Kripto Para

Popüler hale gelen Initial DEX Offering (IDO) nedir?

    Kripto para sektöründe halka arz yöntemleri arasında yer alan ICO, ITO, STO, IEO teknikleri oldukça popülerlik kazandı. Son olarak bu yöntemlere Initial DEX Offering (IDO) de eklenmeye başladı…

    Kripto para yatırımcılarının ve kullanıcılarının yakından takip ettiği üzere son yıllarda kripto para birimleri için farklı kitlesel fonlama araçları kullanıldı. Ancak IDO’lar kitlesel fonlama konusunda devrim yaratması ile dikkat çekmeye başladı. IDO yöntemi yapılırken Uniswap, Bancor veya Balancer gibi merkeziyetsiz likidite sağlayan kripto para borsaları kullanılıyor.

    Geleneksel kripto para borsaları ile merkeziyetsiz borsalar (DEX) arasında ciddi farklar bulunuyor. Merkeziyetsiz kripto para borsalarında emirler emir yapıcılar ve emir alıcılar olarak iki sistem üzerine kuruluyor. Merkeziyetsiz borsalardaki likidite eksikliği sebebi ile kaymalar sık görülebilmektedir. Bu yüzden bu tür merkeziyetsiz borsalarda çok fazla ziyaretçi bulunduğu görülmemiştir.

    Initial DEX Offering (IDO) Öne Çıkan Avantajları

    Bilindiği üzere tokenların devamlı olabilmesi için anında likiditeye erişim sağlamasından geçmektedir. Tokenlardaki likidite sıkıntısının fiyatlara korkunç etki ettiği geçtiğimiz yıllarda da zaman zaman gözler önüne serildi. Bu sebeple likidite havuzları herhangi bir kayma sorunu olmadan her bir fiyat seviyesi için belirli oranlarda likidite vaat ediyor. Ancak projelerin belirli bir oranda likidite miktarına ulaşmış olmalarına dikkat ediliyor.

    Kripto paralar arz edildiğinden beri yatırımcılar kolay ulaşabildikleri tokenlar üzerinden işlem gerçekleştirebiliyor. Bu sayede yeni tokenlar IDO esnasında daha yüksek fiyat üzerinden satılabiliyor. Kripto para basınında da zaman zaman merkeziyetsiz borsalarda listelenen projelerde görülen yüksek fiyat artışlarına dikkat çekiliyor.

    Initial DEX Offering (IDO) Popülerliği

    Bazı kripto para borsaları tokenların listelenmesi için en az bir milyon dolara kadar ücret talep edebiliyor. Bunun yanı sıra borsalar, token listelemesi konusunda da oldukça seçici davranarak sadece hayat görebildikleri projeleri bünyesine dahil ediyor. Bu durumda diğer kripto para birimlerine ve projelere bir nebze olsun sansür uygulanması söz konusu olabiliyor. Ancak projeler merkeziyetsiz borsalarda yer almak istediklerinde kontratı aktif edebilmek için düşük maliyetli ödemeler yapabiliyor.

    Benzer Başlıklar

    Daha Fazla Yükle