Merkeziyetsiz finansın benimsenmesini artırmak ve hızla büyüyen pazarın sorunlarına çözüm sunmak adına geliştirilen RAMP Token projesine ilgi büyüyor. Projeyi yakından tanımak isteyen okurlarımız için hazırlanan ayrıntılı rehber içeriğimizden;
siz okurlarımız RAMP Token nedir, artıları ve eksileri nelerdir, hangi borsalarda listelenir gibi merak ettiğiniz soruların yanıtlarına ulaşabilirsiniz.
RAMP Token Nedir?
RAMP DeFi, varlıklar üzerindeki sermaye verimliliğini üst düzeye çıkaran, Etheruem’u (ETH) olmayan kullanıcıların ETH platformlarında stake yapabildikleri çok zincirli bir merkeziyetsiz finans (DeFi) borç verme platformudur. ETH bulundurmayan kullanıcılar ile birlikte Ethereum kullanıcılarının da etkileşime geçebildikleri RAMP DeFi protokolünün yerel kripto para birimi RAMP Token’dir. RAMP Token, platformu güçlendiren ve tüm platform katılımcılarının çıkarlarını hizalayan bir yardımcı belirteçtir.
RAMP Token Projesi ve Whitepaper
RAMP, kullanıcıların küresel ve blok zincirinden bağımsız bir likidite ağına erişimle güçlendirmeyi hedefler. 2021 yılına kadar 300 milyar doları aşan staking ekonomisinde yaşanan hızlı büyüme ve söz konusu ekonominin piyasaların verimsizliğine neden olması, RAMP’ın doğuşunu teşvik eden gelişme olmuştur. RAMP, halihazırda ETH bulunduran yatırımcılar ile birlikte Ethereum’u bulunmayan kullanıcıların ETH platformlarında belirteçlerini stake etmesini izin vererek DeFi’nin benimsenmesini artırma hedefine doğru önemli bir adım atmıştır.
RAMP, ERC-20 olmayan staking blok zincirlerinin stake edilen sermayesini Ethereum blok zincirinde yayınlanan ve rUSD olarak bilinen bir stablecoin’de teminatlandırılmasını sağlayan bir çalışma mekanizmasına sahiptir. Kullanıcılar staking ödülleri kazanırken, stake edilen varlıklardan likiditenin kilidini açar ve aynı anda birden fazla gelir akışı biriktirdiği, yığılmış dijital varlıklarda sermaye verimliliğini en üst düzeye çıkarabilir.
ERC-20 belirteç bulundurmayan kullanıcılar ile birlikte Ethereum blok zincirinde bulunan kullanıcılar da RAMP DeFi platformu ile etkileşime geçebilir. ERC-20 token’leri RAMP’in eUSD likidite havuzuna yatırılarak eUSD basılabilir. rUSD ve eUSD sahipleri her iki token’i serbestçe takas edebilir, ödünç verebilir ya da verilen ödünç karşılığında likidite yaratabilir. Teminatlandırma sürecinde RAMP Token kullanıldığında işlem ücreti ödenmez. Sabit bir arza sahip olan ve platformca hizmet ücretlerinin tahsil edilmesi sonrası belirteç yakım yolu ile RAMP belirtecine pozitif destek sunan protokolün teknik detaylarını takip etmek için https://docs.rampdefi.com/ramp-defi/ adresi üzerinden erişim sağlanan whitepaper’a göz atabilirsiniz.
RAMP Token Kurucuları Kim, Hangi Ülkeye Ait?
RAMP, Lawrence Lim ve Loh Zheng Rong tarafından kuruldu. RAMP öncesinde kurucu ortak Lim’in IOST’ta uluslararası büyüme liderliği ve TradeGecko’da ise küresel satışları yönetim tecrübeleri bulunmaktaydı. Rong ise RAMP öncesinde NOX Pte Ltd’yi kurdu ve Merkle Ventures LLP’de bir blockchain danışmanlık ortağı olarak görev aldı.
Kullanım Alanları Nelerdir?
RAMP Token kullanım alanları şu şekildedir:
- Teminat: Ek likiditenin kilidini açmak için bir teminat varlığı olarak RAMP Token kullanılabilir.
- Yakım: Protokol kullanımından elde edilen değer tahakkuku yolu ile periyodik olarak RAMP belirteci yakılır.
- Teşvik ve Büyüme Programları: Topluluk katılımını teşvik etmek, kullanıcı davranışlarını protokol hedefleriyle uyumlu hale getirmek ve likidite havuzlarının önyükleme büyümesini artırmak için uygulanan teşvik ve büyüme programlarında RAMP Token kullanılır.
- Faiz Muafiyeti: RAMP Token teminat olarak kullanıldığında, platformda sıfır ücretle rUSD basılabilir.
- Yönetişim:
- Yatırım: RAMP Token kullanıcıları topluluk yönetişimine katılabilirler.
RAMP Token Projesini Benzersiz Yapan Nedir?
RAMP, blockchain sistemleri arasında token değişimlerini verimli bir şekilde güçlendirmek için ağ, likidite açık veya kapalı tasarımlarından yararlanarak farklılaştı. Elinde Ethereum bulundurmayan kullanıcıların ETH stake edilen platformlardan yararlanmasını sağlayan RAMP protokolünün ve yerel belirtecin benzersiz yönleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- ERC-20 dışındaki belirteçler RAMP aracılığı ile rUSD’ye dönüştürülerek stake ve ödünç verme işlemlerine dahil edilebilir.
