeleme yapan kripto para borsalarının web sitelerine ya da mobil uygulamalarına erişim sağlayın.
- 2. Adım: Seçtiğiniz borsanın işlem kanalı yardımı ile ücretsiz hesap oluşturun.
- 3. Adım: Hesabınızı “Güvenlik” sekmesi altında yer alan KYC doğrulamalarını tamamlayarak aktifleştirin.
- 4. Adım: Borsa cüzdanınıza para ya da sabit coin gönderin.
- 5. Adım: Kripto para alım ve satım menüsünü kullanarak TON Coin alım emri verin ve emrin gerçekleşmesini bekleyin.
- 6. Adım: Gerçekleşen emir ardından TON Coin bakiyenizi borsadan takip edebilir ya da TON Coin’i alternatif cüzdan seçeneklerine taşıyabilirsiniz.
Özet Olarak
Toncoin (TON) Coin, merkezi olmayan bir ağ olarak geliştirilen projenin yerel varlığıdır. Herkes için açık ağ olarak geliştirilen Toncoin, bir dönem Telegram desteğine sahiptir. Son 3 yıldır TON Vakfı’nın sahip çıktığı projenin yerel varlığı OKX, KuCoin, HTX, vb. kripto para borsalarında listelenmektedir.