Kriptopara

Sıkça sorulan 8 Bitcoin sorusu ve cevapları

    Sıkça sorulan 8 BTC sorusu genel olarak BTC’nin geleceğini belirleyen üretim aşaması ve BTC’nin merkeziyetsizliği ile ilgili olan kime ait olduğu konusu etrafında şekillenir. Bu soruların yanıtlarını ise detayları bir şekilde ele almak gerekir. Tüm yanıtları alt başlıklarda bulabilirsiniz. Kripto para piyasalarına yeni başlayan kullanıcılarımıza yararlı bir soru cevap içeriği olmasını umuyoruz.

    Bitcoin'i Kim Yönetiyor?

    Bitcoin herhangi bir kişi veya banka tarafından yönetilmez. Bitcoin merkeziyetsiz bir ağda işlem görür. BTC ve merkeziyetsiz ağ Satoshi Nakamoto adı ile bilinen bir kişi veya bir topluluk tarafından geliştirilmiştir. Bu kişiye veya topluluğa ait isim bilgileri ise kesin olarak belli değildir. Geliştiricileri blockchain ağını ve kripto para birimi BTC’yi herkese açık şekilde sunmuş ve bir yönetim yapısına bağlamamışlardır. Bu kapsamda bir sahibi veya yönetimi bulunmaz.

    BTC merkeziyetsiz ağ üzerinden işlem görürken Dünya'nın her tarafına dağılmış olan madenci cihazlarından oluşturulan bloklar ve blok onayları ile çalışır. Bu kapsamda dağıtık ağda sadece bir tane BTC üreten kişi, madenci veya kod çözen bir kuruluş yer almaz. BTC için franchise gibi oluşumlar da mevcut değildir. Diğer yandan geliştiricisi ele alındığında Avustralyalı bir iş adamı Craig Wright, kripto para birimini bulan Satoshi Nakamoto’nun kendisi olduğunu iddia etmiştir. 2008 senesinde ise Bitcoin madencilerinin bir kısmı bu bilginin gerçek olduğunu bir kısmı ise bunun gerçek olmadığını savunmuşlardır. 

    Bitcoin İlk Çıktığında Kaç TL idi?

    Bitcoin ilk çıktığında 10 dolar seviyesi civarından işlem görüyordu. 2009 senesinde bu rakam üzerinden BTC satın alan kişiler geleceğin milyonerleri olmayı başardılar. 3 Ocak 2009 senesinde 10 ve 20 dolarlık fiyat düzeylerinden ilerleyen BTC bundan 7 sene sonra 2016 yılına gelindiğinde 446 dolar fiyatına ulaştı. Bu çarpıcı yükseliş is herkesin dikkatini çekti. Yaptığı bu artış ile bir kez lider kripto para birimi koltuğuna geçen ve bir daha oradan ayrılmayan BTC, 446 dolar değeri ile 2016’da ortalama 1350 TL değerine denk geliyordu. Bu değer aynı zamanda sadece 1 BTC fiyatı için hesaplanır.

    Norveçli bir öğrenci olan Kristoffer Koch, 2009 sensindeki düşük fiyatlı BTC’lerden 150 Kroner yani 27 dolar ile alım gerçekleştirip, 2013 senesinde bunların satışı üzerinden 900 bin dolar seviyesinde bir kazanç elde etmiştir. Şu anda ise yükselen fiyat grafiği ve %bitcoin+usd% Dolar fiyatıyla öne çıkıyor.

    Lider kripto para biriminin seneler içinde değişen fiyatına bakıldığında ilk olarak 10 dolar seviyesinden piyasaya giriş yaptığı, analistlerin 2019 yılı içinde 2020 senesi fiyatı için grafik verilerine bağlı yaptıkları tahminde 16.500 ila 17.000 dolar düzeylerine çıkmasının beklendiği görülüyor.  2020 senesine giriş yapıldığında ise BTC 17.000 dolar seviyesine çıkarak, rekor bir artışı sahneye çıkardı. İki senelik dönem içinde fiyatına yansıyan dalgalanmalara rağmen 2020 senesine gelindiğinde iki katan fazla oranında yükseliş yaşayarak, lider kripto para birimi olmayı sürdürdü.

    Bitcoin Kaç Tane Üretilecek?

    Bitcoin sadece 21 milyon adet üretilir. Bu Bitcoinlerin çoğu ise şuanda zaten üretilmiş durumdadır. Şimdiye dek üretilen BTC miktarı ortalama 17 milyon ile 20 milyon arasında yer alıyor. 21 milyon sınırına ulaşıldığında ise daha fazla BTC üretimi yapılmayacak. Sürekli genişleyen ulusal para birimlerinin karşısında sabit bir arzı korumak amacı ile üretim adedinin önceden belirlenmiştir. Bu gibi bir durumlar geliştiricilerin BTC’ye müdahalesi söz konusu değil. Bu işlem şartı sadece üretimin başında koyulmuş olan ve bir sistem dahilinde artık kendi işlemeye devam eden bir kavram.