- Ek likidite için rUSD ödünç alınarak yeni yatırım fırsatlarından kullanıcılar yararlanabilir.
- rUSD birden fazla blockchain ağında sorunsuz bir şekilde aktarılabilir.
- rUSD, Binance Smart Chain (BSC) ve Polygon ağlarında basılırken, gelecekte daha fazla blok zincirde rUSD basılması hedeflenmektedir.
- RAMP Token teminatlandırmada kullanıldığında kullanıcılar, rUSD basımı için işlem ücreti ödemez.
- Platformun tahsil ettiği RAMP Token cinsi işlem ücretleri yakılmaktadır.
- Ethereum tabanlı stablecoin’ler RAMP likidite havuzlarında kullanılmak üzere eUSD’ye dönüştürülebilir.
- rUSD ile eUSD birbirleri ile sorunsuz bir şekilde takas edilebilir.
Güncel RAMP Token Fiyatı
Borsalardan alınan anlık verilere göre 1 RAMP fiyatı %ramp+try% TL. Döviz cinsinden ise %ramp+usd% Dolar olarak borsalarda alıcı bulmaktadır. Son olarak, RAMP 24 saatte %ramp+yuzde%.
RAMP Token’in Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?
ERC-20 standartlarına sahip olmayan sabit coin’lere stake ve ödünç yolunu aşan RAMP protokolünün ve yerel belirteç RAMP Token’in avantajları ve dezavantajları şu şekilde sıralanabilir:
Avantajları
- Stake ve ödünç verme yolu ile pasif gelir elde edilebilir.
- Stake edilmeyen blok zincirlere ait kripto para birimlerinin likidite kazanma yeteneği artırılabilir.
- rUSD ve eUSD takasları hızlı ve sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilir.
- RAMP Token arzı yakım yolu ile azaltılmaktadır.
- RAMP Token teminat olarak kullanıldığında kullanıcılar işlem ücreti ödemez.
- Zincirler arası sorunsuz bir şekilde rUSD aktarımı gerçekleştirilebilir.
- RAMP Token ekosistem içinde yönetişim de dahil olmak üzere geniş bir kullanım alanı ile desteklenir.
Dezavantajları
- DeFi protokolleri ile doğrudan rekabet içindedir.
- Sabit token basımında ERC-20 token’lerinden herhangi birisinin eUSD likidite havuzunda teminat olarak tutulması gereklidir.
- Saldırı ve çalınma riskine karşı RAMP Token’in donanım cüzdanda korunması gerekebilir.
RAMP Token Hangi Borsalarda Var?
RAMP Token listeleme yapan kripto para borsaları aşağıda sıralanmaktadır:
- Uniswap (V2)
- HitBTC
- PancakeSwap
- Gate.io
- Bittrex
- Bitcoiva
- Vauld
- LuaSwap
RAMP Token Piyasa Bilgileri
RAMP Token maksimum arzı 1.000.000.000 adettir. RAMP Token, 22 Mart 2021 tarihinde $1,03 fiyatla tüm zamanların en yüksek değerine (ATH) ulaştı. RAMP Token’de tüm zamanların en düşük seviyesi (ATL) ise 30 Ekim 2020 tarihinde $0,01137 fiyatla görüldü. RAMP token analizi, uzman değerlendirmeleri ve fiyat hedeflerini incelemek için rehber içeriğimize göz atabilirsiniz.
RAMP Token Nasıl ve Nereden Satın Alınır?
- 1. Adım: Gate.io, Uniswap, Bittrex, PancakeSwap, vb. RAMP Token listeleme yapan kripto para borsalarının web sitelerine ya da mobil uygulamalarına erişim sağlayın.
- 2. Adım: Tercih ettiğiniz borsanın işlem kanalını kullanarak, KYC bilgi girişi zorunlu olan alanları doldurmanın ardından ücretsiz üyelik işlemini tamamlayın.
- 3. Adım: Borsa hesabınıza giriş yapın ve “Güvenlik” sekmesi altında yer alan Seviye-1 ve Seviye-2 doğrulamalarını tamamlayın.
- 4. Adım: Son doğrulama onayı ile aktifleştirilen hesabınıza para gönderin.
- 5. Adım: Kripto para alım ve satım menüsünü kullanarak RAMP Token alış emri oluşturun.
- 6. Adım: Gerçekleşen emir sonrası güncel RAMP Toke bakiyenizi borsalar arası ya da alternatif cüzdan seçeneklerine taşıyabilirsiniz.
Özet Olarak
RAMP Token, stake ve ödünç mekanizmalarından yararlanamayan ERC-20 standardı dışı kripto para sahiplerine DeFi kapılarını aralayan bir token’dir. rUSD yolu ile farklı zincirlerde işlem yapabilme yeteneğini kullanıcılarına kazandıran RAMP Token maksimum arzı 1 milyar adettir. RAMP Token’de token yakma işlemi uygulanır. Okurlarımız RAMP Token satın almak için Gate.io, Uniswap, PancakeSwap, vb. listeleme yapan borsalarda hesap açarak işlem yapabilirler.