Kripto Para

Siber güvenlik şirketi “dolandırıcılık” şüphesi olan projeleri paylaştı!

    Kripto para piyasaları son dönemlerde elde ettiği sert değer artışlarıyla sınırlarını genişletti. Ancak büyüyen sektörde, dolandırıcılık faaliyetleri de çok büyük oranlarda artış gösterdi. Bununla birlikte siber güvenlik hizmetleri veren PeckShield Inc. şirketi, yatırımcılarını dolandırma potansiyeli olan 50’den fazla projeyi açıkladı.

    Kripto para piyasaları özellikle Aralık 2020’den itibaren çok hızlı bir değer artışı yolculuğuna başladı. Bitcoin’in (BTC) hızla yükselişi, genel anlamda kripto para ekosistemine de yansıdı ve bununla birlikte kripto para piyasaları dünya genelinde büyük bir yaygınlık kazandı. Ancak kripto para ekosisteminin yaygınlaşması ile bu alandaki dolandırıcılık faaliyetleri ve girişimleri de hız kazanıp büyüdü. Siber saldırılar, fidye yazılım saldırıları, ponzi şemaları ve içi boş projelerle 2021 yılında milyarlarca dolar siber saldırganların eline geçti. Siber güvenlik hizmetleri veren PeckShield Inc. şirketi de yatırımcıları dolandırma potansiyeli olan projeleri açıkladı.

    Siber Güvenlik Şirketi 50’den Fazla “Riskli” Projeyi Paylaştı

    Siber güvenlik hizmetleri veren PeckShield Inc. şirketinin resmi Twitter hesabından, yatırımcısını dolandırma potansiyeli olan 50’den fazla proje paylaşıldı. Elbette bu projelerin “kesinlikle dolandırıcı projeler” olup olmadığı bilinmiyor. Ancak şirket, Binance Smart Chain ekosistemindeki token’lar üzerinde yaptığı detaylı araştırmalar ve incelemeler sonucunda paylaştığı projelerin “ciddi dolandırıcılık riskleri” taşıdığını belirtti.

    “Riskli” Projelerde Yatırımcı Nelerle Karşılaşabilir?

    PeckShield Inc. şirketi tarafından yapılan araştırmanın sonucunda paylaşılan “riskli” projelerin içerdiği riskler şöyle sıralandı:

    • Yöneticileri sınırsız token üretebilir ve borsa listelemeleri olduğunda ve yeterli alım emri deftere işlendiğinde, yöneticiler istedikleri kadar token üretip bunları satarak yatırımcıları mağdur edebilir.
    • Proje yöneticileri istekleri doğrultusunda bu projelerde satışları kısıtlayabilir veya durdurabilir. (Squid Game Token bunu yapmıştı. Token’da alım yapılabiliyordu ancak satış yapılamıyordu.)
    • Proje yöneticileri herhangi bir cüzdanı kara listeye alarak “blacklist” ile istediği yatırımlara el koyabilir.

    Şirket, “Riskli” Projeleri Açıkça Listeledi

    PeckShield Inc. tarafından paylaşılan projeler, Twitter paylaşımında açıkça listelendi. Bu projeleri incelemek isteyen kripto para yatırımcıları ilgili web sitesine https://docs.google.com/spreadsheets/d/e/2PACX-1vQc6JcseomoWAoTqUD19zLmXVKTfwfiaA0zhh6BONNSNtrJ-ybCrSIR11yYHu6gZ9bPn13dcrCjZcLD/pubhtml?gid=837416038&single=true adresinden erişim sağlayabilir ya da isteyen kullanıcılar “@PeckShieldAlert” kullanıcı isimli Twitter hesabının söz konusu paylaşımını inceleyebilir.

    PeckShield Inc.’in Paylaştığı Projeler Nasıl Bir Risk İçeriyor?

    Kripto para piyasalarında birçok dolandırıcılık örneği uygulanıyor ya da uygulanmaya çalışılıyor. Kripto ekosisteminde en yaygın olarak denenen dolandırıcılık girişimleri arasında “RugPull” sistemi yer alıyor. Bu sisttemde toplam arzın büyük bir kısmı kilitli tutulur ve projedeki yetkili isimler, belli bir süre sonra (Örneğin 1 yıl sonra) bu varlıkların kilitlerinin açılacağını söyler

     Söz konusu varlığın arzının örneğin %80'lik’kısmının 1 yıl sonra açılacak olması, varlığın fiyatının olması gerekenden 10 kat daha değerli olmasını sağlayabilir.  Varlığın değerinin 10 kat gibi yüksek seviyelere çıktığı dönemlerde proje yetkilileri de tüm kilitli token’ları birdenbire satışa koyarak sınırsız token üretimlerine başlayabilir. PeckShield Inc. şirketinin “çok riskli” olarak değerlendirdiği 50’den fazla projedeki risk de tam olarak budur.

    Benzer Başlıklar

    Daha Fazla Yükle