Kripto para piyasaları, Bitcoin piyasaya sürüldüğünden beri genel olarak onu takip ederler. Bitcoin’in fiyat hareketlilikleri, performans grafikleri ve piyasa hakimiyeti genel tabloda kripto para piyasalarının durumunu da şekillendiriyor. Bitcoin’in, Nisan ayına da olumlu grafikler ile başlaması, piyasaları da yukarı yönlü harekete geçirmişti. Ancak Bitcoin rekor kırdıktan sonra ikinci kez 60 bin doları test etti ve fiyat düzeltmesine gitti.
Bitcoin’in fiyatı düşerken aynı anda piyasa hakimiyeti de küçülmeye başladı. Bu etkenin bir araya gelmesi, altcoinlerin önünü açtı. Bu süreçte birçok altcoin bu fırsattan yararlanmayı başararak kendi rekor fiyatlarına ulaştı. Ancak piyasalarda görülen yeşil grafikler, altcoinler kanadında yerini yavaş yavaş kızıla bırakmaya başladı.
Altcoinlerin Düşüş Nedenleri
Altcoin piyasalarında son haftada çok ciddi ve ilginç hareketler görüldü. Bazı altcoinler çok ciddi yükselirken bazıları aşırı düşüş yaşamaya başladı. Peki bu düşen altcoinler neden düşüyor? Düşüş yaşayan CHZ, FIL, LUNA, AAVE, ENJ, WIN, HOT, BTT, XEM coin gibi altcoin’lerin olası düşüş nedenleri:
- Düşüş yaşayan altcoinlerin çoğu maksimum arzı aşırı fazla olan altcoinler. Bu tip yüksek arzlı altcoinlerde, daha önceden yüklü miktar ucuz fiyata almış balinalar, fiyat yükselince satışa başlayabilir. Satış anında emir defterinde yeterli derinlik olmadığından grafiklere büyük düşüşler olarak yansırlar.
- Son haftalarda çok büyük yükseliş yaşayan bu altcoinlerden panik havası ile çıkan yatırımcılar yeni fırsat arayışlarına girmiş olabilirler. Bu yüzden ETH, XRP gibi altcoinler yükselirken bu altcoinler düşmeye başlamış olabilir.
- XRP davasının ikinci duruşmasının görüldüğü bu günlerde altcoin yatırımcıları çıkış yaparak bu davayı takip etmeye başlamış olabilir.
- Altcoinler BTC hakimiyetinden (dominance’ından) derinden etkilenir. Dominance ciddi sert hareketler yaptığında altcoinler düşer.
Altcoinler Neden Yükselmişti?
Bitcoin’in piyasa hakimiyeti en son Nisan 2020 döneminde %55 seviyelerini görmüştü. Daha sonrasında hakimiyetini artıran Bitcoin, 2021 başlarında piyasalarda %76 oranında bir hakimiyete sahip oldu. Ancak BTC’nin piyasa hakimiyeti yeniden %55 seviyesine kadar gerileyince altcoinlerin önü açıldı. Bu süreçte BitTorent Token (BTT), Tron (TRX), Holo (HOT) ve WINk (WIN) gibi birçok altcoin sessizliğini bozarak rekor seviyelere ulaştı.
Bu gelişmeler ile birlikte altcoin boğa koşusunun da başlamış olduğu fikri gündeme geldi. Ancak piyasalarda görülmeye başlanan kızıl grafikler, başka bir durumu anlatıyor.
Kripto Para Piyasalarının 4 Aşamalı Döngüsü
Piyasalarda bu gibi düşüşlerin yaşanması aslında beklenmedik bir durum değil. Zira genel tabloda piyasada yatırımcılar benzer şekilde hareket eder. Genel döngüde ilk aşamada ayılar piyasada etkin olunca sektöre para girer ancak yatırımcılar Bitcoin satın almaz. Bitcoin fiyatı daha sonra parabolik olarak yükselişe geçince yatırımcılar yoğun olarak BTC alır, altcoinlere akan para durulunca altcoinlerde düşüşler başlar.
BTC’nin Durulma Aşaması
Altcoinler değer kaybedince, BTC pariteleri üzerinden ilgili altcoinler alınır. Bu iki aşamanın ardından BTC’nin durulma aşaması gelir ve BTC konsolide olmaya başlar. Bu süreç de altcoinlerin boğa koşusu için zemin hazırlar.
Altcoinler satılarak BTC Alınmaya Başlar!
Yatırımcılar altcoin sezonunun ardından düşüş trendleri görününce altcoinlerini satarak BTC alımlarına başlar. Dördüncü aşama döngüyü tamamlar ve bu aşamada yatırımcılar piyasadan çekilmeye başlar. Böylece döngünün ilk aşaması, ayı piyasasına dönülür.