    BTC’nin kripto para piyasasında 21 milyon adet ile sınırlandırılmasının ise bir amacı var. Bu durum sabit arzı sağlayan ve yatırımcı taleplerinin gündeme gelmesi halinde BTC için yüksek fiyat değerlerinin oluşumuna zemin hazırlayan bir işlemdir. Diğer yandan sabit arz yani 21 milyonluk üretim sınırı ile gerçek paralarda meydana gelen enflasyon etkilerinin hiç biri BTC için etki yapmaz. BTC için gerçek paralarda gündeme gelen devalüasyon söz konusu değildir. Sisteme dahil olan BTC sayısı azaldıkça değerlilik oranı artar. 

    Her dört yılda bir madenciler için verilen BTC sayısı merkezsiz ağ tarafından %50 oranında otomatik olarak düşürülür. Bu sistem sayesinde ise her zaman 21 milyon BTC rakamına ulaşılması muhtemel noktalarda gerekli önlem devreye girer. 50 BTC ile başlayan madencilik ödül süreci, ikinci adımda 25 BTC ödüllendirme aşamasına geçer. 2020 yılında 6.25 BTC’ye düşen madencilik ödülleri için bu sene 2021 verileri de daha düşük oranlı olarak belirlenecek.

    Bitcoin Kaç Adet?

    Şimdiye dek üretilen ve kripto para piyasasında işlem gören BTC adeti 17 milyon ile 20 milyon BTC rakamı arasında gidip geliyor. Bunun sebebi ise tabii ki de madencilik işlemlerinin de devam etmesi olarak gösterilir. Ortalama düzeyde dolaşımda 19 milyon BTC’nin bulunduğu analistler tarafından belirtilirken bu sayının 21 milyona ulaşması halinde ise üretimin durdurulacağı belirtiliyor. Bu üretimin durması ise Bitcoin sisteminin çökeceği anlamını taşımaz.

    BTC’nin 20 milyon altında olan değeri şu an için korunur. Bu koruma madencilik işlemleri ile sağlanır. Dolaşımda yer alan BTC miktarının çoğu zaten 2009 senesinde üretilerek piyasaya sürülmüştür. Geri kalan miktar ise ASIC çipler ile BTC üretimi yapan ve bulut tabanlı işlem güçleri ile Bitcoin havuzlarına dahil olan madenciler tarafından üretiliyor. 

    Bu sistem kapsamında Bir madenci kendi bilgisayarı ile Blockchain ağından gelen bir dizi karmaşık matematik problemi yanıtlayarak, iki yatırımcı arasındaki bir işlemi onaylar. Bu kapsamda ağa katkıda bulundu için BTC ödülü alır. BTC’lerin bir kısmı bu şekilde madencilere geçerken bir kısmı ise ağda dolaşmaya devam eder. Diğer bir detayda ise madencilere verilen hediye BTC’ler her sene %50 oranında aşağı çekildiğinden 21 milyon BTC miktarına ulaşılması için henüz oldukça zaman var.

    Bitcoin Ne Zaman 21 Milyon Olacak?

    Bitcoin’in 21 milyon olacağı zaman balinalar, bilinene Bitcoin geliştiricileri ve uzman kripto para borsası analistlerinin ortak kararları ile 2140 senesi olarak gösterilir. Bu muhtemel tarih şuan için yatırımcılara oldukça uzak. Madencilik işlemlerin farklı bir yöne kayması dolaşımda tam olarak 21 milyon adet BTC2nin bulunması ancak 2140 yılı başında mümkün görünüyor.

    Diğer yandan 2140 yılında dolaşımda yer alan BTC’nin 21 milyon rakamına ulaşması BTC sisteminin çökmesi ve unutulması anlamına gelmez. ‘’Hashing’’ ödüllerinin yanı sıra Bitcoin protokol işlem ücretleri de bu dolaşım içinde yer alırlar. Bu işlem ücretleri, madencilerin işlerine devam etmelerini teşvik eder. BTC’ lerin tamamı oluştuktan sonra madenciler paralarını üretimden değil verdikleri işlem onaylarından doğal işlem ücretlerinden alamaya devam edecekler. Bu kapsamda dolaşımda BTC miktarı azalırken madencilik kavramı da farklı bir ödeme sistemi üzerinden devam eder.

    İşlem ücretlerinin madenciler için yeterince karlı olabilmesi için ise Bitcoin işlem ücretlerinin 2140 yılında yükseleceği biliniyor. BTC için açığa çıkan risk bu durumda sistemin çökmesi değiş takas ve alım satım koşullarında yatırımcıların biraz daha yüksek işlem ücretlerine maruz kalmasıdır. BTC dolaşımda yer alan BTC miktarının 21 milyona ulaşması ile birlikte tüm bu sistemlere geçiş sağlar. 

    Bitcoin Neden 21 Milyon İle Sınırlandırıldı?

