Kripto Para

Savaş bize ne gösterdi, ülkeler BTC’ye geçmeye başlar mı?

    ABD merkezli, Blockchain tabanlı yatırım şirketi Pantera Capital, web sitesi üzerinden Bitcoin (BTC) ve kripto paraların önemine değinen bir yazı paylaştı. Rusya-Ukrayna savaşından örneklerin de yer aldığı yazıda şirket, ülkelerin “kendi rezervlerini kontrol etmenin önemini” anlayarak yakında Bitcoin’e geçmeye başlayabileceklerini öne sürdü.

    Rusya’nın Ukrayna’yı işgal harekatına başlaması, kripto paraların işlevsel tarafını ve önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Savaşın gölgesinde mağdur olan insanların ATM’lerden ve bankalardan işlemler yapamamasına karşılık, kripto para sahibi olan kişiler ise varlıklarına ulaşma konusunda herhangi bir sorun yaşamadı. Öte yandan dünyanın birçok noktasından insanlar, Ukrayna’ya kripto paralar ile anlık şekilde yardım ve bağış gönderebildi ve bu yardımlar devam ediyor. Savaşın ortaya koyduğu kriptoların önemi, bu kez de Pantera Capital tarafından kaleme alındı.

    “Ülkeler Kendi Rezervlerini Kontrol Etmenin Önemini Anlayacak”

    ABD merkezli ve Blockchain tabanlı bir yatırım şirketi olan Pantera Capital, resmi web sayfası üzerinden Bitcoin’in (BTC) önemini vurgulayan bir yazı paylaştı. Dünyanın ilk dijital yatırım şirketleri arasında yer alan Pantera Capital, ülkelerin önümüzdeki dönemlerde Bitcoin almaya başlayabileceklerini belirtti. Söz konusu yazısında şirket, Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın örneğini de verirken, ülkelerin “kendi rezervlerini kontrol etmenin önemini” anlayarak bu yönde adım atabileceklerini ifade etti.

    “Devlet ve Paranın Ayrılması”

    Söz konusu yazıda, Rusya’nın savaş öncesinde biriktirdiği varlıklarına erişiminin kesilmesinin, birçok ülkenin merkeziyetsizliğin önemini anlamasını sağladığını belirten şirket, hem devletlerin hem de ulusların kendi rezervlerini ellerinde tutabilme gücüne sahip olmak için Bitcoin’i tercih edebileceklerini kaleme aldı. Pantera Capital tarafından “Devlet ve paranın ayrılması” başlığı ile paylaşılan yazıda şu ifadeler yer aldı:

    “Bu zamana kadar devlet ve paranın ayrılması tamamen teorik bir durumdu. Ancak artık çok önemli bir konu haline geldi. Hükümetlerin ya da monarşilerin para çıkarmasına çok alışmıştık. Bu konuyu düşünmek zorunda kalmamıştı. Fakat bu tür zamanlarda düşünmek zorundayız. Milyonlarca vatandaş ve birçok devlet, artık ‘paranın sadece hükümetler tarafından çıkarılması gerektiği’ konusunda açık bir neden olduğuna inanmıyor.”

    Rusya Ekonomisinde Neler Oldu?

    Pantera Capital tarafından paylaşılan yazıda Rusya’nın, Ukrayna’yı işgalinden önce biriktirdiği 630 milyar dolarlık yabancı rezervlerin çoğu ile bağlantısının kesildiği ifade edildi. Öte yandan rublenin dolar karşısındaki %23’lük değer kaybı, Rusya Merkez Bankası’nın faiz oranlarını %8’den %20’ye çıkarma kararı gibi kararlara da yazıda yer verildi. Bir diğer yandan söz konusu yazıda yılbaşından bu yana Sberbank’ın %99,7 oranda, Gazprom’un %94 oranda, Lukoil’in %99 oranda ve Polyus’un da %96 oranda değer kaybettiği hatırlatıldı.

    Benzer Başlıklar

    Daha Fazla Yükle