    Bitcoin’in 21 milyon adet dolaşım miktarı ile sınırlandırılmasında en büyük amaç gerçek para birimlerinde gündeme gelen enflasyon ve devalüasyon risklerinin gündeme gelmesini önlemektir. Gerçek para birimleri siyasi, sosyal, ekonomik her türlü değişime ve her gündem maddesine duyarlı para birimleridir. BTC’de ise bu durumlar söz konusu değildir. Onu sadece kripto para piyasası içinde yaşanan veya balina adı verilen büyük yatırımcılar tarafından yapılan alım-satım işlemlerinin yoğunluğu etkiler.

    Bu kusursuz ve merkeziyetsiz şekilde ilerleyen modelin dijital bir alanda yaratılması için ise değişken talep ve sabit arz modelinin uygulanması gerekir. Bu kapsamda BTC için en başta 21 milyon miktar üretim rakamı sabitlenmiş ve talep kısmı ise tamamen yatırımcılara bırakılmıştır. Bu işlem ardından hiçbir geliştiricinin ağa tekrar müdahale yapması gerekmez. Madenciler ve kullanıcılar ile bir araya gelen Blockchain ağı sabit arzı koruyarak ilerler.

    Bitcoin Ne Kadar Sürede Üretilir?

    Bitcoin üretiminde donanım açısından uygun bir cihaz ile 1 gün içinde 20 adet BTC üretimi yapmak mümkündür. Bu işlemi gerçekleştiren madenci tipi ise tamamen madencilik havuzlarından bağımsız olarak, Blockchain ağında ASIC çip desteğinden yararlanarak bireysel madencilik yapanlardır.

    BTC üretim miktarı, süresi ve hızı oldukça değişken faktörlerdir. Kimi madenci donanım gücüne ve matematik kod çözme becerisine bağlı olarak bir gün içinde 20 BTC üretilirken, daha düşük donanımlı ve yazılım üzerinden kodlara yönelen madenciler, 5 ay içinde sadece 3 adet BTC üretimi gerçekleştirirler.

    Bu kapsamda üretim miktarı ASIC çip kullanımına, yeterli elektrik kaynağına sahip olmaya, eğer bir bulut tabanlı işlemci desteği alınmışsa çoklu ekran kartına sahip bir bilgisayar kullanmaya bağlı olarak değişir. Diğer yandan madencilik havuzlarına katılım ile yapılan üretimlerde rekabette ön plandadır. Aslında madencilik havuzundan gelen bir dizi matematik işlemi en önce kim çözerse o açığa çıkan BTC’lerin sahibi olur. Hız ve performansı yüksek bir cihaz üretim adedini belirleyen en büyük kriterler.

    Bitcoin Ne Kadar Üretilecek?

    BTC üretimi 21 milyon adet’e kadar üretilmeye devam edecek. 2140 yılına gelindiğinde 21 milyon adede ulaşılması halinde artık BTC üretimi yapılmayacak. Bu sürede ise BTC piyasası çökmezken, madenciler de farklı bir ödüllendirme sistemine geçiş yapacaklar. Aynı sistem üzerinden Blockchain ağından gelen bir dizi matematik kodu çözmeye devam edecekler, ancak bu işlem sonunda verdikleri takas onayları için BTC açığa çıkmazken dolaşımda var olan BTC’ler devreye girer. Madenci ise yaptığı işlemden ortaya çıkan BTC işlem ücretini artık ödül olarak alır. Merkeziyetsiz ağda işleyen bu dijital adımlar sayesinde 2140 senesinden sonrada BTC’nin varlığını devam ettirecek olması onu geleceğin para birimi yapan en önemli şeydir. 

    Son Bitcoin Ne Zaman Üretilecek?

    Son Bitcoin’in üretilme tarihi için şu anda maksimum 2140 senesi öngörülüyor. Bu BTC geliştiricileri tarafından belirtilen bir tarihtir. Kesin olarak BTC üretiminin son günü hakkında bilgi vermek mümkün değilken, halving adı verilen ve BTC madencilerinin BTC ödüllerinin azaltıldığı uygulamanın da 2026 senesinde 5. periyodu ile yapılacağı belirtir. Bu kapsamda madencilerin 2026 ardından hala var olacaklarını ve BTC üretimine daha düşük bir BTC kazanımı ile devam edecekleri belirtilir. 

    Dolaşım için son BTC’nin üretilmesi ise oldukça farklı bir konu. Bunun için bahsi geçen 2140 senesinden önce üretimin durması ve madencilerin artık işlem ücreti üzerinden BTC kazanımına geçiş yapması için dolaşımda 21 milyon miktarının 2140 senesi öncesinden oluşması gerekiyor. Şuan için BTC miktarının büyük bir kısmını ellerinde tutan ve cüzdanlarında saklayan BTC balinaları ise BTC’nin 2140 senesini görmesi için ellerinden geleni yapacaklarını ve onun geleceğin para birimi olacağını söylüyorlar.

    Benzer Başlıklar

    Daha Fazla Yükle